بنی گانتز، وزیر دفاع اسرائیل، در نخستین دیدار رسمی ارشدترین مقام نظامی و امنیتی این کشور از مراکش در پی برقراری مناسبات کامل دیپلماتیک، روز چهارشنبه، سوم آذر وارد رباط، پایتخت مراکش، شد.

به نوشته خبرگزاری آسوشیتدپرس، این اولین سفر وزیر دفاع اسرائیل به یکی از چهار کشور عرب و مسلمانی است که در دوره اخیر با اسرائیل پیمان مناسبات کامل برقرار کرده‌اند.

مقامات اسرائیل طرح‌های برقراری همکاری نظامی و امنیتی با کشورهای عرب، غیر از روابط سیاسی را پیروزی در برابر ایران و متحدان آن در منطقه تلقی می‌کنند.

آقای گانتز با «تاریخی» نامیدن سفر خود گفته است که برای «استحکام همکاری‌های دفاعی و امنیتی» راهی این دیدار شده است. وی تاکید کرد که موفقیت این سفر اهمیت بسزایی دارد.

رسانه‌های اسرائیل نوشته‌اند که مراکش برای خرید «گنبد آهنین»، که سامانه دفاعی در برابر حملات راکتی با برد کوتاه است، ابراز علاقه کرده و لذا، بنی گانتز تجهیز مراکش به این سامانه را در یک قرارداد قطعی خواهد کرد.

سخنگوی نیروهای مسلح مراکش نیز در روزهای اخیر تایید کرد که ارتش این کشور قرارداد خرید سامانه‌های دفاع هوایی ضد پهپاد را که آن نیز ساخت اسرائیل است، به نام «اسکای‌لاک»، به تازگی در حاشیه نمایشگاه صنایع نظامی در دوبی امضا کرده است.

مراکش در برابر تهدیدهای امنیتی پیرامونی، تقویت زرادخانه پهپادی را در دستور کار ارتش خود قرار داده است.

اسرائیل که یک قدرت پهپادی نظامی است، ظاهرا با تشخیص درآمد سرشاری که می‌تواند از طریق کمک به ارتش مراکش در تولید پهپاد برای صنایع نظامی و هوایی خود کسب کند، این امر را با مقامات مغرب مطرح خواهد کرد.

به گزارش آسوشیتدپرس، وزیر دفاع اسرائیل با همتای مراکشی خود دیدار خواهد کرد اما معلوم نیست که ملک محمد ششم، پادشاه مراکش، با این فرستاده ارشد اسرائیلی، دیدار کند.

یائیر لاپید، وزیر خارجه اسرائیل، در میانه تابستان امسال دفتر نمایندگی دیپلماتیک کشورش را در رباط افتتاح کرد.

مراکش هنوز تاریخی برای گشایش سفارت در تل‌آویو و اعزام سفیر به اسرائیل تعیین نکرده است.

یکی از اهداف اسرائیل در برقراری روابط با کشورهای عرب و اسلامی، تقویت یارگیری در برابر ایران، به‌ویژه از طریق گسترش همکاری امنیتی و نظامی با همسایگان ایران است.

به نوشته آسوشیتدپرس، امارات، بحرین و اسرائیل، مذاکراتی را که از روز هشتم آذر در وین میان ایران و طرف‌های باقی‌مانده در برجام، از سرگرفته می‌شود، با دقت نظاره خواهند کرد.

اما با وجود دوری جغرافیایی مراکش از ایران، نگرانی از گسترش نفوذ و اقدامات ایران و حزب‌الله در آفریقا، یکی از نقاط مشترک اسرائیل و مراکش است.

همان‌ گونه که اسرائیل می‌گوید که ایران و حزب‌الله از برنامه‌ریزی برای ضربه زدن به اهداف اسرائیلی در آفریقا بازنایستاده‌اند، مراکش نیز تحرکات ایران و حزب‌الله در این قاره را تهدیدی برای امنیت خود تلقی می‌کند.

ناصر بوریطه، وزیر خارجه مغرب، بهار امسال، در نشست مجازی ایپک گفت که ایران و حزب‌الله با «حمایت تسلیحاتی و آموزشی از جبهه جدایی‌طلب پولیساریو، امنیت ملی مراکش و ثبات شمال و غرب آفریقا را تهدید می‌کنند».

در حالی‌که مغرب از دهه ۹۰ میلادی مناسبات محرمانه امنیتی با اسرائیل داشته، روابط به‌شدت متشنج میان پادشاهی مراکش با ایران، در این چند دهه به سه بار قطع رابطه بین رباط و تهران منجر شده است.

آخرین بار مراکش در سال ۲۰۱۸ رابطه با ایران را به دلیل حمایت از طریق سفارت ایران در الجزایر و همچنین از راه حزب‌الله لبنان از جدایی‌طلبان جبهه پولیساریو در منطقه «صحرای غربی»، قطع کرد.

مهم‌ترین مشوق مراکش به برقراری رابطه کامل سیاسی با اسرائیل، تصمیم دونالد ترامپ در به رسمیت شناختن حاکمیت مراکش بر «صحرای غربی» بود اما به نظر می‌رسد که دولت جو بایدن محتاطانه در صدد عقب‌نشینی از این شناسایی است.

برخی تحلیلگران نظامی اسرائیلی گفته‌اند که کشورهای عرب که متحد آمریکا هستند، واشینگتن را در حمایت از خود در برابر خطرات، از جمله در مقابله با «تهدیدهای ایران»، ثابت‌قدم ندانسته و لذا برای برخوردار شدن از یک تکیه‌گاه امنیتی و نظامی، به رابطه با اسرائیل روی آورده‌اند.