آمریکا می گوید از سال آینده ۵۰۰ میلیون دُز دیگر واکسن فایزر به کشورهای درحال توسعه اهدا خواهد کرد.

جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، این موضوع را در یک اجلاس مجازی کووید-۱۹ در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد بیان کرد.

به این ترتیب مجموع واکسنی که آمریکا قول ارسال آن به سایر کشورها را داده است از یک میلیارد فراتر می رود.

کارشناسان می گویند برای واکسیناسیون حداقل ۷۰ درصد جمعیت جهان به حدود ۱۱ میلیارد دز واکسن نیاز هستند.

سازمان بهداشت جهانی هدفی را برای واکسیناسیون حداقل ۴۰ درصد جمعیت همه کشورها تا پایان ۲۰۲۱ اعلام کرده است.

اما بعید است این هدف عملی شود.

براساس اطلاعات دانشگاه آکسفورد درحالی که بسیاری کشورهای پردرآمد حداقل یک دز واکسن به نیمی از جمعیت خود تزریق کرده اند، فقط دو درصد جمعیت کشورهای کم درآمد اولین دز را تزریق کرده اند.

2px presentational grey line

ادامه کمبود عرضه واکسن در سطح جهان

تحلیل استفانی هگارتی، خبرنگار جمعیت بی بی سی

قول آقای بایدن چشمگیر است اما با تردید کشورهایی که هنوز منتظر واکسیناسیون حتی دو درصد جمعیت خود هستند روبرو خواهد شد.

آمریکا قبلا قول اعطای ۵۸۰ میلیون دز را داده بود اما تاکنون فقط ۱۶۰ میلیون دز تحویل داده است.

پس این بار تفاوت در چیست؟ تولید جهانی واکسن در ماه های اخیر سرعت گرفته و دزهای بیشتری در دسترس است.

به گفته شرکت تحلیلی “ایرفینیتی” کشورهای ثروتمند ممکن است تا پایان سال ۱.۲ میلیارد دز واکسن، اضافه بیاورند، حتی اگر به جمعیت خود دزهای تقویتی ارائه کنند. ۲۴۱ میلیون دز از اینها اگر اهدا نشود هدر خواهد رفت.

سیستم کوواکس، طرح مورد حمایت سازمان بهداشت جهانی برای توزیع عادلانه واکسن، به بی بی سی گفته است که تعداد زیادی از دزهای اهدایی در محموله های کوچک و در دقایق آخر رسیده، و وقت زیادی تا پیش از انقضای آنها نمانده است.

برای همین رساندن این واکسن ها به جایی که مورد نیاز است خیلی دشوار خواهد بود. اگر بایدن می خواهد هدف بلندپروازانه واکسیناسیون جهان در یک سال آینده را برآورده کند، این وضع باید تغییر کند.

2px presentational grey line

اجلاس کووید کاخ سفید درحالی برگزار می شود که تحقیقات نشان می دهد کشورهای ثروتمند هنوز واکسن اضافه خود را در اختیار سایر کشورها نگذاشته اند، که بخش بزرگی از آن ممکن است به زودی دور ریخته شود.

اعضای گروه ۷ – کانادا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، ژاپن و آمریکا – در ماه ژوئن قول اهدای یک میلیارد دز واکسن به کشورهای فقیر ظرف یک سال را دادند.

آقای بایدن در آن زمان قول ۵۸۰ میلیون دز واکسن را داده بود که تاکنون فقط ۱۶۰ میلیون آن ارائه شده است.

در آمریکا – جایی که بیش از ۷۶ درصد بزرگسالان حداقل یک دز واکسن دریافت کرده اند – انتقادها از کم کاری این کشور برای ارائه واکسن به باقی جهان بالا گرفته است.

روز جمعه هیاتی که به سازمان مواد غذایی و دارویی آمریکا (اف دی اِی) مشاوره می دهد تزریق دز تقویتی – دز سوم – واکسن فایزر برای افراد بالای ۶۵ ساله را توصیه کرد.

سازمان بهداشت جهانی قبلا از کشورهای ثروتمند خواسته است ارائه دز تقویتی را تا بعد از واکسیناسیون گسترده تر در کشورهای کمتر توسعه یافته عقب بیاندازند.

هفته پیش هشت قانونگذار آمریکایی از حزب دمکرات در نامه ای به آقای بایدن نوشتند: “واضح است که توزیع واکسن های کووید-۱۹ کافی نبوده و وضع درحال بدتر شدن است.”