شش روز پس از درگیری‌های شدید در دره پنجشیر، گروه طالبان می‌گوید این دره را محاصره کرده ولی مناطق مین‌گذاری شده در جاده منتهی به مرکز این ولایت، پیشروی آنها را کند کرده است. جبهه مقاومت ملی افغانستان که کنترل پنجشیر را در اختیار دارد اما می‌گوید نیروهای طالبان را در مرز این ولایت با ولایت کاپیسا عقب رانده است.

به گزارش خبرگزاری الجزیره، امرالله صالح، معاون اشرف غنی که اکنون در پنجشیر به سر می‌برد، در یک پیام ویدئویی گفته است که در دره پنجشیر «شرایط دشوار» است ولی مقاومت ادامه خواهد داشت. این منطقه، تنها استان افغانستان است که به تسخیر طالبان درنیامده است.

در همین حال، مقام‌های گروه طالبان در روزهای گذشته به تلاش‌های خود برای ارتباط با سایر کشورها افزوده‌اند. پس از درخواست از ترکیه و قطر برای بازگشایی فرودگاه کابل، ذیبح‌الله مجاهد، سخنگوی گروه طالبان نیز از دولت آلمان درخواست کمک‌های مالی و دیپلماتیک کرده است.

او گفته است این گروه خواهان روابط دیپلماتیک قوی با آلمان است و در زمینه کمک‌های بشردوستانه، کشاورزی و آموزش مایل به توسعه همکاری‌ها است.

ذبیح‌الله مجاهد روز یکشنبه، ۱۴ شهریور، در مصاحبه با نشریه آلمانی «ولت آم زونتاگ» گفت: «متأسفانه آلمان به جبهه آمریکایی‌ها پیوست، اما ما این اقدام آلمان را می‌بخشیم.»

پیش‌تر، هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان، مانند دیگر کشورهای اروپایی توسعه روابط با طالبان را منوط به تشکیل دولت فراگیر در افغانستان کرده است.

آلمان فعلاً سفارت خود در افغانستان را تعطیل و کمک‌های مالی به این کشور را قطع کرده است.

وضعیت در پنجشیر

در روزهای گذشته،‌ گروه طالبان و نیروهای جبهه مقاومت چند ویدئو منتشر کرده‌اند که نشان دهنده تسلط آنها بر شهر کلیدی «پریان» در منطقه پنجشیر است. صحت اطلاعات این ویدئوها قابل تایید نیست.

احمد وثیق، معاون کمیسیون فرهنگی گروه طالبان به رادیو آزادی، بخش افغانستان رادیو اروپای آزاد، گفته است که نیروهای این گروه در تمام مناطق پنجشیر پیشروی کرده و «از چهار طرف به مرکز این ولایت نزدیک شده‌اند».

توفیق‌الله راسخ، از فرماندهان محلی جبهه مقاومت اما به رادیو آزادی گفته است آنها در حال «جنگ چریکی» هستند و در یک مورد موفق شده‌اند ۱۵۰ نفر از نیروهای طالبان را بکشند.

روزنامه هشت صبح که در کابل منتشر می‌شود نیز در گزارشی به نقل از فهیم دشتی، سخنگوی جبهه مقاومت، نوشته است شهر پریان از نیروهای طالبان پس گرفته شده و «نزدیک به هزار نفر از افراد طالبان» در درگیری‌های مربوط به این شهر «کشته یا اسیر» شده‌اند. بلال کریمی، یک سخنگوی طالبان، این خبر را رد کرده است.

به دنبال تصرف کابل توسط طالبان در روز ۲۴ مرداد، هزاران شبه‌نظامی محلی و باقیمانده نیروهای ارتش سابق افغانستان در ناحیه پنجشیر تجمع کردند و از تشکیل جبهه مقاومت علیه طالبان خبر دادند.

این نیروها تحت رهبری احمد مسعود، پسر احمد شاه مسعود یکی از رهبران برجسته مجاهدین که در سال ۲۰۰۱ توسط القاعده ترور شد، کنترل این ناحیه کوهستانی را به دست گرفته و اعلام کردند که در صورت مخالفت طالبان با تشکیل یک حکومت فراگیر، با این گروه خواهند جنگید.

دو طرف پیش از شروع درگیری‌ها برای مذاکرات صلح اعلام آمادگی کرده بودند ولی در آستانه اعلام خبر تشکیل حکومت جدید از سوی طالبان، به نظر می‌رسد مذاکرات به نتيجه نرسيد و هر یک از طرفین دیگری را به شکست مذاکرات متهم می‌کنند.

همزمان با ادامه بحران در پنجشیر، ژنرال مارک میلی، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا، گفته است احتمال وقوع جنگ داخلی گسترده‌ در افغانستان وجود دارد و این موضوع می‌تواند باعث بازگشت و شکل‌گیری دوباره گروه‌های تروریستی در این کشور شود.

در افغانستان نیز تلاش‌هایی برای پایان دادن به جنگ پنجشیر جاری است. از جمله صلاح‌الدین ربانی، رئیس حزب جمعیت افغانستان، خواستار پایان حملات طالبان به پنجشیر و شروع گفت‌وگوهای جامع شده است. حامد کرزی، رئيس جمهور پیشین افغانستان و حنیف اتمر، وزیر خارجه حکومت اشرف غنی، نیز از گفت‌وگو بین طالبان و جبهه مقاومت حمایت کرده‌اند.

پیش از این اعلام شده بود که ساختار حکومت جدید افغانستان روز جمعه ۱۲ شهریور اعلام می‌شود ولی تاکنون مقام‌های این گروه گزارشی در این زمینه نداده‌اند.