یک عضو کمیته ملی واکسن کرونا روز یکشنبه ۱۴ شهریور ضمن تشریح وضعیت تولید واکسن در ایران، برخلاف ادعاهای قبلی تأکید کرد «تا دو سال آینده نمیتوان حرفی از صادرات واکسن زد.»
مصطفی قانعی، عضو کمیته ملی واکسن کرونا، ازجمله درباره واکسن نورا و فخرا گفت فاز اول مطالعات بالینی واکسن نورا به پایان رسیده اما هنوز نتایجی از آن منتشر نشده و از واکسن فخرا هم هنوز نتایجی منتشر نشده است.
تاخیر دو ساله در صادرات واکسن کرونا در حالی مطرح شده است که اوایل تیرماه امسال، سعید نمکی، وزیر پیشین بهداشت، و حسین سلامی، فرمانده سپاه پاسداران، گفته بودند در ماههای آینده واکسن کرونا «به کشورهای فقیر هدیه میدهیم».
فرمانده سپاه همچنین در حاشیه این مراسم گفته بود اکنون زمان آن رسیده که «به آمریکاییها واکسن بدهیم» و «اگر کمبودی دارند ما حاضریم به آنها کمک کنیم».
روز ۲۱ اردیبهشت امسال نیز محمد مخبر، رئيس ستاد اجرایی فرمان امام که اکنون معاون اول ابراهیم رئیسی است، با وعده تولید ۵۰ میلیون دُز واکسن تا پایان شهریور گفته بود وزارت بهداشت باید «امکان صادرات را فراهم کنند تا مردم منطقه بتوانند» از واکسن برکت استفاده کنند.
ستاد اجرایی فرمان امام که نهاد اقتصادی زیر نظر دفتر رهبر جمهوری اسلامی است، تاکنون به وعدههای خود عمل نکرده و بهادعای مدیران این نهاد تا روز ۱۲ شهریور فقط ۸ میلیون دُز واکسن تولید کرده که از این میزان ۴ میلیون دُز به وزارت بهداشت تحویل داده است.
این در حالی است که بهگفته مصطفی قانعی، عضو کمیته ملی واکسن کرونا، گروه هدف برای واکسیناسیون در ایران ۷۰ درصد جمعیت است که حدوداً ۵۸ میلیون نفر میشوند و برای واکسیناسیون جمعیت هدف ۱۱۶ میلیون دُز واکسن مورد نیاز است.
روند کند تولید واکسن برکت و فرمان منع واردات واکسن بریتانیایی و آمریکایی که توسط رهبر جمهوری اسلامی صادر شد، انتقادات بسیاری را برانگیخته است. ابراهیم رئيسی، رئيس جمهور ایران، بهتازگی وعده داده است که روند واکسیناسیون با واردات یکصد میلیون دُز واکسن تسریع خواهد شد.
علاوه بر این، برخی مشکلات در نحوه اجرای واکسیناسیون نیز کماکان ادامه دارد. ازجمله معاون دانشجویی دانشگاه تهران روز یکشنبه ۱۴ شهریور با اشاره به اینکه سه هزار دانشجوی ساکن خوابگاههای این دانشگاه واکسینه شدهاند، گفت در این مرحله برای واکسیناسیون دانشجویان دکتری «دستوالعمل آمد فعلاً متوقف کنید، قرار است برنامه جدیدی در این رابطه اعلام کنند».
سعید حبیبا توضیحی درباره دلیل توقف واکسیناسیون ارائه نکرد و صرفاً اعلام کرد منتظر برنامه جدید ستاد ملی مقابله با کرونا هستند، اما تأکید کرد دانشگاه تهران حدود ۴۵ هزار دانشجو دارد که هنوز بسیاری از دانشجویان تحصیلات تکمیلی شهرستانها و همچین همه دانشجویان کارشناسی این دانشگاه واکسینه نشدهاند.