شاه محمود قریشی، وزیر خارجه پاکستان برای نخستین بار پس از تصرف کابل توسط طالبان به افغانستان سفر کرده است.
تصاویر منتشرشده از کابل نشان میدهد که آقای قریشی با محمد حسن آخوند، نخست وزیر و دیگر اعضای کابینه طالبان دیدار کرده است.
وزارت خارجه پاکستان در بیانیهای گفته: “مذاکرات شامل تمامی مسایل مربوط به دو طرف میشود و روی راهها و وسایلی برای گسترش همکاری در زمینههای مختلف تمرکز دارد.”
امیرخان متقی وزیر خارجه اداره طالبان از آقای قریشی در فرودگاه کابل استقبال کرد.
ژنرال فیض حمید، رئیس پیشین سازمان اطلاعات نظامی پاکستان نیز آقای قریشی را در این سفر همراهی میکند.
دیدار غیرمنتظره ژنرال حمید از کابل پیش از اعلام دولت طالبان سبب گمانهزنیهایی در مورد نفوذ او در ترکیب دولت موقت طالبان شد و واکنشهای گسترده افغانها در شبکههای اجتماعی و اعتراضاتی مردمی را در کابل برانگیخت.
سفر وزیر خارجه پاکستان یک روز پس از نشست مسکو که در آن از طالبان خواسته شد “دولت فراگیر تشکیل دهند و حقوق بشر را رعایت کنند”، از اهمیت ویژه برخوردار است.
پاکستان، یکی از سه کشوری بود که اداره طالبان را در دهه ۱۹۹۰ به رسمیت شناخت و از نفوذ قابل توجه روی این گروه برخوردار است.
این کشور مدتهاست با ادعاهای آمریکا مبنی بر حمایت سرویسهای اطلاعاتی آن از طالبان در نبرد دو دههای گذشته علیه نیروهای ناتو و دولت تحت حمایت غرب در این کشور روبرو بوده است.
پس از وزرای خارجه قطر و ازبکستان، آقای قریشی سومین وزیر خارجه است که پس از به قدرت رسیدن طالبان در میانه اگوست/اوت به کابل سفر میکند.
دیروز چهارشنبه، دولت روسیه میزبان یک هیئت عالیرتبه طالبان و مقامات ۱۰ کشور از جمله چین و پاکستان بود تا طالبان را برای اقدام علیه جنگجویان داعش که به گفته آنها در افغانستان تجمع کردهاند، تحت فشار قرار دهد.
در مقابل، طالبان – که با بحرانهای اقتصادی و بشردوستانه روبرو هستند – از جامعه بینالمللی خواست دولت سرپرست آنها را به رسمیت بشناسد.