امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه، بعد از تماس تلفنی با جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا و گفت‌وگو درباره تنش‌های دیپلماتیک دو طرف، اعلام کرد که سفیر فرانسه هفته آینده به واشنگتن بر می‌گردد.

بعد از آن که استرالیا قرارداد ۴۰ میلیارد دلاری خود با فرانسه را برای خرید زیردریایی لغو و آمریکا را جایگزین فرانسه کرد، دولت آقای مکرون سفرای خود در آمریکا و استرالیا را در اعتراض به این اقدام به پاریس فراخواند و تنش دیپلماتیک شدیدی شکل گرفت که با حمایت اتحادیه اروپا از فرانسه همراه شد.

در اولین تماس تلفنی میان روسای جمهور آمریکا و فرانسه از زمان بروز این تنش سیاسی دو طرف توافق کردند که گفت‌وگوهای مشورتی را برای اعتمادسازی آغاز کنند و قرار گذاشتند که حدود یک ماه دیگر در اروپا با هم دیدار کنند.

سخنگوی کاخ سفید گفت این تماس تلفنی نیم ساعته لحنی “دوستانه” داشته و ابراز امیدواری کرد که این گفت‌وگو “گامی برای بازگشت به شرایط عادی” باشد.

در بیانیه بعد از این تماس گفته شده ایالات متحده “اهمیت یک نظام دفاعی قوی‌تر و تواناتر اروپایی را که تاثیر مثبتی در امنیت فرا-اطلسی و جهانی دارد و مکمل ناتو محسوب می‌شود، به رسمیت می‌شناسد.”

بایدن بوریس اسکات

جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا هفته گذشته همراه با اسکات موریسون و بوریس جانسون، نخست وزیران استرالیا و بریتانیا در نشستی مجازی در مقابل دوربین‌ها، با اعلام ناگهانی تشکیل پیمانی دفاعی به نام آکوس (AUKUS) میان سه کشور انگلیسی زبان، از جایگزین شدن آمریکا به جای فرانسه در قرارداد خرید زیردریایی از سوی استرالیا خبر دادند.

فرانسه که از این اقدام خشمگین شده بود، علاوه بر لغو سفر برنامه‌ریزی شده وزیر دفاع این کشور به بریتانیا، سفرای خود در آمریکا و استرالیا را فراخواند.

ژان ایو لودریان، وزیر خارجه فرانسه لغو قرارداد دفاعی استرالیا و جایگزین کردن آمریکا را ”به خنجر زدن از پشت” تشبیه کرد.