در ادامه حملات سایبری اخیر به تاسیسات زیربنایی در ایران، تلویزیون حکومتی کشور روز چهارشنبه از حمله سایبری به سدها و عدم آگاهی از میزان ذخایر آب در ایران خبر داد.
صداوسیما از قول یک منبع آگاه خبر داد: «در دو هفته گذشته سیستمهای مربوط به جمعآوری و ارزیابی میزان ذخایر سدهای کشور به طور کامل قطع شده است.»
پایگاه خبری انتخاب روز چهارشنبه، سوم آذرماه، به نقل از همین منبع آگاه نوشت: «امروز حتی دسترسی کارکنان شرکت نیز به فضای مجازی از جمله نرمافزار واتساپ که تا پیش از این کارکنان شرکت برای انتقال اطلاعات استفاده میکردند از بین رفته است.»
آن طور که در گزارش صداوسیما آمده است، در دو هفته گذشته «هیچ گونه دسترسی به میزان ذخایر سدهای کشور وجود نداشته است».
♦️صداوسیما: به سدهای کشور حمله سایبری شده / دو هفته است کسی نمیداند پشت سدها چقدر آب هست🔹صداوسیما از قول یک منبع آگاه اعلام کرد: در دو هفته گذشته سیستمهای مربوط به جمع آوری و ارزیابی میزان ذخایر سدهای کشور بطور کامل قطع شده است. https://t.co/XOV2rM9NvP— پايگاه خبری انتخاب (@Entekhab_News) November 24, 2021
با این حال تلویزیون حکومتی ایران به نقل از همین منبع آگاه گفته است که «مسئولین بخش انفورماتیک شرکت مدیریت منابع آب خبر حمله سایبری را تایید نمیکنند».
در همین زمینه مدیرکل دفتر مدیریت بحران و پدافند غیرعامل وزارت نیروی ایران «هر گونه خبری مبنی بر حمله سایبری به سدها» را تکذیب کرده، اما تایید کرده است که «به دلیل برخی مسائل، دسترسیهای خارج از شبکه به اطلاعات را محدود کردیم».
در حالی که دو هفته زمانی طولانی برای خارج شدن سیستمهای مربوط به سدهای کشور و ذخایر آبی است، این نخستین بار است که در این باره اطلاعرسانی میشود.
هنوز هیچ مقام رسمی جمهوری اسلامی به طور روشن این خبر را تایید نکرده است.
ایران چند سالی است که به عنوان یکی از مهاجمان سایبری در جهان شناخته شده است، با این حال خود بهویژه در چند ماه گذشته بارها هدف حمله قرار گرفته، حملاتی که ایران خود قادر به شناسایی و دفع آنها نبوده و به همین دلیل متحمل ضرر و زیان هنگفت شده است.
در همین زمینه کل سامانه هوشمند سوخت در ایران روز چهارم آبان گذشته به دلیل حمله سایبری از دسترس خارج شد. مسئولان وزارت نفت جمهوری اسلامی در ابتدا وعده دادند که مشکل را یک روزه حل میکنند، ولی بیش از هشت روز این مشکل ادامه داشت.
در این مدت مردم ایران مجبور بودند بنزین مورد نیاز خود را به قیمت آزاد تهیه کنند.
در همان روزی که سامانه سوخت دچار مشکل شد، تصاویر متعددی نیز در شبکههای اجتماعی از بیلبوردهای دیجیتال نصبشده در سطح شهر اصفهان منتشر شد که همزمان با سالگرد اعتراضات آبان، روی آنها این پرسش به چشم میخورد که «خامنهای بنزین ما کو؟»
در هفته جاری نیز برخی از مشتریان شرکت هواپیمایی ماهان پیامکی درباره «حمله سایبری» دریافت کردند و سایت این شرکت نیز از دسترس خارج شد.
امیرحسین ذوالانواری، مدیر روابط عمومی شرکت ماهان، با تایید خبر حمله سایبری به این شرکت، به خبرگزاری ایرنا، گفت: «تقریبا برای چندمین بار است که این حمله رخ میدهد و هر بار شرایط توسط شرکت کنترل شده است.»
اما یکی از اخباری که اخیرا درباره ذخایر آبی پشت سدهای ایران منتشر شد مربوط به نیمه آبانماه بود.
خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران، روز ۱۴ آبانماه با استناد به آخرین گزارش رسمی شرکت مدیریت منابع آب ایران، از کاهش ۲۷ درصدی ذخایر آبی سدهای کشور در مقایسه با پارسال خبر داده بود.
بر اساس این گزارش، ذخیره آب در سدهای کشور در پایان روز هفتم آبان سال جاری به ۱۸ میلیارد مترمکعب رسید. این در حالی است که میزان ذخایر آبی سدهای کشور در دوره مشابه پارسال در حدود ۲۵ میلیارد مترمکعب بود.