بحث موافقان و مخالفان واکسن ضد کرونا «اسپوتنیک وی» ساخت روسیه در ایران همچنان ادامه دارد. همزمان روز یکشنبه گزارش کمیسیون اصل نود قانون اساسی در مورد واکسن کرونا در مجلس قرائت شد. قرار است تا روز شانزدهم بهمن اولین محموله از واکسنهای روسی کرونا وارد ایران شود.
سازمان نظام پزشکی کشور اعلام کرد که ۹۸ نفر از اعضای از نمایندگان مجمع عمومی این سازمان در نامهای به حسن روحانی رییس جمهور خواستار «بررسی بیشتر برای خرید واکسن مطمئن و معتبر کرونا» شدند.
به گزارش ایسنا، در بخشی از این نامه با اشاره به آنچه “نبود اطلاعات شفافی از مراحل تحقیق و ساخت واکسن روسی اسپوتنیک وی» خوانده شده، آمده است: «مدارک و مستندات و دلایل تایید این واکسن در اختیار صاحبنظران جامعه پزشکی قرار نگرفته است. بدیهی است جامعه پزشکی کشور پس از یکسال تلاش، چشم انتظار تدبیر و اقدامی عاجل برای واکسیناسیون سراسری با واکسنی معتبر که روند علمی و معقول تایید و تهیه را طی کرده باشد، است و انتظار دارد که با در نظر گرفتن جمیع شرایط نسبت به خریداری بهترین واکسن های موجود دنیا از شرکت های چند ملیتی اقدام گردد.»
در بخش دیگری از این نامه همچنین گفته شده که «واکسن مذکور توسط هیچ یک از منابع معتبر جهانی تایید نشده است و اثر بخشی و بی خطری آن توسط مجامع جهانی و حتی شخصیتهای علمی ستاد کرونا هم مورد تشکیک قرار گرفته است.»
این در حالی است که سعید نمکی، وزیر بهداشت روز یکشنبه در ستاد منطقهای مقابله با کرونا شهرستانهای شرقی کرمان در بم گفت: اجازه نمیدهیم پای محصولی به مجموعه کشور باز شود که با سلامت مردم در تضاد و تقابل باشد و یا عدهای بخواهند از این آشفته بازار استفاده کرده و بر موج اقتصادی سوار شوند.
او گفت: حدود ۱۶ میلیون و ۸۰۰ هزار دوز واکسن را از طریق کواکس تامین شده که هر فرد باید دو دوز از این واکسن را تزریق کند و این تعداد واکسن را برای جمعیت حدود میلیون و ۴۰۰ هزار نفر گروه آسیب پذیر در کشور مانند سالمندان و بیماران دارای بیماری های زمینه ای پیش خرید کرده ایم.
نمکی درباره واکسن کرونا گفت: یک واکسن با انتقال دانش فنی از کوبا در ایران تولید می کنیم و انتقال دانش فنی واکسن هپاتیت که ۲۵ سال است به مردم ایران تزریق می شود از کوبا انجام می شود و همچنین واکسن پنوموکوک با همکاری کوبا در انستیتوپاستور ساخته می شود و به زودی واکسن کرونا در این انستیتو ساخته شده وعلاوه بر تامین نیاز داخلی به دنیا نیز صادر می شود.
او درباره خرید واکسن تاکید کرد: واکسن را از چند مسیر تامین می کنیم که یکی از طریق واردات واکسن در قالب کواکس است که تحت نظر سازمان جهانی بهداشت برای تامین واکسن به صورت عادلانه برای کشورها در نظر گرفته است.
همزمان، حسینعلی شهریاری رئیس کمیسیون بهداشت مجلس گفت: واکسن خارجی کرونا نمیزنم و منتظر تولید انبوه واکسن ایرانی میمانم و از آن استفاده می کنم.
شهریاری در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت افزود: اثربخشی و ایمنی واردات دارو باید توسط سازمان غذا و دارو تایید شود و سپس مورد استفاده قرار گیرد بنابراین توصیه میکنم در صورت صدور مجوز واردات واکسن کرونا مسئولان مربوطه از جمله رئیس جمهور بهتر است در وهله اول از آنها استفاده کنند تا در صورت اثربخشی، مورد استفاده مردم قرار گیرد.
نماینده مردم زاهدان در مجلس شورای اسلامی یادآور شد: ممکن است واکسنهای بومی تا پایان سال به میزان دو میلیون دوز تولید و در اختیار مردم قرار گیرد اما به همه مردم نمیرسد البته من نمی زنم و صبر خواهم کرد تا واکسن بومی به تولید انبوه برسد. مردم حق انتخاب دارند و نمیتوان آنها را برای استفاده از نوع خاصی از واکسن مجبور کرد.
همچنین حمیدرضا طیبی، رییس جهاد دانشگاهی روز یکشنبه گفت: جهاد دانشگاهی با توجه به بنیه علمی که دارد توانایی ورود در عرصه تولید واکسن کرونا را دارد و در این زمینه هم به معاونت پژوهشی وزارت بهداشت اعلام آمادگی کردیم.
وی افزود: با توجه به اینکه هزینه تولید واکسن بسیار سنگین است، متاسفانه وزارت بهداشت منابع مالی مورد نیاز در این زمینه را تامین نکرد و برای همین ورودی در این زمینه نداشته ایم، اما در سایر حوزه ها از جمله تولید کیت های تشخیصی کرونا، جهاددانشگاهی فعالیت خوبی داشته و مرکز رویان هم در بحث استفاده از سلولهای بنیادی جهت ترمیم بافت های آسیب دیده ریه کارهای خوبی انجام داده است.
وضعیت کرونا در استان مازندران
سیما لاری، سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: تاکنون یک میلیون و ۴۱۷ هزار و ۹۹۹ نفر در کشور به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شده و با فوت ۷۰ نفر از بیماران مبتلا به کرونا در ۲۴ ساعت گذشته، تعداد جان باختگان کرونا در کشور به ۵۷ هزار و ۹۵۹ نفر رسیده است.
او ادامه داد: بر اساس آخرین تحلیل ها، ۱۸ شهرستان کشور در وضعیت نارنجی، ۱۲۴ شهرستان در وضعیت زرد و ۳۰۶ شهرستان در وضعیت آبی قرار دارند. شهرستانهای نارنجی در استانهای شمال و شامل آمل، بابل، بابلسر، بهشهر، تنکابن، جویبار، چالوس، رامسر، ساری، فریدونکنار، قائمشهر، محمودآباد، نکا، نور و نوشهر در مازندران و صومعه سرا، رودسر و لاهیجان در گیلان هستند.
لاری درباره وضعیت شیوع ویروس کرونا در استان مازندران گفت: اکنون ۱۸ شهرستان در کشور در وضعیت نارنجی بیماری قرار دارند که ۱۵ مورد از این شهرستانها در استان مازندران قرار دارند.
وی ادامه داد: با وجود مشاهده روند کاهشی در تعداد موارد بستری مثبت و موارد مرگ و میر ناشی از کووید ۱۹ در هفته دوم بهمن ماه در استان مازندران نسبت به هفته قبل، ولی نرخ بروز در شاخصهای یاد شده در این استان به میزان قابل توجهی بالاتر از میانگین کشوری بوده و وضعیت بیماری در اغلب شهرستانهای این استان ناپایدار، حساس و شکننده است. بنابراین هرگونه سهل انگاری در رعایت پروتکلهای بهداشتی میتواند وضعیت بیماری را در استان مازندران به مراتب سختتر کند.
معاون وزیر بهداشت افزود: طبق بررسیهای انجام شده، استان مازندران از جمله استانهای با کمترین میزان رعایت پروتکلهای بهداشتی در کشور است و با توجه به ارتباطات اجتماعی گسترده در مناطق روستایی شمال کشور، لزوم پرهیز از هرگونه دید و بازدید و برپایی دورهمیهای خانوادگی در مناطق روستایی استان بسیار اهمیت دارد.
افزایش شیب پذیرش بیمارستانی بیماران کرونایی تهران
علیرضا زالی فرمانده عملیات مدیریت بیماری کرونا در کلانشهر تهران، از شیب ملایم رو به افزایش پذیرش بیمارستانی بیماران کرونایی در تهران خبر داد و گفت: اگر در روزهای آینده نیز همین الگو تکرارپذیر باشد، باید هشدارهای لازم برای تغییر رنگ شهر اعلام شود.
زالی شامگاه شنبه ۱۱ بهمن درباره وضعیت کرونا در استان تهران اظهار کرد: تعداد موارد جدید بستری شده در ۲۴ ساعت گذشته ۲۵۲ مورد بوده که حدود ۹۰ نفر از آنها در بخشهای مراقبتهای ویژه بستری شدهاند. در حال حاضر تعداد کلی بستری در تهران ۱۹۶۶ بیمار است و این در حالی است که در هفته قبل به کمتر از ۱۸۰۰ نفر نیز رسیده بودیم. از این تعداد، ۷۷۷ بیمار در بخشهای مراقبتهای ویژه بستری هستند.
او ادامه داد: آمارها حاکی از آن است که با یک شیب نسبتا ملایم، هم در بخش سرپایی بهداشتی و درمانی و هم بخش سرپایی عمومی در مجموعه بیمارستانهای تهران با افزایش رشد رو به رو بودهایم. با ادامه این روند قطعا لازم است که محدودیتهای بیشتری اعمال کنیم؛ با توجه به اینکه در تهران نوسانات آماری زیادی وجود دارد، اگر در روزهای آینده نیز همین الگو تکرارپذیر باشد و فرآیند پذیرش بیمارستانی رو به افزایش باشد، باید هشدارهای لازم برای تغییر رنگ شهر اعلام شود.
وی یادآور شد: تجربه خیز سوم کرونا در تهران نشان داد که پرشدن بیمارستانها و افزایش تعداد بستریهای روزانه در زمان کمتر از ۱۰ روز اتفاق افتاد و در یک بازه زمانی ۱۰ روزه به اوج رسیدیم؛ بنابراین حدس میزنیم اگر در تهران خیز جدیدی شکل بگیرد، ممکن است با سرعتی بیش از گذشته و با فواصل خیلی کوتاهتر شاهد افزایش میزان مراجعان بستری بیمارستانی باشیم.
فرمانده عملیات مدیریت بیماری کرونا در کلانشهر تهران با بیان اینکه “وضعیت تهران مانند ادوار گذشته شکننده و ناپایدار است”، هشدار داد: اگر خیز آتی اتفاق بیفتد در زمان خیلی کوتاهتری آمار روزانه، به صورت تصاعدی افزایش مییابد.