چند روز بعد از رئیس جمهوری ترکیه، وزیر امور خارجۀ این کشور نیز اعلام کرد که ترکیه باید برای حل مشکل تروریسم در مرزهایش،خود دست به کار شود. آنکارا نیروهای وابسته به حزب کارگران کردستان ترکیه را به خرابکاری و درگیری در مرز سوریه متهم میکند. گفته میشود که آنکارا مشغول تدارک عملیاتی تازه در شمال سوریه است.
روز چهارشنبه ۲۱ مهر/۱۳ اکتبر، مولود چاووشاوغلو وزیر امور خارجۀ ترکیه در یک نشست خبری گفت: “آمریکا و روسیه به تعهدات خود عمل نکردهاند”.
به گفتۀ چاووشاوغلو، “قرار براین بود که هر دو کشور، تروریستها را حداقل تا ۳٠ کیلومتری جنوب عقب برانند، اما این تعهدات عملی نشد”.
منظور چاووشاوغلو از “تروریستها”، نیروهای حزب کارگران کردستان ترکیه (پکک) و یگانهای مدافع خلق (یپگ) است.
از پنج روز قبل، آنکارا از چندین حمله علیه نیروهای خود خبر داده است. دو روز پیش، سه موشک از شمال سوریه به طرف غازیانتپه شلیک شد. موشکها از منطقهای شلیک شده که در اختیار نیروهای یپگ قرار دارد. از نظر ترکیه، یپگ شاخۀ سوری پکک، و یک سازمان تروریستی تجزیهطلب است. آمریکا و اتحادیۀ اروپا نیز حزب کارگران کردستان ترکیه را سازمان تروریستی به شمار میآورند.
قبلاً ترکیه از حملۀ دیگری خبر داده بود که منجر به مرگ دو سرباز ترک شده بود.
به گفتۀ چاووشاوغلو این نوع حملات اخیراً آغاز شده و آمریکا و روسیه با عمل نکردن به تعهدات خود، مسئول به شمار میآیند.
از یک هفته قبل، نگرانیهای زیادی در مورد احتمال شروع عملیات نظامی ترکیه در خاک سوریه شنیده میشود. آنکارا نسبت به مناطق مرز سوریه بسیار حساس است و از مدتها پیش مدام تکرار میکند که اجازۀ استقرار “سازمانهای تروریست کرد” را در این مناطق نخواهد داد.
به نظر میرسد که اعتراضات اخیر مقامات ترک تلاشی برای آماده کردن افکار عمومی باشد تا در صورت نیاز بتوانند ورود احتمالی نیروهای خود به خاک سوریه را توجیه کنند.
چاووشاوغلو گفته است: “برای پاکسازی تروریستها از خاک سوریه اقدامات لازم را انجام خواهیم داد”. به ادعای او، اگرچه مسکو و واشنگتن حمله به سربازان ترک را محکوم میکنند، “ولی باید پرسید که چه کسی این سلاحها را به آنها داده و آموزش میدهد؟” چاووشاوغلو تأکید کرد که “مسئله را باید خودمان حل کنیم”.
دو روز قبل، رجب طیب اردوغان نیز آمادگی ترکیه را برای “انجام اقدامات لازم” اعلام کرده بود. به گفتۀ او “حملات و آزارهای اخیر علیه نیروهای ما، از حد تحمل گذشته است”.
طی پنج سال اخیر، نیروهای ترک عملیات متعددی را در مرز سوریه انجام دادهاند. در سال ۲٠۱٨ عملیات “عفرین” اعتراضهای بینالمللی را برانگیخته بود. دو سال قبل نیز ترکیه با بمباران “رأسالعین” عملیات خود را آغاز کرده بود.