طالبان تصمیم اخیر کمیته اعتبارنامهها سازمان ملل متحد را “غیراصولی و ناعادلانه” و “نقض حقوق مشروع مردم افغانستان” خوانده است. کمیته مسئول تایید نامزدهای سفیران در سازمان ملل روز چهارشنبه بدون دستیابی به اجماع درباره نمایندگی افغانستان و میانمار، تایید اعتبارنامه سفیران جدید این دو کشور را به تعویق انداخته است.
پذیرش فرستاده طالبان برای نمایندگی افغانستان، گامی جدی برای به رسمیت شناختن دولت طالبان به عنوان حکومت رسمی افغانستان خواهد بود.
همزمان، امرالله صالح، معاون پیشین ریاست جمهوری افغانستان در توییتی از تصمیم این کمیته “استقبال” کرد و نوشت که “آن را بهعنوان گامی برای التیام زخمهای عظیم وارده بر مردم افغانستان از طریق تسلط اجباری بر کشور توسط گروه خشن، افراطی و نیابتی طالبان میبینیم.”
آنا کارین انستروم، نماینده سوئد در سازمان ملل و رئیس کمیته اعتبارنامه، که ۹ عضو آن شامل ایالات متحده، روسیه و چین هستند، گفت: “این کمیته تصمیم گرفته است در این دو موقعیت تصمیم خود را درباره اعتبارنامه به تعویق بیندازد.”
به گفته دیپلماتها، این کمیته قرار است هفته آینده گزارش خود را به مجمع عمومی ارائه کند، که در صورت عدم دستیابی اجماع ۲۰۰ عضو، احتمالا، از طریق رای گیری عمومی تصمیم گیری خواهد شد.
سخنگوی طالبان گفت: “امیدوار است در آینده نزدیک این حق به نماینده مردم افغانستان واگذار شود.”
دبیر کمیته تشخیص اعتبار سازمان ملل متحد به خبرنگاران گفته است این تصمیم فعلا به تعویق افتاده است اما مشخص نکرد که آیا غلام محمد اسحاقزی، سفیر دولت پیشین، کماکان کرسی افغانستان را در سازمان ملل متحد در اختیار خواهد داشت یا نه.
روسیه، چین و آمریکا از اعضای این کمیته نه نفری هستند که درباره اعتبار و صلاحیت نمایندگان ۱۹۳ عضو سازمان ملل متحد تصمیمگیری میکنند.
گروه طالبان سهیل شاهین، سخنگوی دفتر سیاسی در دوحه را به عنوان سفیر افغانستان در سازمان ملل معرفی کرده است. حدود دو ماه پیش در بیستم سپتامبر، این گروه با ارسال نامهای به سازمان ملل متحد سهیل شاهین را به عنوان نمایندهاش معرفی کرد.
دو ماه پیش سهیل شاهین که سخنگوی سیاسی گروه طالبان در دوحه بود، در پیامی به بیبیسی، برای چندمین بار خواستار اشغال کرسی افغانستان در این نهاد شد.
آقای شاهین در این پیام گفته بود که “من از جامعه بین المللی به ویژه سازمان ملل متحد میخواهم که کرسی افغانستان را به امارت اسلامی (دولت طالبان) واگذار کند.”
نزدیک به سه ماه است که طالبان کابینه موقت خود را به رهبری محمد حسن آخوند به عنوان نخستوزیر اعلام کردند، تاکنون هیچ کشوری دولت طالبان را به رسمیت نشناخته است.
طالبان میگوید “این حق ما است که طبق قوانین بین المللی نمایندگی در سازمان ملل متحد داشته باشیم.”