از ماه ژوئن سال جاری به این سو تلاش‌ها برای از سرگیری مذاکرات احیای برجام با جمهوری اسلامی جریان دارد. اکنون وزیر خارجه اتریش تأیید کرده که قرار است دوره تازه‌ای از گفت‌وگوها با ایران آغاز شود.

آلکساندر شالنبرگ، وزیر امور خارجه اتریش چهارشنبه ۲۲ سپتامبر (۳۱ شهریور) گفت، دوره جدیدی از مذاکرات طرف‌های برجام با جمهوری اسلامی بر سر احیای توافق هسته‌ای در وین انجام خواهد گرفت.

او در کنفرانس خبری مشترک خود با آلکساندر فان در بلن و سباستیان کورتس رئیس‌جمهور و صدراعظم اتریش گفت که در دیدارش با حسین امیر‌عبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی در این باره صحبت کرده است.

دیدار وزرای خارجه ایران و اتریش روز سه‌شنبه در حاشیه اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک صورت گرفت.

شالنبرگ ضمن اشاره به پیشرفت گسترده برنامه اتمی ایران تصریح کرد: «ما داریم به نقطه‌ای نزدیک می‌شویم که بازگشت از آن دیگر ممکن نخواهد بود.»

وزیر امور خارجه اتریش افزود، در دیدار با همتای ایرانی خود او را متوجه این موضوع کرده که در این بین “میزان درخور توجهی بی‌اعتمادی [به ایران] وجود دارد”.

پیش از آن هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان در آستانه سفرش به نیویورک جهت حضور در مجمع عمومی سازمان ملل بیانیه‌ای منتشر کرده و تصریح کرده بود: «دعوت از تهران برای مذاکره درباره بازگشت به برجام، تا ابد ادامه نخواهد داشت.»

روز گذشته (چهارشنبه ۲۲ سپتامبر) نیز جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در دیدار با آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا برجام را ابزاری کلیدی برای منع گسترش تسلیحات هسته‌ای خواند و تأکید کرد که “زمان بازگشت به اجرای برجام نامحدود نیست”.

 برنامه اتمی ایران و احیای برجام از موضوعاتی است که سران و نمایندگان کشورهای مختلف در روزهای اخیر به آن پرداخته‌اند، خواه در سخنرانی‌های خود در مجمع عمومی و خواه در مذاکراتی که در حاشیه آن صورت گرفته است.

جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا روز سه‌شنبه ۳۰ شهریور (۲۱ سپتامبر) در مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک گفت: «ما آماده‌ایم به رعایت کامل تعهداتمان در برجام بازگردیم به این شرط که ایران نیز چنین کند.»

او در عین حال تأکید کرد که ایالات متحده مصمم است از دستیابی ایران به سلاح اتمی جلوگیری کند.

دیروز چهارشنبه نیز ملک سلمان، پادشاه عربستان سعودی در نطقی از پیش ضبط شده در مجمع عمومی سازمان ملل، بر اهمیت یک خاورمیانه عاری از تسلیحات کشتار جمعی تاکید کرد و گفت کشورش از تلاش‌های بین‌المللی برای جلوگیری از دستیابی جمهوری اسلامی به فناوری بمب اتمی حمایت می‌کند.

پادشاه ۸۵ ساله عربستان در عین حال گفت: «ایران یک کشور همسایه است. امیدواریم گفت‌وگوهای مقدماتی ما با آنها به نتایج ملموسی برای ایجاد اعتماد منجر شود؛ بر اساس احترام به حق حاکمیت و عدم دخالت در امور داخلی دیگران.»