جانشین سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت اطلاعات داده شده توسط اسرائیل مبنی بر “غنیسازی ۹۰ درصدی” ایران هیچ اهرم فشاری در مذاکرات وین نمیتواند ایجاد کند. او تاکید کرد که “ادامه تنشهای هستهای از سوی ایران سازنده نیست”.
جالینا پورتر جانشین سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا پس از مذاکرات احیای برجام در روز هشتم آذر در وین در نشست خبری این وزارتخانه به سوالات خبرنگاران درباره این دور از مذاکرات پاسخ داد.
خبرنگار سیانان از او درباره دادههای سازمان اطلاعات اسرائيل مبنی بر غنی سازی ۹۰ درصدی اورانیوم توسط ایران پرسید. معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ گفت که این نمیتواند “هیچ اهرم فشاری” در مذاکرات ایجاد کند و اگر ایران «زیادهخواهی کند و حاضر به تعامل کمتری باشد، مذاکرات به نتیجه نخواهد رسید».
او افزود «ما به صراحت اعلام کردهایم که ادامه تنشهای هستهای از سوی ایران سازنده نیست.» به گفته او رفتار حکومت ایران با هدف “بازگشت به پایبندی متقابل به برجام” ناسازگار است.
وبسایت خبری آمریکایی اکسیوس به نقل از دو منبع آمریکایی که نامی از آنها نبرده نوشت که اسراییل در دو هفته اخیر اطلاعاتی را با آمریکا و چند متحد اروپایی ارائه کرده که بنا بر آنها “ایران در حال برداشتن گامهایی فنی جهت تدارک غنیسازی اورانیوم ۹۰ درصدی است.”
گزارش میگوید که ایران با این گامها میتواند ظرف چند هفته به سمت غنیسازی ۹۰ درصدی پیش برود و از این پیشرفت در برنامه هستهای خود به عنوان اهرم فشار در مذاکرات وین استفاده کند.
همین گزارش عنوان میکند که اسراییل در اطلاعات ارائهشده به متحدان مدعی شده که ایران برای داشتن اهرم فشار در وین به حملههای بیشتر علیه آمریکا و منافع و نیروهایش در عراق، سوریه و یمن دست خواهد زد.
از پورتر درباره سخنان علی باقری، رئیس هیات مذاکره کننده ایران با ۱+۴ پرسیده شد. او پس از مذاکرات گفت که «این دستاورد بزرگی است که تمامی طرفین در نشست خواسته ایران مبنی بر این که اول باید به وضعیت غیرقانونی و ناعادلانه تحریم های آمریکا رسیدگی شود» را پذیرفتند. خبرنگار رویترز پرسید که آیا چنین چیزی درست است یا خیر یا و آیا ایالات متحده با آن موافق است؟
جانشین سخنگوی وزارت خارجه پاسخ داد که دریک کنفرانس مطبوعاتی وارد جزئیات مذاکرات جاری در وین نمیشود، اما دولت بایدن “در دنبال کردن مسیر دیپلماسی هدفمند برای به یک بازگشت دوجانبه به برجام” و پرداختن به تمامی “نگرانیهایی که درباره ایران وجود دارد، صادق و ثابت قدم” بوده است.
علی باقری پس از مذاکرات همچنین گفته است که «آن چه از ۶ دور مذاکرات قبلی پیش روی ماست یک پیشنویس است نه یک توافق و پیشنویس محل مذاکره است» و «تا وقتی در مورد همه چیز توافق نشده باشد در مورد هیچ چیزی توافق نشده است.»
برجام؛ مکرون از ایران خواست تعامل سازنده داشته باشد
همزمان امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه نیز در یک تماس تلفنی با ابراهیم رئیسی، همتای ایرانی خود خواستار تعامل سازنده حکومت ایران برای احیای سریع برجام شد.
ابراهیم رئیسی در این گفتوگوی تلفنی گفت که «اعزام یک تیم جامع به مذاکرات بیانگر اراده جدی ایران در این مذاکرات است.»
خبرگزاری تسنیم نوشته که “رئیسی از رئیس جمهور فرانسه خواست تلاش کند در همکاری با دیگر کشورهای حاضر در وین، مذاکرات به نتیجه برسد و تحریمهای ایران ملغی گردد.”