محمدتقی مصباح یزدی مسئول و فتوا دهنده قتل های زنجیره ای درگذشت
به گزارش بی بی سی محمد تقی مصباح یزدی، عضو مجلس خبرگان رهبری و رئیس ‘موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی و عامل اصلی قتل های زنجیره ای ‘در ۸۵ سالگی درگذشت.
بی بی سی: آقای مصباح چند روزی به دلیل وخامت بیماری گوارشی در بیمارستان بستری بود.
آقای مصباح متولد ۱۱ بهمن ۱۳۱۳ و از مجتهدان بسیار نزدیک به آیتالله علی خامنهای و چهرهای تاثیرگذار در گروههای سیاسی تندروی حامی رهبر بود.
از نظریات معروف او این بود که مخالفت با ولایت را “شرک” میدانست و در جایی رهبر جمهوری اسلامی ایران را “فراتر از لیاقت مردم” توصیف کرده بود.
او که چند دوره از اعضای کلیدی مجلس خبرگان رهبری بود در سال ۱۳۹۴ نتوانست از تهران برای ورود به این مجلس رای کافی بیاورد.
آقای خامنهای بعد از شکست او و محمد یزدی در انتخابات خبرگان گفت: “برخی بزرگان هم هستند که رأی آوردن یا رأی نیاوردن، هیچ خللی در شخصیت آنها ایجاد نمیکند و آقایان یزدی و مصباح از جمله این افراد هستند که حضور آنان در خبرگان باعث افزایش وزانت این مجلس میشود و نبود آنها نیز برای مجلس خبرگان خسارت است.”
آقای مصباح چهار سال بعد در اسفند ۱۳۹۸ با درگذشت محمود هاشمی شاهرودی نماینده خراسان رضوی در خبرگان، از این استان نامزد و این بار وارد مجلس خبرگان شد.
محمد یزدی عضو دیگر مجلس خبرگان هم ۱۹ آذرماه امسال درگذشت.
مرگ او چه تاثیری خواهد داشت؟
فرنوش امیرشاهی، بیبیسی
آقای مصباح به دلیل بیماری و شکستهای سیاسی پی در پی که آخرین آن در انتخابات خبرگان در سال ۱۳۹۴ بود، افول سیاسی کرده بود اما قبلتر از آن، بهویژه در دوره اصلاحات نقش بسیار پررنگی در عرصه سیاست ایران بازی کرد. سخنرانیهایش او را به عنوان “تئوریسن خشونت” مشهور کرد. حتی در جریان “قتلهای محفلی” کرمان یکی از متهمان گفته بود تحت تاثیر سخنان آقای مصباح خودش وارد عمل و مقابله با “مرتدان” شده و دست به قتل تعدادی از شهروندان زده است.
آقای مصباح بسیار به آقای خامنهای نزدیک بود و دوره اوج او زمانی بود که آقای خامنهای به رهبری رسید. آقای خامنهای همیشه از او حمایت کرد و موسسه ‘امام خمینی ‘ را به او واگذاشت. همینطور بودجههای کلان در اختیار موسسات او گذاشته شد و در مقابل هم آقای مصباح چه در سیاست، چه حوزه عملیه از او حمایت میکرد و سعی داشت منتقدان رهبر ایران را خاموش کند.
او شاگردان زیادی تربیت کرد که بسیاری از آنها اکنون در نهادهای قضایی و امنیتی حضور دارند. زمانی هم او حامی محمود احمدینژاد شناخته میشد و شاگردانش در ردیف اعضای کابینه و مشاوران رئیسجمهور وقت بودند. و هنوز هم شاگردانش در رتبههای بالای امنیتی قضایی نقش و نفوذ بسیاری دارند.
کم شدن یکی از حامیان رهبر ایران
مسعود آذر، بیبیسی
محمدتقی مصباحیزدی فردی برخاسته از حوزه بود که با وجود سابقه طولانی در حوزه و مدارجی که طی کرده بود به عنوان مجتهد و “آیتالله العظمی” مورد خطاب قرار نمیگرفت اما مقلدان پر و پا قرص خودش را داشت.
او یک روحانی تندرو بود که به دنبال تشکیل حکومت اسلامی بود و میگفت “رسالت ما تحول در فرهنگ یک کشور اسلامی و بعد در تمام دنیا است. این وظیفه و جهادی است که به عهده ماست”.
آرای او درباره ولایت مطلقه فقیه همواره با نقد و مخالفت اندیشمندان و روشنفکران دینی روبرو بود و بعضی از آنها ترویج افکارش را خطرناک میدانستند و در بین علمای قم هم کسانی بودند که موافق اندیشههای او نبودند.
با رفتن او، رهبر ایران یکی از مهمترین پشتوانه های فکری و حمایتی خود را از دست داد و از نیروها و وفاداران حوزه او یکی دیگر کم شد.
آقای مصباحیزدی پدر معنوی گروه پایداری انقلاب اسلامی است که از بطن جریان اصولگرایی در سال ۹۰ اعلام موجودیت کرد و عملا گوش به فرمان او بود.
گرچه دیگر گروههای اصولگرا به آقای مصباح یزدی اقتدا نمیکردند و به چشم پدر معنوی به او نگاه نمیکردند اما جایگاه ویژهای برای او قائل بودند، بخصوص میدانستند که آقای مصباحیزدی رابطه بسیار نزدیکی با آیتالله علی خامنهای دارد.