ابراهیم رئیسی تنها ساعاتی پس از آن که ادعا کرد عده‌ای «شبانه‌روزی» برای اختلال در بازار ارز تلاش می‌کنند، به دستگاه‌های مسئول دستور داد «عوامل مداخله‌گر» در بازار ارز را شناسایی کنند.

به نوشته پایگاه اطلاع‌رسانی دولت ایران، دستور رئیس‌ جمهوری در این زمینه سه‌شنبه شب، ۱۶ آذر، در جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت و با «مشخص شدن دخالت‌ها و دسیسه‌های سودجویانه برای برهم زدن ثبات بازار ارز» مطرح شده است.

در این گزارش بدون اشاره به جزئیات آمده که در جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت، «گزارش نهادهای مسئول درباره وضعیت بازار ارز ارائه و عوامل مؤثر در تغییرات غیرعادی نرخ ارز به‌ویژه در روزهای اخیر» مورد بررسی قرار گرفت.

آقای رئیسی پس از طرح این گزارش گفت: «دستگاه‌های مسئول همزمان با نظارت و کنترل بر بازار، با شناسایی دقیق عوامل مداخله‌گر و بی‌ثبات‌کننده بازار ارز، با جدیت به مسئولیت‌های خود در این زمینه عمل کنند.»

این خبر یک روز پس از آن منتشر می‌شود که ابراهیم رئیسی که به مناسبت روز دانشجو در یک جمع دانشجویی در دانشگاه صنعتی شریف صحبت می‌کرد، از «عده‌ای» سخن گفت که بر اساس «اطلاعات دقیق» او «شبانه‌روز» تلاش می‌کنند «نرخ ارز را بالا ببرند و مذاکرات را به اقتصاد گره بزنند تا خواسته‌های خود را به ملت تحمیل کنند».

وی در واکنش به سوال دانشجویی مبنی بر این که چرا این افراد را معرفی نمی‌کنید، بدون شاهد و مدرک گفت که این افراد در «داخل و برخی هم در خارج از کشور و در فضای مجازی» در حال این اقدام هستند و «دستگاه‌های اطلاعاتی پیگیر موضوع هستند.»

به نظر می‌رسد با دستور ابراهیم رئیسی به دستگاه‌های مسئول برای شناسایی عوامل «اختلال» در بازار ارز، جمهوری اسلامی بار دیگر برای کنترل بازار ارز و سکه در ایران به رویکردی امنیتی متوسل خواهد شد.

برخوردهای امنیتی پیشین قوه قضائیه در سال‌های گذشته از جمله بازداشت‌های گسترده و صدور حکم اعدام برای افرادی تحت عناوین «سلطان سکه»، اگرچه برای مدتی توانست ثباتی نسبی در بازار ارز ایران ایجاد کند، اما بعد از مدتی دوباره این بازار دچار نوسان شد.

در سال ۹۷ و پس از اعتراضاتی که به دلیل نوسانات ارز در ایران رخ داده بود و بسته‌ شدن بازار، صادق لاریجانی، رئیس وقت قوه قضائیه هم معترضان و افرادی که آنها را «اخلال‌کنندگان» در بازار ارز نامید، تهدید کرد.

وی گفته بود: «خوب گوش کنید، پنبه‌ها را از گوش بیرون بیاورید و چشم‌هایتان را باز کنید، اخلال در نظام اقتصادی کشور مجازات‌های بسیار سنگینی دارد و اگر مصداق افساد فی‌الارض باشد، حکم اعدام دارد.»

حسن روحانی، رئیس‌ جمهوری پیشین ایران، نیز دلیل نوسانات ارز را «سیاه‌نمایی» و «ترساندن و نگران کردن مردم» خوانده و از دادستان‌ها خواسته بود که با «سیاه‌نمایی» برخورد کنند.

نرخ برابری دلار آمریکا در مقابل ریال ایران در روز دوشنبه، ۱۵ آذر، برای سومین روز متوالی روند صعودی گرفت و به ۳۱ هزار و ۴۰ تومان افزایش یافت.

نرخ دلار از زمان پایان دور هفتم مذاکرات هسته‌ای ایران و طرف‌های باقی مانده در برجام در روز ۱۲ آذر، روند افزایشی داشته و طی سه روز گذشته در مجموع «شش درصد» افزایش یافته است.

افزایش نرخ دلار و بالا رفتن تورم در دوره صد روزه اول از دولت ابراهیم رئیسی در حالی است که مهم‌ترین وعده او در مبارزات انتخابات ریاست‌ جمهوری امسال، بهبود وضعیت معیشتی مردم و تک‌رقمی کردن نرخ تورم بود.