با وجودی که رسانه‌های داخلی ایران طی هفته اخیر گزارش‌های متعددی در مورد افزایش پدیده اتوبوس‌خوابی شهروندان در تهران منتشر کرده‌اند، اعضای اصلی شورای شهر تهران به انتقاد شدید از رسانه‌های فارسی‌زبان خارج از کشور برای پرداختن به این خبر روی آوردند.

در این ارتباط، روز سه‌شنبه چهارم دی، مهدی چمران، رئیس شورای اسلامی شهر تهران، از آنچه «موج‌سواری رسانه‌های بیگانه و معاند» خواند به‌شدت انتقاد کرد و ناصر امانی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران، نیز درج این خبر را «موج عظیم تخریب و دروغ از سوی رسانه‌های بیگانه» قلمداد کرد.

در حالی‌که طبق اعلام بانک مرکزی ایران اجاره‌بها در تهران و حومه آن بیش از ۵۰ درصد افزایش یافته است، گزارش‌های میدانی از پایتخت حاکی است برخی افراد به دلیل ناتوانی در پرداخت اجاره مسکن شب‌ها در اتوبوس‌های خط تندرو می‌خوابند.

بر اساس گزارش وب‌سایت «تجارت نیوز» که روز چهارشنبه هشتم دی منتشر شد، افرادی که اصطلاحاً به «اتوبوس‌خوابی» روی آورده‌اند لزوماً معتاد نیستند. اغلب آن‌ها شغل و درآمد دارند اما قادر به تأمین هزینه‌های رهن و اجاره یک واحد مسکونی در تهران نیستند.

با این وجود، درپی انتشار این خبرها، مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران، روز سه‌شنبه در جلسه این شورا این مسئله را به وضعیت معتادان و گرمخانه‌ها تقلیل داد و گفت که «برخی از معتادین حالش را ندارند به گرمخانه بروند.»

مهدی چمران با ذکر این‌که «اتوبوس جای استراحت نیست»، گفت: با [علیرضا] زاکانی، [شهردار تهران،] صحبت کردم و خواستم تا شنبه و یکشنبه این بساط جمع شود.»

رئیس شورای شهر تهران در ادامه نیز مدعی شد که «با وجود این، ما هر کاری کنیم رسانه‌های معاند برداشت‌های دیگری می‌کنند» و افزود که «می‌دانیم زیر ذره‌بین رسانه قرار داریم.»

روز سه‌شنبه در جلسه شورای شهر تهران، ناصر امانی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران، نیز ضمن انتقاد از رسانه‌های فارسی‌زبان به خاطر بازتاب دادن این خبرها گفت که «این از مشکلات پایتخت بودن تهران و تمرکزگرایی در این شهر است که افراد مجبورند برای درمان یا کوچکترین کارها به تهران بیایند.»

او اضافه کرد که «البته ظاهر اتوبوس‌ها خوب نیست و فرسوده‌اند و این کار بهتر است جمع شود و اگر می‌خواهیم کمکی کنیم از سوله‌های بحران یا مکان‌های دیگر استفاده کنیم، نه اینکه افراد تا صبح در اتوبوس باشند و بهانه به دست معاندین بدهیم.»

مسئولان جمهوری اسلامی از رسانه‌های فارسی‌زبانی که زیرمجموعه حکومت جمهوری اسلامی نباشند با عنوان رسانه‌های «دشمن، معاند و بیگانه» یاد می‌کنند.

برپایه گزارش‌ها، هزینه گذراندن یک شب در اتوبوس‌های خط تندرو (بی‌آرتی) در تهران ۱۲ تا ۲۵ هزار تومان است. این مبلغ به صورت ماهانه حدود ۳۶۰ تا ۷۵۰ هزار تومان برای فرد اتوبوس‌خواب هزینه دارد.

این در حالی است که اتوبوس‌خواب‌های مسیر آزادی-تهران‌پارس باید تا صبح دست‌کم پنج‌بار– معمولاً هر ۴۵ دقیقه – اتوبوس خود را عوض کنند و با پرداخت هزینه بلیت تازه، سوار اتوبوس بعدی شوند. خط تجریش-راه‌آهن کوتاه‌تر است و بنابراین، افراد ترجیح می‌دهند اولی را انتخاب کنند.

سعید پیوندی، جامعه‌شناس، در واکنش به پدیده «اتوبوس‌خوابی» به دلیل فقر و تنگدستی، این هفته در گفت‌وگو با رادیو فردا گفت که افراد فقیر و کم‌درآمد در ایران پشتوانه دولتی ندارند و با هر ناملایمتی بیشتر دچار گسست و آسیب می‌شوند.

انتشار گزارش‌های افزایش اتوبوس‌خوابی در تهران، موج گسترده‌ای از واکنش‌ها را در شبکه‌های اجتماعی مختلف به دنبال داشت و بار دیگر، معضل افزایش بی‌رویه اجاره‌بهای مسکن در تهران و حومه آن را در میان کاربران فضای مجازی و فعالان مدنی مطرح کرد.