همزمان با افزایش تردید به جدیت ایران در مذاکرات وین، مقام‌های ارشد دفاعی اسرائیل و آمریکا با یکدیگر دیدار می‌کنند تا براساس برخی گزارش‌ها درباره “آمادگی‌های نظامی ” در قبال شکست احتمالی دیپلماسی گفتگو کنند. بنی گنتز وزیر دفاع اسرائیل چهارشنبه شب کشورش را به قصد آمریکا ترک کرده و امروز پنجشنبه با مقام‌های آمریکا دیدار خواهد کرد.

یک مقام ارشد دولت آمریکا به خبرگزاری رویترز گفته است تمرین‌های مشترک نظامی احتمالی جهت آمادگی دو کشور برای حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران، درصورت شکست دیپلماسی، موضوع گفتگوهای دو طرف است .

به گزارش این خبرگزاری، مقام‌های ارشد وزارت دفاع آمریکا در روز ۲۵ اکتبر، در جلسه‌ای با جیک سولیوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید، گزینه‌های نظامی احتمالی برای جلوگیری از دسترسی ایران به تسلیحات هسته‌ای را تشریح کردند و سفر وزیر دفاع اسرائیل به واشنگتن از تبعات همین جلسه است.

سخنگوی وزارت دفاع آمریکا روز چهارشنبه تاکید کرد که لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا روز پنجشنبه در پنتاگون میزبان همتای اسرائیلی خود خواهد بود و “او از حامیان جدی دیپلماسی برای حل بحران هسته‌ای ایران است.

جان کربی تاکید کرد که وزیر دفاع آمریکا در عین حال متعهد به دفاع از امنیت ملی آمریکا و منافع متحدان واشنگتن است.

ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفته است راه‌های جایگزین دیپلماسی با ایران، از موضوعات گفتگو با آقای گنتز خواهد بود.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز چهارشنبه به خبرنگاران گفت انتظار دارد که مسائل امنیتی منطقه بین دو طرف مورد بحث قرار بگیرد، “از جمله گزینه‌های پیش روی آمریکا، در صورتی که عدم تمایل ایران به مذاکرات سازنده و راستین در وین، این کشور و متحدانش را به استفاده از راه‌های جایگزین مجبور کند.”

روزنامه جروزلم پست نیز گزارش داده آقای گنتز به واشنگتن رفته تا به آمریکا هشدار دهد پیشروی‌های هسته‌ای ایران این کشور را به خطر قرمز نزدیک کرده و راه رسیدن به توافق با تهران استفاده از بیشترین فشار ممکن است.

دیوید بارنیا رئیس موساد، سرویس اطلاعاتی اسرائیل نیز در آمریکا با مقام‌های امنیتی اطلاعاتی این کشور گفتگو کرده است.

رسانه‌های اسرائیلی پیشتر گزارش کرده بودند که آقای بارنیا اطلاعات تازه‌ای را از برنامه هسته‌ای ایران در اختیار آمریکا خواهد گذاشت.

روز دوشنبه بیل برنز، رئیس سی.آی.ای سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا گفت این کشور معتقد نیست که رهبر ایران تصمیم به تسلیحاتی کردن سوخت‌های هسته‌ای خود گرفته باشد اما “ایران در مسیر تسلط بر چرفه تولید سوخت هسته‌ای پیشرفت زیادی کرده و چنین دانشی را به دشواری می‌توان تحریم کرد یا از میان برد.”

روز چهارشنبه وزیر خارجه بریتانیا در موسسه چتم‌هاوس مذاکرات روز پنجشنبه را آخرین فرصت ایران برای بازگشت به توافق برجام خواند و گفت به نفع ایران است که به این توافق بازگردد چون بریتانیا و متحدانش در جلوگیری از دستیابی ایران به تسلیحات هسته‌ای قاطعیت دارند.

وزیر خارجه بریتانیا در این سخنرانی در عین حال تاکید کرد که بریتانیا طلب ۴۰۰ میلیون پوندی ایران را مشروع می‌داند و قصد دارد آن را پرداخت کند “اما موضوع پیچیده است”.

روز چهارشنبه میخائیل اولیانف سفیر روسیه در وین که در مذاکرات احیای توافق اتمی برجام حضور دارد گفت ایران و آمریکا هر دو متمایل به احیای توافق هستند اما دیدگاه‌های متفاوتری درباره راه‌ها و ابزارهای رسیدن به آن دارند.

سفیر روسیه در حساب توئیتری خود نوشت “وظیفه مذاکره کنندگان غلبه بر این اختلافات است. در پرتو وحدت رسیدن به هدف امکان پذیر است”.

علی باقری کنی مذاکره کننده ارشد اتمی ایران روز چهارشنبه با مقام‌های وزارت خارجه روسیه و چین نیز گفتگو کرده است .

روسیه و چین از کشورهای نزدیک‌تر به ایران در مذاکرات 4+1 در وین هستند.

دولت ایران در جریان دور هفتم مذاکرات وین برای احیای توافق هسته ای برجام، طرح تازه‌ای را به میز مذاکرات آورد که بر اساس گزارش‌ها پیشرفت‌های شش دور گذشته مذاکرات را نادیده گرفته است و فرانسه و آلمان آن را غیرقابل قبول خوانده‌اند.

علی باقری کنی، مذاکره کننده ارشد اتمی ایران در دولت ابراهیم رئیسی اعلام کرده بود که هفته گذشته در وین دو بسته پیشنهادی درباره احیای برجام شامل طرحی درباره رفع تحریم های آمریکا و تضمین پایدار ماندن توافق را به طرف های ایران ارائه کرده است.

آقای باقری کنی گفته بود که “طرح‌هایی که توسط ایران پیشنهاد شده‌اند را اصلا نمی‌توان رد کرد، چون مبتنی بر مقررات توافق هسته‌ای برجام در سال ۱۳۹۴ هستند”.

آمریکا به طور غیرمستقیم در این مذاکرات حضور دارد.

با وجود رد پیشنهاد ایران از سوی دو عضو گروه ۱+۴، ایران بر اعتبار طرح خود تاکید کرده است و انتظار دارد که روز پنجشنبه پاسخ طرف‌های مذاکره به طرح پیشنهادی خود را دریافت کند.