کمیته تحقیق درباره سوءقصد علیه نخست وزیر این کشور میگوید پهپادهای مورد استفاده در حمله به منزل نخستوزیر عراق در داخل این کشور تولید شده است.
این کمیته علیرغم انتشار فیلمی ویدیویی درباره چگونگی شکلگیری این حمله، عاملان سوءقصد علیه مصطفی کاظمی را معرفی نکرده است.
نزدیک به سه هفته پیش رسانههای عراق خبر دادند مصطفی کاظمی، نخستوزیر این کشور، از حمله پهپادی پر از مواد منفجره به سکونتگاهش در بغداد پایتخت عراق جان سالم به در برده است.
در آن زمان منابع امنیتی گفتند نخست وزیر آسیبی ندیده اما دو محافظ او زخمی شدهاند
هنوز هیچ فرد یا گروهی مسئولیت این حمله را به عهده نگرفته است.
روز دوشنبه قاسم اعراجی، مشاور امنیت ملی دولت در کنفرانسی خبری اعلام کرد کمیته تحقیق فرد یا گروهی را به عنوان عامل این حمله معرفی نکرده اما از احزاب مختلف خواسته برای ادامه تحقیقات با این کمیته همکاری کنند.
بر اساس گزارش کمیته تحقیق این حمله با دو پهپاد انجام شده است و این پهپادها بمبهایی را روی خانه نخستوزیر انداختهاند.
آقای اعراجی گفته است به جز پهپادهای انفجاری، یک پرانه انفجاری عمل نکرده در این محل پیدا شده که “در کمال تعجب” متخصصان خنثیسازی بمب قبل از بررسیهای لازم برای شناسایی اثر انگشت آن را منفجر کردهاند.
مشاور امنیتی دولت عراق گفته این موضوع نیز در دست تحقیق است تا مشخص شود با چه توجیحی برای انفجار بمب پیش از شناسایی اثر انگشتها تصمیمگیری شده است.
نفیسه کوهنورد خبرنگار ارشد خاورمیانه بیبیسی میگوید در هفتههای گذشته بعضی شخصيتها و رهبران گروههای شبه نظامی که مظنون به دست داشتن در حمله به منزل نخستوزیر بودهاند بارها ماهيت خود حمله را زير سوال برده و آن را “تئاتری” از سوی خود نخست وزير خواندهاند تا به گفته آنها “با مظلومنمايی در قدرت بماند و از زير بار مسئوليت شليک به معترضان به نتيجه انتخابات در برود.”
خبرگزاری رویترز گزارش داده است نیروهای امنیتی، قطعاتی از مواد منفجره را از میان آوار به جا مانده جمعآوری کردهاند تا مورد آزمایش قرار دهند.
“بازی با آتش”
در بغداد خيلی از خبرنگاران از جمله خود من ديروز منتظر بوديم که اين “اولين گزارش رسمی درباره سوء قصد نافرجام به جان نخست وزير عراق” منتشر شود. انتظاری بر آمده از اطلاعاتی که منابع نزديک به نخست وزيری به خبرنگارها داده بودند.
ساعت هفت شب به جای پخش گزارش دولت از شبکهها، اين قيس خزعلی رهبر عصائب اهل حق از گروههای شبه نظامی نزديک به ايران بود که به طور غيرمنتظره درکانال تلويزيونی “عهد” متعلق به اين گروه ظاهر شد.
او که نامش بهعنوان يکی از مظنونان اصلی اين حمله در رسانهها و بخشی از افکار عمومی مطرح است، گفت عصائب اهل حق هنوز متقاعد نشده که اصلا حمله ای رخ داده باشد، اما اگر واقعا چنين چيزی اتفاق افتاده باشد “قطعا با آن مخالفند و خواهان تحقيق درباره آن و يافتن عاملانش.”
قیس خزعلی هشدار داد کسانی که گروههای موسوم به محور مقاومت را مقصر جلوه میدهند “با آتش بازی میکنند وکشور تحمل چنين چيزی را ندارد.”
امروز اما با گذشت سه هفته، دولت عراق گزارشی منتشر کرد که نه در آن به عامل يا عاملان احتمالی اين حمله اشاره کرده و نه چندان سرنخی درباره آنها داده است. گویی هدف اصلی اين کنفرانس خبری بيشتر اثبات وقوع خود حمله بود.
وقتی روز بعد از اين “سوء قصد نافرجام” آقای کاظمی رو به دوربين با چهره ای مصمم چند بار تکرار کرد “نعرفهم جيدا” يعنی آنها را خوب می شناسيم، بيشتر نگاهها متوجه گروههای نزديک به ايران شد و حرفهای آقای کاظمی اين تصور را به وجود آورد که شايد به زودی عراق شاهد بازداشت تعدادی از فرماندهان يا اعضای اين گروهها باشد.
اما حالا دولت میگويد وقت بيشتری نياز دارد و تحقيقات زمان خواهد برد. بهخصوص که بخشی از “اثرانگشتها” از محل حادثه درست گرفته نشده و از بين رفته است. نشان از اينکه شايد حالا حالاها و شايد اصلاهيچوقت عامل يا عاملان حمله رسما معرفی نشوند.
اين گزارش در حالی منتشر می شود که گروههای بازنده انتخابات همچنان نتايج رای گيری را نپذيرفتهاند. گروههايی که غالبا شاخههای سياسی شبه نظاميان نزديک به ايرانند و اعضا و هوادارانشان حالا بيش از چهل روز است در اطراف منطقه سبز بغداد محل بسياری از ساختمانهای دولتی و سفارتخانهها ازجمله سفارت آمريکا، در حال تظاهراتند. تصويری از يک بن بست سياسی تمام عيار که فعلا ظاهرا راه حلی برای خروج از آن پيدا نشده است. در چنين شرايطی که رايزنیهای سفت و سخت پشت پرده در جريان است، احتمالا دولت هم نه شرايط را مناسب “افشاگری” بيشتر ديده و نه شايد توان آن را در اين اوضاع داشته باشد که با گروههای مسلح خشمگين و هوادارانشان بيش از اين دست به گريبان شود.