بلندپایه ترین مقامات وزارت دفاع ایالات متحده روز سه‌شنبه ۲۸ سپتامبر/ششم مهر در نشست کمیته‌ نیروهای مسلح سنا شرکت کردند تا به سوالات سناتورها درباره عملکرد آمریکا در خصوص خروج از افغانستان پاسخ بدهند. لوید آستین وزیر دفاع ایالات متحده در این نشست اعلام نمود که فروپاشی سریع ارتش افغانستان پنتاگون را غافلگیر کرد. 

هر چند پیش از این برخی از مقامات پنتاگون به جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا در مورد احتمال سقوط ارتش افغانستان هشدار داده بودند اما، لوید آستین وزیر دفاع ایالات متحده روز سه‌شنبه فروپاشی سریع ارتش افغانستان را غافلگیرکننده خواند. 

لوید آستین که در نشست پرسش و پاسخ کمیته نیروهای مسلح سنای آمریکا شرکت کرده بود، گفت: «ارتش افغانستان به رغم همه آموزش‌هایی که از سوی ما و هم‌پیمانان ما دیده بود به سادگی فروپاشید و همه ما را غافلگیر کرد. واقعیت این است که در بسیاری موارد حتی یک تیر هم شلیک نشد و هر ادعای غیر از این صادقانه نیست».

وزیر دفاع ایالات متحده ضمن تاکید درباره تحلیل نادرست پنتاگون از شرایط افغانستان تصریح کرد، رهبران آمریکا باید برخی حقایق ناخوشایند در مورد ارتش افغانستان را بپذیرند. وی افزود: «ما به ابعاد خسارات ناشی از فساد در رده‌های بالای ارتش افغانستان توجه نکردیم. ما تأثیر مخرب جابه‌جایی‌های مکرر در فرماندهی ارتش به دستور اشرف غنی را نادیده گرفتیم».   

لوید آستین در ادامه این جلسه تاکید کرد: «توافق صلح دوحه که میان آمریکا و طالبان به امضا رسید نیز روی روحیه نیروهای ارتش افغانستان تأثیر منفی گذاشت. ما پیش‌بینی نکرده بودیم که این توافق همچون گوله برفی که به بهمن تبدیل می‌شود، چنین اثر مخربی را در پی داشته باشد.»

ژنرال مارک میلی، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا نیز پس از حضور در این جلسه با انتشار بیانیه‌ای خروج نیروهای ایالات متحده از افغانستان را «شکست استراتژیک» خواند و تاکید کرد که «دشمن در کابل به قدرت رسیده است». وی طالبان را یک سازمان تروریستی خواند و گفت که این گروه  روابط خود را با القاعده قطع نکرده است. مارک میلی هشدار داد که شکل‌گیری دوباره القاعده در افغانستان با هدف حمله به آمریکا در آینده «یک احتمال واقعی» است.

از سوی دیگر، ژنرال کنت مک‌کنزی، فرمانده سنتکام (مرکز فرماندهی ایالات متحده) نیز که در جلسه روز سه‌شنبه سنا شرکت کرده بود، گفت به جو بایدن توصیه کرده بود که برای جلوگیری از فروپاشی دولت پیشین افغانستان، ۲۵۰۰ نظامی آمریکایی را در این کشور نگهدارد. این در حالیست که جو بایدن یک ماه پیش (اوت ۲۰۲۱) به شبکه ای‌بی‌‌سی گفت به یاد نمی آورد که «هیچکس» به او توصیه کرده باشد که ۲۵۰۰ نیروهای آمریکایی را در افغانستان نگه دارد.