عبدالقهار بلخی، سخنگوی وزارت خارجه طالبان می‌گوید موضوع درگیری مرزی با ایران مدیریت شده و تلاش خواهد شد که دیگر تکرار نشود. سخنگوی دولت طالبان هم اعلام کرد برای جلوگیری از چنین رویدادهایی دستورات لازم داده شده است.

عبدالقهار بلخی، سخنگوی وزارت امور خارجه طالبان روز پنجشنبه ۱۱ آذر ازپایان یافتن مشکلات مرزی با ایران در شهرستان کنگ استان نیمروز خبر داد.

 بلخی توییت کرده که این درگیری با مداخله مسئولان مرزی پایان یافته و “تلاش خواهد شد در آینده بار دیگر چنین حادثه‌ای اتفاق نیافتد”.

ذبیح الله مجاهد، سخنگوی دولت طالبان نیز در توئیتی نوشت درگیری بین “محافظین سرحد افغان و ایرانی”  حادثه مرزی براساس “سوء تفاهم”  رخ داد و با تفاهم دو طرف وضعیت کنترل شد و مسئولان طالبان برای جلوگیری از چنین رویدادها دستورات لازم را صادر کرده‌اند.

رسانه های أفغانستان عصر روز چهارشنبه ۱۰ آذر  از بروز درگیری نظامی بین نیروهای مرزی طالبان و جمهوری اسلامی ایران در استان نیمروز گزارش داده بودند.

سایت افغان “آماج نیوز” ویدئویی منتشر کرده که ظاهرا مربوط به سقوط دو پاسگاه “دوست محمد” و “بالا سیاه چشمان” ایران، هم‌مرز با ولسوالی کنگ ولایت نیمروز به دست طالبان است.

واکنش مقامات و رسانه‌های ایرانی 

سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت خارجه در واکنش به درگیری در منطقه مرزی سیستان و بلوچستان با ولایت نیمروز افغانستان گفت: «اختلاف مرزی بین مرزنشینان موجب تیراندازی در حوزه مرز سیستان شد که با هماهنگی مرزبانان دو طرف موضوع مدیریت شده و پایان یافته است.»

اما خبرگزاری فارس نوشته است این درگیری مرزی، در محدوده‌ای رخ داده که مرزبانان رسمی طالبان هنوز در آن مستقر نشده‌اند و “گروهک‌های اشرار و قاچاقچیان مواد مخدر” همچنان در آن فعال هستند.

به نوشته خبرگزاری دولتی ایرنا این درگیری بر اثر “اختلافات جزئی میان تعدادی از کشاورزان مرزنشین” در شهرستان هیرمند استان سیستان و بلوچستان رخ داده، با دخالت و مذاکره نیروهای امنیتی پایان یافته است. ایرنا اوضاع منظقه را آرام توصیف کرده است.  

مرعشی معاون امنیتی انتظامی استاندار سیستان و بلوچستان هم گفته بود: «پیش‌تر هم در این منطقه تیراندازی شده است اما امروز هم به سمت کشاورزان ما تیراندازی کردند و پاسگاه مستقر در محل مجبور به پاسخ شد، درگیری و تیراندازی متقابل شکل گرفت و تقریبا چند ساعتی ادامه پیدا کرد و الان با مذاکراتی که انجام شده اوضاع آرام است و مشکل خاصی وجود ندارد.»

مقام‌های ایران تلاش می‌کنند آنچه را که از طرف سخنگوی دولت طالبان به عنوان “سوتفاهم” اعلام شده، عادی نشان دهند. هر دو طرف از “تمام شدن موضوع” و  از “عدم تکرار آن” صحبت‌ می‌کنند.

چالش حقابه هیرمند

یکی از مشکلات چالش‌برانگیز در مناسبات ایران و افغانستان حقابه هیرمند است. تهران امیدوار است که مشکل مربوط به حقابه ایران از هیرمند را بتواند پس از روی کار آمدن طالبان در کابل حل کند.

محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری سابق افغانستان پیش از سقوط دولتش در کابل گفته بود که آب افغانستان از این پس به ازای دریافت نفت روانه ایران می‌شود.

او همچنین گفته بود که “کلید هلمند (هیرمند) در دست مردم افغانستان قرار دارد تا افغانستان بعد از این به فکر این نباشد که دست گدایی به سوی دیگران دراز کند”.