محمدرضا میرتاج الدینی، نایب رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی، گفته است که کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۱ در این کمیسیون تصویب شده است.
آقای میرتاج الدینی به خبرگزاری ایسنا گفته: “اعضای کمیسیون برنامه و بودجه پس از استماع نظرات دو نماینده موافق و دو نماینده مخالف کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۱ را تصویب کردند.”
بر اساس آیین نامه جدید مجلس، این کمیسیون باید گزارش خود را درباره کلیات بودجه سال آینده اعلام کند.
گزارش کمیسیون تلفیق باید در اولین جلسه علنی مجلس شورای اسلامی بررسی و به رای گذاشته شود و مهلت ۱۰ روزهای هم برای ارائه پیشنهادهای نمایندگان مجلس به کمیسیونهای تخصصی در نظر گرفته شده است.
در صورتی که مجلس این کلیات را تائید نکند این لایحه به دولت برگردانده میشود تا حداکثر ظرف ۱۵ روز لایحه را اصلاح شده به مجلس بازگردانده شود.
قرار است کمیسیون تلفیق امروز کلیات این لایحه را بررسی درباره آن رایگیری کند.
رحیم زارع ،سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه سال ۱۴۰۱ گفته است بررسی جزئیات لایحه بودجه در کمیسیون تلفیق حدود سه هفته طول می کشد.
از جمله مواردی که کار بررسی را طولانیتر خواهد کرد حذف ارز ترجیحی و تغییر یارانهها و همچنین تغییر ماهیت شکلی ردیفهای بودجه سال آینده است.
یکی از موارد پربحث، تغییرات مربوط به سن بازنشستگی در لایحه سال آینده بوده است.
آقای زارع گفته: “نظر دولت این است که باید مثل سایر کشورهای دنیا افراد تا حداقل ۶۰ سال خدمت کنند منتها درنهایت نمایندگان در این باره تصمیم گیری می کنند؛ این سن بازنشستگی برای کسانی است که هنوز بازنشسته نشدهاند.”
ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران لایحه بودجه سال آینده را ۲۱ آذر ماه به مجلس ارائه کرد؛ حذف دلار ۴۲۰۰ تومانی از محورهای این بودجه بود که پیشتر مجلس با حذف فوری آن مخالفت کرده بود؛ ولی برای جبران آن قرار شده یارانهها افزایش یابد. منتقدان پرداخت آن را با توجه به کاهش ارزش پول ملی و افزایش انتظارات تورمی، درمان نمیبینند.
قیمت هر بشکه نفت ایران در لایحه بودجه سال آینده ۵۵ دلار و میزان صادرات روزانه را یک میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه تخمین زده شده است.
در بودجه سال جاری قیمت هر بشکه نفت ۵۰ دلار و همچنین میزان صادرات روزانه حدود ۲/۳ میلیون بشکه در نظر گرفته شده بود.
مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی اخیرا در گزارشی که به بررسی بودجه سال آینده پرداخته و کسری ساختاری در بودجه سال آینده (۱۴۰۱) را ۷۰۰ هزار میلیارد تومان برآورد کرده است.
این رقم البته بدون احتساب درآمدهای نفتی است.
بر اساس این گزارش، دولت ایران در سال آینده از مصارف ۱۳۷۲ هزار میلیارد تومانی، حدود ۶۶۸ میلیارد تومان را از محل درآمدها تامین میکند و ۷۰۴ هزار میلیارد تومان کسری خواهد داشت.
این در حالیست که مقامهای دولت ابراهیم رئیسی بارها کسری را “خط قرمز ” بودجه سال آینده دانسته بودند.
یکی از نگرانیها درباره تشدید انتظارات تورمی در ایران، حذف ارز ترجیحی برای کالاهای اساسی است که طی سالهای گذشته به تدریج فهرست اقلام شامل دریافت ارز دولتی کوچک شد؛ که دلیل عمده آن هم محدود شدن منابع ارزی ایران است.
در لایحه بودجه سال آینده که اخیرا به مجلس تحویل داده شد حذف دلار ۴۲۰۰ تومانی، منظور شده است؛ هر چند گفته شده ارز ۴۲۰۰ تومانی برای تهیه دارو و گندم در سال ۱۴۰۱ حذف نخواهد شد ولی اقلامی نظیر جو، ذرت، سویا، روغن خام و دانههای روغنی که تا کنون مشمول دریافت یارانه ارزی بودند، وضعیت متفاوتی خواهند داشت.
محسن زنگنه، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی پیشتر گفته بود در بودجه سال ۱۴۰۰ تا ۸ میلیارد دلار به دولت اجازه داده شده بود تا درآمدهای ارزی حاصل از فروش نفت، میعانات و فرآوردهها را در اختیار واردکنندگان نهاده های دامی، دارو و گندم قرار دهد.
به گفته او “بر اساس گفتهها و آمار دولت این ۸ میلیارد دلار تمام شده و دولت در لایحهای تقاضا کرده مجلس به دولت اجازه دهد ۴/۶ میلیارد دلار دیگر تا پایان سال با ارز ترجیحی به فروش برساند تا ارز دارو، تجهیزات پزشکی، گندم و نهادههای دامی را تامین کند.”