با ادامه سرگردانی و گرفتاری پناهجویان در مرزهای بلاروس، لهستان و لیتوانی، معاون کنسولی وزارت خارجه ایران که به مینسک سفر کرده از رئیس کمیسیون خارجی مجلس بلاروس خواست تا “برای نجات جان اتباع ایرانی گرفتار در مرز” با ایران همکاری کند.
به گزارش ایرنا، خبرگزاری رسمی ایران کاظم سجادی، معاون کنسولی، مجلس و ایرانیان وزارت خارجه ایران که به بلاروس سفر کرده، پنجشنبه ۲۸ اکتبر با آندری ساوینیخ، عضو پارلمان بلاروس و رئیس کمیسیون خارجی مجلس این کشور دیدار کرد و خواستار همکاری او شد.
در ماههای اخیر، گروهی از پناهجویان در مرزهای بلاروس، لهستان و لیتوانی گرفتار شدهاند و پناهجویان میگویند که ماموران مرزی لهستان و لیتوانی آنها را به عقب برمیگردانند و ماموران مرزی بلاروس مانع برگشتن آنها به خاک بلاروس میشوند.
با ادامه وضعیت و فرارسیدن فصل سرما، نگرانیها از بروز یک فاجعه انسانی در این منطقه افزایش یافته است.
آقای سجادی در این دیدار گفت که ایران از دولت و مقامات بلاروس انتظار دارد “با عملکرد مسئولانه به فکر جان اتباع ایرانی گرفتار در سرمای شدید در مرز آن کشور با لیتوانی و لهستان” باشند و سفارت ایران را در ارائه “خدمات انسانی از قبیل تحویل پتو و غذای گرم” و کمک به “متقاضیان بازگشت” به ایران کمک کنند.
فرستاده ایران خواهان بازدید از مناطق مرزی بلاروس با لهستان و لیتوانی شد و از رئیس کمیسیون خارجی پارلمان بلاروس خواست “برای جلوگیری از بروز یک فاجعه انسانی، هرچه سریعتر از همه توان و ظرفیت خود” استفاده کند.
پیشتر سخنگوی وزارت خارجه ایران گفته بود که هیاتی از سفارت ایران در مینسک به منطقه مرزی بلاروس و لیتوانی رفتهاند تا “شرایط بازگرداندن این پناهجویان را به ایران فراهم کنند.”
به گزارش ایرنا، رئیس کمیسیون خارجی مجلس بلاروس از وضعیت موجود ابراز تاسف کرده و ضمن قول همکاری گفته که برخی گروهها با اغفال افراد آنها را گرفتار وضعیت بغرنج و پیچیده میکنند.
گزارش شده که ایرانیان گرفتار در بلاروس اغلب با ویزای گردشگری و به شکل قانونی و از طریق هوایی به کشور سفر کردند و تصور داشتند که با عبور از مرزهای زمینی این کشور و رساندن خود به لهستان و لیتوانی که عضو اتحادیه اروپا هستند، میتوانند در یک کشور اروپایی درخواست پناهندگی کنند.
خانواده یکی از ایرانیان گرفتار شده در این منطقه پیشتر به بیبیسی فارسی گفته بود که آنها “بدون آب و غذا در جنگلی نزدیک مرز لیتوانی و لهستان” ماندهاند و بوسیله ماموران مرزی این سه کشور به عقب رانده میشوند.
بحران موجود در پی اختلافات میان بلاروس و اتحادیه اروپا بالا گرفته است. به دنبال سرکوب مخالفان در بلاروس و اقدام این کشور در وادار کردن یک هواپیما به فرود در این کشور برای بازداشت یک روزنامهنگار منتقد دولت، اتحادیه اروپا تحریمهایی را علیه بلاروس وضع کرد.
اتحادیه اروپا میگوید که بلاروس در پاسخ به تحریمهای وضع شده، مهاجران از مبدأ خاورمیانه را از مسیر هوایی به پشت مرزهای لیتوانی و لهستان میفرستد، اما بلاروس این اتهامات را رد کرده است.
لهستان، لتونی و لیتوانی که عضو اتحادیه اروپا هستند، از سه ماه پیش در مرزهایشان وضعیت فوقالعاده اعلام کردهاند و به دلیل اعلام وضعیت فوقالعاده، خبرنگاران، فعالان حقوق پناهجویان و حتی بستگان این پناهجویان که ساکن اروپا هستند، اجازه سفر به این مناطق مرزی را ندارند.
بلاروس از شرق با روسیه، از جنوب با اوکراین، از شمال و غرب با لتونی، لیتوانی و لهستان، از کشورهای عضو اتحادیه اروپا و پیمان ناتو هم مرز است.