۱۰ سال پس از پایان دیکتاتوری نظامی میانمار ارتش این کشور دوباره قدرت را بدست آورد. کودتای ارتش خشم جهانیان را برانگیخت. سازمان ملل، اتحادیه اروپا، آلمان، آمریکا و چین به شدت از کودتای نظامی در میانمار انتقاد کردند.
ارتش میانمار سحرگاه دوشنبه اول فوریه (۱۳ بهمن) آنگ سانسوچی و وین مینت رییسجمهوری و چندین مقام بلندپایه دیگر دولت را بازداشت کرد.
خودروهای نظامی در بزرگترین شهر میانمار، رانگون مستقر شدهاند. اینترنت، شبکه تلفن و موبایل نیز قطع شد.
ژنرال مین آونگ هلینگ، فرمانده ارتش میانمار قدرت را در این کشور به دست گرفت و به مدت یک سال وضعیت اظطراری اعلام کرد.
ارتش میانمار در فیسبوک اعلام کرد انتقال قدرت پس از “انتخابات شفاف و منصفانه عمومی” صورت میگیرد. ارتش وعده داده است که میانمار “به یک دموکراسی واقعی چند حزبی” خواهد رسید.
فراخوان برای مقاومت در برابر کودتا
اما مخالفان کودتا ساکت ننشستند و مردم را به مقاومت فراخواندند.
حزب اتحادیه ملی دموکراسی (NLD) به نقل از خانم سانسوچی مردم میانمار را فراخواند در برابر کودتای نظامی از خود مقاومت به خرج دهند و این کشور نباید به دوران دیکتاتوری نظامی بازگردد.
در نوامبر ۲۰۲۰ حزب اتحادیه ملی برای دموکراسی خانم سوچی در انتخابات عمومی به پیروزی قاطعی دست یافت و ارتش این بیم را پیدا کرد که قدرتش توسط خانم سوچی و حزبش بیشتر به چالش کشیده شود. از آن زمان به بعد تنشها بین ارتش و دولت غیرنظامی به رهبری سوچی به شدت افزایش یافت. رهبری ارتش مدعی است که در انتخابات تقلب شده است.
از زمان استقلال میانمار در سال ۱۹۴۸ ارتش تقریبا پنج دهه بر کشور حاکم بوده است
سابقه کودتاهای نظامی
از زمان استقلال میانمار در سال ۱۹۴۸ ارتش تقریبا پنج دهه بر کشور حاکم بوده است. در سال های ۱۹۶۲ و ۱۹۸۸ در این کشور کودتاهای نظامی صورت گرفت.
آنگ سان سوچی ۷۵ ساله در دوران دیکتاتوری نظامی در برمه مجموعاً ۱۵ سال در زندان و حبس خانگی بود. او پس از رسیدن به قدرت در سال ۲۰۱۵، به دلیل سکوت و همراهی در سرکوب اقلیت روهینگیا و نیز انجام ندادن وعده اصلاحات دمکراتیک، در سطح بینالمللی بسیار مورد انتقاد قرار داشت.
کودتای ارتش میانمار با خشم و اعتراض جهانیان مواجه شده است. حتی چین متحد ارتش میانمار از وقوع کودتای ارتش ابراز نگرانی کرده است.
سازمان ملل کودتا را محکوم کرد
آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد کودتای نظامی در میانمار و دستگیری رهبران حزب حاکم این کشور توسط ارتش را به شدت محکوم کرد. دبیرکل سازمان ملل گفت این اقدامات ارتش میانمار ضربهای جدی به روند اصلاحات دمکراتیک وارد کرده است.
اتحادیه اروپا خواستار آزادی رهبران میانمار شد
چارلز میشل، رئیس شورای اتحادیه اروپا خواستار آزادی همه کسانی است که به طور غیرقانونی در سراسر کشور دستگیر شدهاند. آقای میشل تاکید کرد “باید به نتیجه انتخابات احترام گذاشته شود.”
ژوزف بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در توییتر نوشت مردم میانمار خواهان دموکراسی هستند و اتحادیه اروپا در کنار آنها ایستاده است.
اورزولا فن در لاین ، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا اعلام کرد طبق قانون اساسی و انتخابات نوامبر دولت قانونی میانمار باید دوباره احیا شود.
آلمان کودتا را محکوم کرد
هایکو ماس ، وزیر أمور خارجه آلمان نیز کودتای ارتش میانمار را محکوم کرد. ماس گفت کودتا پیشرفتی را که تا کنون برای رسیدن به دمکراسی در این کشور حاصل شده به خطر میاندازد.
وزیر خارجه آلمان از ارتش میانمار خواست اعضای بازداشت شده دولت، پارلمان و آنگ سان سوچی را سریعا آزاد کند.
اعتراض شدید آمریکا به کودتای میانمار
دولت آمریكا نیز با نگرانی نسبت به تصاحب قدرت توسط ارتش میانمار واکنش نشان داده و خواستار آزادی فوری سیاستمداران زندانی شده است.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا گفت ارتش باید به خواست مردم میانمار احترام بگذارد، که در انتخابات دمکراتیک هشتم نوامبر شرکت کردهاند. بلینکن افزود آمریکا در پی دستیابی به آزادی، صلح و توسعه در کنار مردم میانمار ایستاده است.
دولت ژاپن نیز گفته است اوضاع را زیر نظر دارد و فعلا برنامهای برای بازگرداندن اتباع این کشور از میانمار ندارد.
روسیه تاکنون واکنشی نشان نداده است.
چین ابراز نگرانی کرد
انتقادات به کودتا در میانمار فقط از جانب کشورهای غربی نبوده است. چین نیز در واکنش به کودتا ابراز نگرانی کرده است. سخنگوی وزارت امور خارجه چین گفت: «ما امیدواریم که همه طرفها در میانمار بتوانند اختلافات خود را در چارچوب قانون اساسی و قانون حل کنند تا ثبات سیاسی و اجتماعی را حفظ کنند.»
سخنگوی وزارت خارجه چین توضیح داد پکن سعی میکند اطلاعات بیشتری در مورد اوضاع میانمار بدست آورد.
میانمار در جنوب شرقی آسیا واقع شده و ۵۴ میلیون جمعیت دارد. نام قبلی این کشور برمه بوده است.