طی هفتههای اخیر بعضی از اقلام صادراتی ایران از کشورهای مقصد برگشت خورده که حالا فلفل هم به آن اضافه شده است.
برگشت این اقلام از مقصد، صادرات محصولات کشاورزی ایران را با ابهامهایی مواجه کرده است.
بگفته رضا نورانی، رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی ایران روسیه فلفل ایرانی را به دلیل “نداشتن گواهینامه باقیمانده سموم کشاورزی” و “نقض مکرر استانداردهای بهداشتی” مرجوع کرده است.
این وضعیت کشاورزانی که با احتساب تقاضای کافی در بازار روسیه، اقدام به تولید این محصول در ایران کرده بودند را هم متاثر کرده است
هادی تیزهوش تابان، رییس اتاق بازرگانی ایران و روسیه در نامهای به کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی نوشته “دغدغه بخش خصوصی، استانداردسازی صادرات محصولات کشاورزی و بهبود کیفی آن است که متاسفانه با بی توجهی مسئولان، خسارت جبران ناپذیری این بخش را تهدید میکند.”
در این نامه به از دست رفتن بازارهای هدف اشاره شده است.
البته این تنها موردی نبوده که محصولات زراعی این از مقصد بازگردانده شده است.
مدتی پیش سیبزمینی صادراتی ایران به ازبکستان هم به دلیل “باقیمانده سموم” برگشت خورد؛ سال پیش هم محصولاتی نظیر هندوانه و کشمش به همین دلیل به ایران بازگردانده شدند.
سید مهدی حسینی رئیس انجمن واردکنندگان سم و کود در ایران گفته: “در تولید محصولات کشاورزی در داخل کشور، عمدتا از روی ناآگاهی کشاورزان، از سموم پرخطر استفاده میشود.”
یکی از مواردی که در این زمینه اخیرا خبرساز شده بود، بازگشت نخلهای صادراتی ایران از قطر بوده است.
با توجه به برگزاری جام جهانی ۲۰۲۲ در قطر، این کشور در صدد است با خرید این نخلها فضای سبز شهری را توسعه دهد.
بنابر اعلام گمرک ایران در فاصله مهر تا آبان امسال (۱۴۰۰) در گمرک منطقه ویژه اقتصادی بوشهر چهار مورد اظهار نامه صادراتی نخل ثبت شده که در مجموع ۵۸۸ اصله نخل به وزن ۶۰۰ تن و به ارزش ۱۳۶.۱ هزار دلار را در بر میگیرد و همه این صادرات به مقصد قطر بوده است.
این نخلها هم که بعدا به ایران پس فرستاده شد که علت آن مشکلات مرتبط با گواهیهای بهداشت بود.
وزارت جهاد کشاورزی ایران بعدا اعلام کرد گواهی بهداشت صادر شده برای محموله صادراتی این نخلها “جعلی” بوده وآنچه ارائه شده، گواهی صادر شده از سوی وزارت جهاد نبوده است؛ که این به ابهامات ماجرا افزود.
بازگشت اقلام صادراتی کشاورزی ایران از مقصد در حالیست که با توجه به محدودیتهای تحریمی مربوط به فروش نفت، اقلام کشاورزی از حاشیه امنیت بالاترین نسبت به بعضی از کالاهای صادراتی ایران برخورداند.
در حال حاضر بعضی از منابع مالی ایران در کشورهای دیگر نظیر کره جنوبی مسدود شده و به دلیل مشکلات مرتبط با انتقال پول امکان بازگشت به ایران را ندارند.
از همین رو ایران مدتهاست تهاتر کالا با نفت را در دستور کار خود قرار داده است.
یکی از مشکلات بزرگ این نوع مبادله دریافت اقلامی است که در بعضی موارد قدرت انتخاب از فروشنده نفت سلب میشود و باید کالاهایی دریافت کند که خریدار آنها را پیشنهاد داده است؛ اخیرا هم تهاتر برنج “بیکیفیت” پاکستانی با نفت ایران مورد انتقاد قرار گرفته بود.