گزارش‌ها از ایران در روز چهارشنبه از رشد ۶.۷ درصدی مرگ و میر بر اثر کرونا و رشد ۳۶.۷ درصدی مبتلایان به این بیماری از اول هفته حکایت دارد.

خبرگزاری تسنیم روز چهارشنبه در مورد احتمال آغاز پیک ششم کرونا هشدار داده و گزارش داد که تعداد موارد ابتلای روزانه در مقایسه با هفته گذشته با رشدی معادل ۳۶.۷ درصد به عدد ۱۷۵۶۴ مورد رسیده و دوباره در حال نزدیک شدن به مرز ۲۰ هزار مورد ابتلا در روز است.

بر اساس این گزارش نرخ بستری در مراکز درمانی ایران هم رشد ۲۵.۵۱ درصدی داشته و ۱.۷۹ نفر در هر دقیقه در مراکز درمانی بستری می‌شوند.

این در حالی است که همین آمار رسمی نیز به گفته بسیاری کارشناسان و حتی مقامات ایرانی واقعی نیست و آمار اصلی دست‌کم دو برابر آماری است که وزارت بهداشت روزانه منتشر می‌کند.

هرچند وزارت بهداشت اعلام کرده است که شرط سنی واکسیناسیون برداشته شده، برای مهار بحران کرونا در ایران حداقل ۷۰ درصد از جمعیت باید واکسیناسیون کامل یعنی هر دو دز تزریق را انجام داده باشند.

خبرگزاری تسنیم می‌گوید که ۵۰ درصد جمعیت ایران دز اول واکسن کرونا را دریافت کرده‌اند. اما تاکنون کمتر از ۱۷ درصد جمعیت ایران هر دو دُز واکسن کرونا را دریافت کرده‌اند.

روند واکسیناسیون در ایران پس از ماه‌ها تعلل تنها در هفته‌های اخیر شتاب بیشتری گرفته و همزمان بحث‌های دامنه‌داری درباره مقصر اصلی تاخیر در واردات واکسن به راه افتاده و حامیان ابراهیم رئیسی، سرعت گرفتن واردات واکسن را نشانه کوتاهی دولت حسن روحانی می‌دانند و می‌گویند این دولت برای عدم واردات واکسن بهانه‌های سیاسی مطرح می‌کرد.

مسعود پزشکیان، عضو کمیسیون بهداشت مجلس ایران، اما گفته است که سفارش خرید واکسن در دولت قبلی صورت گرفته و دولت رئیسی «واکسنی سفارش نداده است».

منتقدان دولت رئیسی در مقابل می‌‌گویند مواردی مانند فرمان منع واردات واکسن بریتانیایی و آمریکایی توسط رهبر جمهوری اسلامی، وعده‌ ستاد اجرایی فرمان امام برای تولید ۵۰ میلیون دوز واکسن تا شهریور امسال و تحریم‌ها در این زمینه نقش داشته‌اند.

پس از ممنوعیت ورود واکسن‌های انگلیسی و آمریکایی از سوی آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی به ایران، مقام‌های وزارت بهداشت جمهوری اسلامی اعلام کردند که تلاش می‌کنند واکسن‌ را از دیگر کشورها وارد کنند که عمده آن‌ها سینوفارم چین و اسپوتنیک‌وی روسیه است. از این دو، دست‌کم روسیه به وعده‌ خود عمل نکرده و کمتر از تعهدش به ایران واکسن تحویل داده است.

بسیاری از تحلیلگران در همان زمان اعلام کردند که به‌ نظر می‌رسد علت اصلی ممنوعیت واردات واکسن‌های آمریکایی و بریتانیایی به ایران، تلاش «ستاد فرمان اجرایی فرمان امام» برای تولید واکسن داخلی و به انحصار در آوردن بازار آن در کشور باشد.

همزمان نهادهای مختلف جمهوری اسلامی به ویژه نزدیک به سپاه پاسداران از چندین واکسن رونمایی کردند که به گفته آن‌ها قرار است تولید شوند ولی هنوز از وضعیت آن‌ها خبری نیست.

این آشفتگی‌ها سبب شد که آمار مرگ‌ و میر ناشی از کرونا در کشور طی ماه‌های اخیر به‌شدت افزایش پیدا کند، امری که باعث شد رهبر جمهوری اسلامی در روز ۲۰ مرداد امسال بگوید واکسن «به هر طریق ممکن» تامین شود.