رئیس جمهور آمریکا میگوید چین، روسیه، پاکستان و ایران با طالبان مشکل دارند اما دنبال نوعی توافق با آنها هستند. وزارت خارجه آمریکا با ابراز نگرانی از ترکیب کابینه طالبان مردم افغانستان را شایسته دولتی فراگیر دانسته است.
جو بایدن، در پاسخ به پرسشی پیرامون نگرانی از حمایت مالی چین از طالبان گفت: «چین با طالبان مشکل واقعی دارد اما میکوشد با آنها توافق برسد.»
او که از سفر به مناطق آسیب دیده از توفند آیدا به کاخ سفید باز میگشت، اضافه کرد که این موضوع در مورد ایران، پاکستان و روسیه هم مصداق دارد: «مطمئنم که همه سعی میکنند بفهمند طالبان چه میخواهد بکند.»
ایالات متحده و متحدانش در گروه جی هفت توافق کردهاند که واکنشهای خود به طالبان را هماهنگ کنند. واشنگتن دسترسی طالبان به ذخایر مالی افغانستان را مسدود کرده تا اهرمی برای کسب اطمینان از وعدهها و رویکردهای آنها داشته باشد؛ از جمله رعایت حقوق زنان و پایبندی به قوانین بینالمللی. اما بسیاری از کارشناسان میگویند اگر چین یا روسیه یا هر کشور دیگری به طالبان کمک مالی کنند، این اهرمهای اقتصادی ناکارا خواهند شد.
وانگ یی، وزیر خارجه چین پیشتر در تماس تلفنی با آنتونی بلینکن همتای آمریکایی خود گفته است که جهان باید با طالبان تعامل کند و آنها را به مسیری سازنده سوق دهد.
چین طالبان را به عنوان حاکمان جدید افغانستان به رسمیت نشناخته است اما برخی رسانهها به عزم این کشور برای استقرار نیروهای چینی در پایگاه نظامی بگرام اشاره کردهاند.
ایتالیا، رئیس فعلی گروه ۲۰ که شامل چین و روسیه هم میشود، در تلاش بود تا نشست مجازی این گروه درباره افغانستان را تشکیل دهد، اما هیچ تاریخی برای این نشست اعلام نشده است؛ امری که نشان دهنده اختلاف نظر بین این گروه است.
در این میان، وزارت خارجه امریکا در واکنش به معرفی دولت موقت طالبان، از سوابق برخی از افراد ابراز نگرانی کرد. یک سخنگوی این وزارتخانه گفته است: «این حق مردم افغانستان است که از دولتی فراگیر برخوردار باشند.»
این سخنگو تاکید کرده که طالبان بر اساس اعمال و اقداماتش داوری خواهند شد و انتظار آمریکا این است که اطمینان یابد از خاک افغانستان برای تهدید هیچ کشوری استفاده نمیشود.
در فهرست طالبان ، سراجالدین حقانی به عنوان وزیر کشور معرفی شده است. او رئیس شبکه حقانی است که کارنامهای از خونینترین حملات تروریستی در افغانستان را دارد.