محمود احمدینژاد، رئیس جمهوری سابق ایران از ایجاد محدودیتها برای جلوگیری از برگزاری روز کوروش و آنچه ‘محو هویت ایرانی’ خواند، انتقاد کرد و گفت: “کوروش قابل حذف نیست.”
آقای احمدی نژاد روز جمعه ۲۸ آبان ماه، از مقبره کوروش پادشاه هخامنشی در پاسارگاد استان فارس بازدید کرد.
چرا از برگزاری روز کوروش در ایران جلوگیری میشود؟
آقای احمدینژاد از اینکه صنعت گردشگری ایران نمیتواند از این ظرفیت تاریخی استفاده کند ابراز تاسف کرد و به مسئولان پیشنهاد کرد خودشان مراسم روز کوروش را برگزار کنند.
او در بخشی از سخنرانی خود گفت: “متاسفانه عده ای در داخل کشور بر اثر جهل و یا ماموریت، بدنبال کوبیدن کوروش و یا محو نام و یاد او از اذهان هستند. اینان باید بدانند که با این کار نه کوروش را کوچک می کنند و نه خودشان بزرگ میشوند.
او برگزاری روز کوروش را “به نفع همه دانست” و گفت: ” نگران چه هستند!؟ آیا نگرانند که کوروش تجلیل شود یا اینکه حرفی علیه آنان زده شود؟ اگر نگرانند که حرفی علیه آنان زده شود، آیا نمی اندیشند که این چهره ای است که خودشان از خودشان درست کردهاند.”
آقای احمدینژاد درباره مخالفان برگزاری بزرگداشت کوروش گفت: “اینان خیلی کوتاه تر از آن هستند که بتوانند قامت رشید (کوروش) او را که نه تنها از ایران بلکه از همه دنیا و بعد از ۲۵ قرن به خوبی و با تکریم قابل مشاهده است، از نگاهها بیندازند. اینان خودشان را ضایع کرده اند.”
او گفت که “کوروش قابل حذف نیست” و افزود: “آنان که بدنبال محو هویت ایرانی هستند بدانند که فقط آبروی خود را می برند و زحمت ما میدارند.”
رویکرد محمود احمدینژاد و اطرافیان او به گذشته ایران و تاریخ هخامنشی همواره حساسیتهایی را ایجاد کرده است.
گفته شده او سعی داشته اینگونه توجه بخشی از جامعه ایران را که نگاهی ستایشآمیز به گذشته “پر افتخار” دارد، جلب کند.
روز هفتم آبان ماه در تقویم غیر رسمی ایران روز کوروش اولین پادشاه هخامنشی نامگذاری شده است.
بزرگداشت روز کوروش، واکنش به نظام عقیدتی حاکم؟
اما روز کوروش در ایران مراسم رسمی ندارد چون حکومت ایران با برنامهریزیهای گسترده امنیتی و انتظامی مانع برگزاری آن میشود.
در سال ۱۳۹۵ تجمع بزرگی در پاسارگاد برگزار شد که واکنش حکومت ایران را به دنبال داشت؛ تجمعی که در آن شعارهایی به نفع کوروش و علیه حکومت فعلی ایران سر داده شد.
از آن زمان کسانی که میخواستند به آرامگاه کوروش بروند، با ایستهای بازرسی و جادههای بسته مواجه و حتی بازداشت شدند.
مهرماه امسال ابراهیم رئیسی از تخت جمشید از دیگر آثار تاریخی استان فارس بازدید کرد و گفت “پیام بنای تخت جمشید خطاب به ستمگران است که ببینند سرنوشت کسانی که به مردم ظلم میکنند، چیست”.
اظهارات آقای رئیسی با واکنشهای زیادی روبرو شد.