با بالا گرفتن نگرانیها از گسترش سویه جدید ویروس کرونا، هلند روز یکشنبه هفتم آذر از شناسایی ۱۳ مورد ابتلا به این گونه جهشیافته از ویروس کووید-۱۹ خبر داد و در همین روز ابتلای دو نفر به این سویه جدید نیز در استرالیا تأیید شد.
آلمان، بریتانیا، دانمارک و هلند از تازهترین کشورهایی هستند که رسیدن این گونه جدید از کرونا به آنها گزارش میشود.
وجود این سویه جدید که «اومیکرون» نام گرفته است، نخستین بار طی روزهای اخیر در آفریقای جنوبی گزارش شد و مقامهای این کشور شیوع بسیار سریع موارد ابتلا به کرونا در این کشور را به این سویه نسبت میدهند.
در ارتباط با گسترش این سویه جدید، اسرائیل تصمیم گرفته است که ورود اتباع خارجی را ممنوع کند و مراکش نیز اعلام کرده که از روز دوشنبه، هشتم آذر، تمام سفرهای هوایی ورودی از سراسر جهان را به مدت دو هفته به حالت تعلیق درمیآورد.
هلند روز یکشنبه وارد یک قرنطینه سختتر شد که بسیاری از مکانهای عمومی را مجبور میکند از ساعت پنج بعدازظهر تا پنج صبح تعطیل شوند.
در اروپا، تاکنون کشورهای هلند، آلمان، دانمارک، جمهوری چک، ایتالیا، بریتانیا و بلژیک موارد ابتلا به اومیکرون را در خاک خود تأیید کردهاند؛ وزارت بهداشت ایران میگوید هنوز موردی از ابتلا به این گونه جدید از کرونا را در کشور شناسایی نکرده است.
در همین حال، حسن خوشخو، مدیر کل دفتر نظارت بر فرودگاههای ایران، شامگاه یکشنبه در یک برنامه تلویزیونی گفت که «عمدتاً پرواز مستقیمی از ایران به کشورهای آفریقایی وجود ندارد، بنابراین مسافرینی که ممکن است به هر دلیلی با پروازهای غیرمستقیم وارد ایران شوند اگر خارجی باشند قطعاً ورودشان از هشت کشور که در جنوب قاره آفریقا هستند، ممنوع است».
او گفت ایرانیانی که از این هشت کشور بیایند «باید به مدت دو هفته قرنطینه شوند، اما مسافران در ایام قرنطینه قطعاً باید با هزینه خود قرنطینه شوند و هزینهها بر عهده مسافر است».
مدیرکل دفتر نظارت بر فرودگاهها در توضیح پروازهای غیرمستقیم به ایران افزود: «اینکه بخواهیم تمام همت را داشته باشیم تا فرد مبتلایی به کشور وارد نشود، واقعیت امر این است که ممکن است این اتفاق از طرق مختلف بیافتد».
تحقیق تازهای که نتیجه آن روز یکشنبه از سوی محققان ایتالیایی منتشر شد نشان میدهد که اومیکرون «دارای جهشهای بسیار بیشتری نسبت به نوع دلتا است» اما محققان تأکید کردند که خطرناکتر بودن این جهشها هنوز مشخص نیست.
به طور کلی هنوز مشخص نیست که آیا این سویه جدید خطرناکتر از گونههای قبلی کروناست یا نه و در مورد میزان اثربخشی واکسنهای موجود علیه اومیکرون نیز هنوز دادههایی در دست نیست.
سیریل رامافوسا، رئیسجمهوری آفریقای جنوبی، میگوید در هفتههای آینده خواهیم دانست که آیا اومیکرون باعث بیماری شدیدتر میشود یا خیر.
در همین حال، سازمان بهداشت جهانی روز یکشنبه با انتشار بیانیهای خبر داد که در حال کار با شرکای فنی برای درک تأثیر بالقوه این سویه جدید بر اقدامات پیشگیرانه جهانی، از جمله واکسنهای موجود است.
اورسلا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا، روز یکشنبه گفت «ما سویه اومیکرون را بسیار جدی میگیریم» و تأکید کرد که «قرارداد اتحادیه اروپا با شرکت فایزر/بایونتک برای خرید ۱.۸ میلیارد واکسن ضد کرونا شامل بندی است که طبق آن تولیدکنندگان ۱۰۰ روز وقت دارند تا واکسن را با جهشهای جدید تطبیق دهند».
او در ادامه گفت که «اکنون در حال مسابقه با زمان هستیم».
در همین حال خبر میرسد که سویه جدید کرونا سرمایهگذاران را به وحشت انداخته و بر نگرانیها مبنی بر افزایش مازاد عرضه نفت در سهماهه اول سال افزوده و این باعث شده است که قیمت نفت در روز جمعه بیش از ۱۰ درصد سقوط کند. این بزرگترین کاهش یک روزه بهای نفت از آوریل ۲۰۲۰ تاکنون بود.
از زمان ظهور کووید-۱۹ در چین در دسامبر ۲۰۱۹، بیش از ۲۶۰ میلیون نفر به ویروس کرونا مبتلا شدهاند و بیش از پنج میلیون نفر نیز بر اثر اتبلا به این ویروس جان خود را از دست دادهاند.