دبیر کمیته علمی ستاد کرونا: واکسیناسیون باید طی سه ماه و ضربتی انجام شود

مصطفی قانعی دبیر کمیته علمی ستاد مبارزه با کرونا، روز شنبه در ارتباط با پیش بینی‌ها از وضعیت هفته‌های آینده ویروس کرونا گفت: «کرونا با همین شیوه‌ای که می‌بینید، هجمه‌هایی را ایجاد می‌کند و این وضعیت همچنان تداوم خواهد داشت. اینکه بگوییم موج‌های دیگری نخواهیم داشت مبنای علمی ندارد. نکته بعدی این است که شواهد نشان داده که اگر واکسن بزنیم، مردم اگرچه بیمار می‌شوند، اما نمی‌میرند یا مریضی شدید نمی‌گیرند».

او در ارتباط با نگرانی‌ها درباره بازگشایی مدارس با توجه به تاثیر بیشتر سویه‌های جدید کرونا بر کودکان، گفت: «گروه در معرض مرگ بر اثر بیماری کرونا، سنین بالا هستند. واکسیناسیون در ایران نشان داد که در پیک پنجم درصد مرگ‌ ومیر سنین بالای هفتاد سال به وضوح کاهش پیدا کرده‌است. این نشان داد که واکسن مرگ را کم می‌کند. البته دانش آموزان می‌توانند ناقل باشند، اما به جمعیتی انتقال می‌دهند که واکسینه شده‌اند».

قانعی در پاسخ به این سوال که آیا اتمام واکسیناسیون تا دهه فجر امسال طبق وعده وزیر بهداشت جدید، باتوجه به نگرانی‌ها از احتمال شیوع سویه لامبدا در پاییز دیر نیست؟ گفت: «در واکسیناسیونی که یک سال مداوم طول بکشد، سطح ایمنی کسی که اول سال واکسن زده است به اندازه سطح ایمنی‌اش در آخر سال نیست بنابراین واکسیناسیون باید طی سه‌ماه و ضربتی انجام شود. باید شناسایی بیماران و ایزوله‌کردن آن‌ها و واکسیناسیون را اعمال کنیم، به این می‌گویند قرنطینه هوشمند. همه این‌ها در کنار یکدیگر جواب می‌دهد».

ویروس لامبدا پشت مرزهای ایران؛ هشدار نسبت به فرصت یک ماهه برای مقابله با لامبدا

محمد کریمی نیا معاون قرارگاه پدافند زیستی ایران، در گفتگو با روزنامۀ جوان اعلام کرد: «در حال حاضر کرونا تنها چالش جدی کشور است. ویروس لامبدا به قطر و ترکیه هم رسیده و در یک قدمی کشور ماست. همین حالا هم روزی حدود ۶۰۰ نفر از هموطنانمان را از دست می‌دهیم و بازشدن پای لامبدا به کشور می‌تواند شرایطی به مراتب وخیم‌تر ایجاد کند».

وی افزود: «ما در دوره انتقالی دولت، یک فضای ۵۰ روزه را از دست دادیم. نه دولت قبل برای انتقال برنامه داشت و نه دولت جدید در این زمینه پیش‌بینی لازم را کرده‌ بود. این فضای ۵۰ روزه دقیقاً فضایی شد که ما به آمار ۶۰۰ – ۷۰۰ نفر فوتی در روز رسیدیم. من از رئیس‌جمهوری خواهش دارم هر طور شده بازمهندسی ستاد ملی مقابله با کرونا را تسریع کنند. ما فرصت نداریم. سویه جدید لامبدا نزدیک است وارد کشور شود و احتمالاً شرایط بدتری را رقم می‌زند. ما ماکسیمم یک ماه فرصت داریم با واکسیناسیون، خودمان را برای لامبدا آماده کنیم».

او با انتقاد از شیوۀ مدیریت کرونا در ایران گفت: «در کشور ما بحرانی که به عنوان پاندمی کرونا بود، کوچک انگاشته شد و آن را به عنوان رخدادی بهداشتی درمانی دانستند و بار اصلی آن را بر دوش وزارت بهداشت قرار دادند. ستاد ملی مقابله با کرونا تشکیل شد اما از توانمندی‌های سایر دستگاه‌ها و ظرفیت سازمان مدیریت بحران و حتی از توانمندی وزارت کشور به‌درستی استفاده نکردیم. مجموع این‌ها نشان داد، ستاد ملی مقابله با کرونا استراتژی ندارد. از سوی دیگر نظرات اصلاحی و دلسوزانه متخصصین، دستگاه‌ها و کارشناسان جدی گرفته نمی‌شد. لجاجت بر اشتباه گذشته، ماحصلش مرگ‌های بالای ۷۰۰ نفر شد. این لجاجت بر الگوی قدیم، تداوم ۱۸ ماهه پیدا کرد و خودش را جاهای دیگر هم نشان داد.»

درخواست تعویق راهپیمایی اربعین برای مهار کرونا

با توجه به نزدیک بودن مراسم اربعین، گفته می‌شود که تنها افرادی که دو دوز واکسن را دریافت کرده باشند امکان عزیمت به عراق جهت شرکت در این مراسم را خواهند داشت. این در حالیست که مقامات ایرانی روز شنبه اعلام کردند که هرگونه اعزام زائر برای مراسم اربعین به موافقت دولت عراق بستگی دارد.

ابراهیم رئیسی رئیس جمهوری ایران روز شنبه در نشست ستاد ملی مقابله با کرونا طی سخنانی در این خصوص تصریح کرد: «در صورت موافقت کشور میزبان، کسانی می‌توانند به زیارت اربعین بروند که با تایید وزارت بهداشت و درمان هر دو دوز واکسن کرونا را زده باشند.»

از سوی دیگر، حمید سوری رئیس گروه واکنش سریع کرونا در ایران، خواهان تعویق یا محدودیت عمده سفر زیارتی ایرانیان به عراق شد و درباره برگزاری مراسم راهپیمایی اربعین، گفت: «بیماری نتیجه مواجهه افراد با عوامل بیماری‌زا و ویروس است، هرچقدر تراکم و فراوانی مواجهه بیشتر و کنترل کمتر باشد، احتمال اینکه بیماری و اپیدمی گسترش یابد بیشتر خواهد بود. هم پوشش واکسیناسیون کشور ما و هم عراق با میانگین جهانی فاصله دارد و قطعا به عنوان کسی که در حوزه سلامت کار می‌کنم، معتقدم بهتر است امسال مراسم راهپیمایی اربعین را یا بسیار محدود کرده و یا یک سال دیگر به تعویق بیندازیم تا نظارت بیشتری بر اپیدمی داشته باشیم.» 

این در حالیست که با وجود مرگ روزانه صدها نفر و کندی واکسیناسیون در ایران، مقام‌های این کشور بر برگزاری مراسم اربعین تاکید دارند و این موضوع در سفر اخیر وزیر خارجه ایران به عراق هم مطرح شد.

حمید سوری همچنین با تاکید بر لزوم تصمیم‌گیری‌های استانی برای مهار بیماری، در ادامه تاکید کرد: «باور من این است که دیگر دوره اینکه در اتاق‌های در بسته بنشینیم و برای اقصی نقاط کشور تصمیم‌گیری کنیم، گذشته است به خصوص که کشور ما از تنوع بالای اقلیمی، جمعیتی و فرهنگی برخوردار است و الگوهای اپیدمی در هر نقطه از کشور متفاوت است و الگوی یکسانی وجود ندارد». 

بیش از ۸ هزار بیمار کرونایی در مراکز درمان اضطراری هلال احمر بستری شده اند

افشین علیخانی مدیرکل بهداشت و درمان جمعیت هلال احمر، از بستری بالغ بر ۸ هزار نفر از مبتلایان به کرونا در مراکز درمان اضطراری جمعیت هلال احمر خبر داد و گفت: «به دنبال تکمیل ظرفیت برخی از بیمارستان های کشور، از جمعیت هلال احمر درخواست شد تا واحدهای درمانی اضطراری را در محوطه بیمارستان راه اندازی کند که این موضوع با بهره گیری از واحدهای بیمارستانی استقرار سریع جمعیت در تمامی بیمارستان های معرفی شده از جمله خراسان شمالی، خراسان رضوی، چهارمحال و بختیاری، لرستان، همدان، تهران و… صورت پذیرفت و از تاریخ ۲۶ مرداد ماه تا ۱۳ شهریور، تعداد ۳۸۹۷ نفر از آقایان و ۴۲۸۷ نفراز بانوان در این واحدها بستری شدند. » 

وی افزود: «با توجه به شیوع اخیر بیماری و افزایش قابل توجه مبتلایان در کشور، ساعات کاری فعالیت داروخانه ها نیز افزایش پیدا کرده و این مراکز حتی در تمامی ایام تعطیل نیز فعالیت کرده اند». وی تأکید کرد: «غلبه بر این آمار غمبار فوت شدگان در کشور و متعاقبا طبعات گسترده و طولانی مدت بهداشت روان و همچنین تبعات اقتصادی و اجتماعی  بیماری، در گرو افزایش گسترده پوشش واکسیناسیون است».

آمار رسمی کرونا در ایران؛ مرگ ۵١۵ نفر دیگر در یک روز

بر اساس آنچه مقامات دولتی در ایران اعلام کرده‌اند تاکنون ۱۹ میلیون و ۲۹۷ هزار و ۵۸۲ نفر دوز نخست واکسن کرونا را دریافت کرده‌اند و ۴۰۷ هزار و ۳۱۱ نفر نیز برای بار دوم واکسینه شده‌اند. مجموع واکسن‌های تزریق شده به جمعیت ۸۲ میلیون و ۹۰۰ هزار نفری ایران تاکنون به گفته مسئولان وزارت بهداشت، ۲۸ میلیون و ۷۰۴ هزار و ۸۹۳ دوز اعلام شده است.

بنا بر اعلام مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، از دیروز تا امروز ۱۳ شهریور و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۲۰ هزار و ۴۰۴ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که ۳۴۷۹ نفر از آنها بستری شدند.

بر این اساس مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۵ میلیون و ۱۰۳ هزار و ۵۳۷ نفر رسیده است.

همچنین در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۵۱۵ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به ۱۱۰ هزار و ۶۴ نفر رسید و ۷۷۴۴ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در بخش های مراقبت های ویژه بیمارستانها تحت مراقبت قرار دارند.

تا کنون ۲۹ میلیون و ۳۳۵ هزار و ۵۷۲ آزمایش تشخیص کووید۱۹ در کشور انجام شده است.

در حال حاضر ۲۴۶ شهر کشور در وضعیت قرمز، ۱۴۴ شهر در وضعیت نارنجی و ۵۸ شهر در وضعیت زرد قرار دارند. شهرستان‌های ورزقان (آذربایجان شرقی)، ملکشاهی، هلیلان (ایلام)، ماه نشان (زنجان)، آرادان (سمنان)، بانه، دیواندره (کردستان)، سیرجان، قلعه گنج (کرمان)، روانسر، قصر شیرین (کرمانشاه) و دلیجان، کمیجان(مرکزی) از امروز شنبه ۱۳ شهریور وارد وضعیت قرمز شده‌اند.