برگزاری کنفرانسی تحت عنوان “صلح و بازپس گیری” توسط مرکز ارتباطات صلح با حضور شماری از سیاستمداران، اندیشمندان و شخصیت های عراق و خاورمیانه در اربیل باعث واکنش های گسترده ای شده است.

برای اولین بار همایشی درباره عادی‌سازی روابط عراق و اسرائیل در اقلیم کردستان عراق برگزار شده که با انتقادهای گسترده مواجه شده و دولت مرکزی عراق آن را اجلاسی «غیرقانونی» خوانده است.

اندیشکده مرکز ارتباطات صلح در نیویورک که بانی این همایش بوده، می‌گوید ۳۰۰ نفر از نویسندگان و چهره‌های فرهنگی سیاسی شیعه و سنی عراق از جمله سران قبائل از بغداد، موصل، دیاله، انبار و چند استان دیگر در این نشست در اربیل، مرکز اقلیم کردستان شرکت کرده‌اند.

این اولین بار است که همایشی در زمینه ارتباط با اسرائیل در عراق برگزار می‌شود؛ در حالی که ایران، همسایه قسم‌خورده علیه اسرائیل، در این کشور نفوذ گسترده‌ای دارد.

مرکز ارتباطات صلح در زمینه عادی‌سازی روابط اعراب و اسرائیل فعالیت می‌کند و همایش را جمعه ۲۴ سپتامبر برگزار کرده است.

به گزارش رسانه های عراقی، شبکه 12 تلویزیون اسرائیل درباره این کنفرانس گزارش داد: شماری شخصیت های بارز اهل سنت عراق روز گذشته به طور علنی خواستار صلح با اسرائیل شدند.

به گفته این رسانه، شماری از رهبران اهل سنت عراق، از جمله رهبر بزرگترین همپیمانی عشایر خاورمیانه و فرماندهان سابق ارتش عراق، خواستار پیوستن این کشور به توافقنامه های صلح با اسرائیل موسوم به “توافق ابراهیم” شدند که حدود یک سال پیش بحرین و امارات با اسرائیل امضا کردند.

حیمی پرز پسر “شیمون پرز” رئیس جمهور سابق اسرائیل در این کنفرانس شرکت کرد و به زبان عبری از نیاز به توافقنامه های صلح سخن گفت.

این کنفرانس بر مشارکت یهودیان عراق در ایجاد حاکمیت و فرهنگ این کشور و همچنین ضرورت حفظ روابط با آنها به عنوان شهروندان اسرائیل تمرکز داشت.

اندیشکده مرکز ارتباطات صلح می‌گوید بعضی از سران قبائل عراق اعم از شیعه و سنی در نشست حضور داشتند

منبع تصویر،AFP

عمار حکیم رهبر جریان حکمت ملی عراق با انتشار توییتی در صفحه شخصی اش در این باره نوشت: کنفرانس ها، تجمعات و فراخوان ها برای سازش با رژیم صهیونیستی غاصب در داخل عراق را محکوم می کنیم و مردود می دانیم. قضیه فلسطین، موضوع اول جهان عرب و مسلمانان می باشد و بار دیگر حمایت کامل خود را از ملت فلسطین و قضیه عادلانه و مبارزات آن برای بازپس گیری حقوق غصب شده آن اعلام می داریم.

اولین بار است همایشی در حمایت از عادی‌سازی روابط با عراق در این کشور برگزار می‌شود

منبع تصویر،AFP

رهبر جریان حکمت ملی عراق تصریح کرد: قضیه فلسطین، حقی است که مشمول زمان نمی شود. بلکه هر روز بر قدرت آن در وجدان نسل های آتی ملت های عرب و مسلمان افزوده می شود.

احمد عقل سفیر فلسطین در عراق نیز در این باره اعلام کرد: از موضع سید عمار حکیم در محکومیت نشست فراخوان برای سازش با رژیم صهیونیستی تقدیر می کنیم.

احمد عقل، افزود: این موضع، بیانگر دیدگاه وجدان عراقی ها و مراجع دینی مختلف این کشور به ویژه مواضع خاندان حکیم است که همواره از حق فلسطینی ها در مقابل تجاوزات رژیم صهیونیستی به خاک و مقدسات امت اسلامی و عربی حمایت کرده اند.

“جوزف پراودی” رئیس “مرکز ارتباطات صلح” در آمریکا در این باره به رادیو NRT کردی گفت: مایه افتخار است که شخصیت های شجاعی را تشویق کنیم که به صورت متحد از شش استان (بغداد، نینوا، انبار، صلاح الدین، بابل و دیالی) تصمیم گرفته و با تمام توان اعلام کرده اند علاقه مند به پیوستن به چارچوب توافقنامه های صلح ابراهیم از جمله صلح فراگیر با اسرائیل هستند.

شیخ وسام حردان رئیس شوراهای بیداری عراق نیز در این باره گفت: عراق از چندین سال پیش تاکنون از تروریسم رنج می برد و در صورتی که بخواهی حقت را بگیری باید حقوق دیگران را نیز پرداخت کنی. ما از چندین سال پیش آواره شده ایم و باید بدون درنظر گرفتن دین، فرقه و نژاد آنچه را کسانی که قبل از ما از عراق مهاجرت کرده و رنج آوارگی و ترک فرزندان را چشیده اند درک کنیم.

حردان در گفتگو با روزنامه وال استریت ژورنال گفته است: بیش از 300 نفر از دوستان عراقی ام از بغداد، موصل، انبار، بابل، صلاح الدین و دیالی روز جمعه در این شهر در شمال کشور به من پیوستند و ما خواسته های عمومی از دولت عراق برای آغاز روابط با اسرائیل و ملت آن از طریق توافقنامه های ابراهیم را مطرح کردیم.

دنیس راس فرستاده ویژه پیشین آمریکا در امور خاورمیانه نیز بر ضرورت “رها کردن گذشته و نزاع های قدیمی” تأکید کرد و گفت: شما ماهیت ایجاد آینده بهتر و ضرورت رهایی از گذشته و نزاع های قدیمی را درک می کنید. به شما به مناسبت تمایل به امضای توافقنامه های ابراهیم تبریک می گوییم. نگاه شما نسبت به آینده، فقط نباید به حرف محدود شود. بلکه باید به صورت دسته جمعی در این زمینه اقدام صورت گیرد.

کانال 12 تلویزیون اسرائیل نیز در این باره اعلام کرد: یائیر لبید وزیر امور خارجه اسرائیل به فراخوان برخی از رهبران عراق درباره صلح با اسرائیل واکنش نشان داد و گفت: از زمان رسیدن به پست وزارت امور خارجه، هدفم گسترده پیمان های ابراهیم بوده است و برگزاری این کنفرانس در عراق، باعث امیدواری به صلح با کشورهایی می شود که تاکنون درباره آن، فکر نکرده بودیم.

یائیر لبید تصریح کرد: ما با عراق، تاریخ و ریشه های مشترکی در جامعه یهودی داریم و هرجا که با ما ارتباط برقرار کنند ما برای بازگشت به این گذشته، حداکثر تلاشمان را خواهیم کرد.

در این میان، دولت عراق با انتشار بیانیه ای، برگزاری “نشست غیر قانونی” توسط برخی از شخصیت های عشایری مقیم اربیل با هدف عادی سازی روابط با اسرائیل را محکوم کرد.

دفتر اطلاع رسانی دولت عراق تصریح کرد: چنین نشست هایی، نمایانگر دیدگاه مردم عراق و شهرهایی نیست که این شخصیت ها با ناامیدی تلاش می کنند به نمایندگی از اهالی آنها سخنرانی کنند. بلکه فقط موضع این افراد به صورت شخصی است. از سوی دیگر، این نشست، تلاشی برای تشویش وضعیت عمومی و زنده کردن گفتمان فرقه ای خصمانه است. این در حالی است که همه شهرهای عراق در آستانه حضور در انتخاباتی سالم و عادلانه و متناسب با خواسته های ملت شریف عراق با هدف تقویت و نهادینه کردن روند ملی آغاز شده توسط دولت هستند.

دفتر نخست وزیری عراق همچنین تصریح کرده است طرح مفهوم سازش از نظر قانون اساسی و سایر قوانین و همچنین سیاسی در عراق مردود است. دولت به صورت واضح، موضع تاریخی ثابت عراق در حمایت از قضیه عادلانه فلسطین و حمایت از فلسطینی ها و در صدر آن حق ایجاد یک کشور مستقل به پایتختی قدس شریف و مخالفت با کلیه انواع شهرک سازی، تجاوز و اشغالگری توسط اسرائیل علیه ملت فلسطین را اعلام کرده است.