بر اساس اعلام مرکز آمار ترکیه، نرخ تورم سالانه در آخرین ماه سال گذشته میلادی (دسامبر ۲۰۲۱) به ۳۶/۱ درصد رسید که بالاترین نرخ تورم در این کشور در طی دو دهه اخیر بوده است.

گزارش اخیر مرکز آمار ترکیه نشان می‌دهد که نرخ تورم سالانه در این کشور طی یک ماه نزدیک به ۱۵ درصد افزایش یافته؛ یک ماه پیش از آن (نوامبر) این نرخ بالای ۲۱ درصد اعلام شده بود.

جدیدترین نرخ تورم در ترکیه حدود ۷ برابر هدف تورمی اعلام شده در این کشور است.

گزارش مرکز آمار ترکیه حاکی از آن است که نرخ حمل و نقل حدود ۵۰ درصد افزایش یافته و قیمت اقلام غذایی شاهد افزایشی حدود ۴۰ درصد بوده است.

ترکیه

طی یک سال اخیر قیمت شیر، ماست و روغن در این کشور حدود ۷۵ درصد بالاتر رفته بالاتر رفته است.

آقای اردوغان حداقل دستمزد در این کشور را ۵۰ درصد افزایش داده و آن را به حدود ۳۱۰ دلار (۴۲۵۰ لیره) رسانده است؛ بعضی منتقدان می‌گویند این اقدام ممکن است تورم را تشدید کند.

همزمان نرخ برق و گاز هم در این کشور افزایش یافته است.

گزارش ماه دسامبر درباره نرخ تورم ترکیه نشان می‌دهد که قیمت بیشتر مواد غذایی، نرخی بالاتر از تورم سالیانه را تجربه کرده‌اند.

در سال گذشته میلادی لیره بیش از ۴۴ درصد از ارزش خود را در برابر دلار آمریکا از دست داد که در ماه‌های پایانی سال این روند تشدید شد؛ زمانی که آقای اردوغان تصمیم گرفت در چندین نوبت نرخ سود را کاهش دهد.

ارزش هر دلار آمریکا در مقطعی حتی به بالای ۱۸ لیره هم رسیده بود که البته این روند صعودی اصلاح شد.

در ماه‌های اول سال ۲۰۲۱ میلادی هر دلار آمریکا تقریبا ۷/۴ لیره بود؛ هر دلار آمریکا امروز دوشنبه (سوم ژانویه) بیش از ۱۳ لیره ارزش دارد.

این در حالیست که بانک مرکزی ترکیه در تلاش بود با دخالت در بازار ارز و وعده‌های رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور،برای حمایت از سرمایه شهروندان این کشور در مقابل نوسانات ارزی، ارزش پول آن را تقویت کند.

ارز
توضیح تصویر،لیره ترکیه در مقایسه با پول سایر اقتصادهای نوظهور بدترین عملکرد را از سال گذشته داشته است

آقای اردوغان امروز با حمایت از سیاست‌های اقتصادی دولتش “نخبگان” را به سود بردن از درآمدهای حاصل از سود بالای بانکی متهم کرده است.

سقوط ارزش پول ملی ترکیه به تصمیم دولت آقای اردوغان برای به کاهش نرخ سود بانکی برمی‌گردد که اخیرا از ۱۵ به ۱۴ درصد کاهش یافت، این چهارمین کاهش در چند ماه اخیر بوده که به سقوط بیشتر ارزش لیره در برابر دلار انجامید.

با این وجود آقای اردوغان از سیاست پولی بانک مرکزی برای کاهش نرخ سود دفاع کرده و این اقدام را باعث تقویت صادرات می‌داند.

لیره ترکیه در مقایسه با پول سایر اقتصادهای نوظهور بدترین عملکرد را از سال گذشته داشته است که بسیاری از تحلیلگران اقتصادی آن را به سیاست‌های “ناپخته” پولی دولت این کشور نسبت می‌دهند.

بانک مرکزی ترکیه در سال‌های اخیر روسای مختلفی را تجربه کرده است و طی دو سال و نیم گذشته رجب طیب اردوغان سه رئیس این سازمان را اخراج کرده که این اقدام بی‌ثباتی اقتصادی دامن زده و باعث خروج سرمایه‌‌های خارجی از این کشور شده است.