جمع کثیری از فعالان مذهبی اهل‌سنت در مناطق کردنشین ایران بیانیه‌ای را که به نام آنها در رسانه‌های حکومتی این کشور خطاب به مولوی عبدالحمید منتشر شده است، «غیراخلاقی و مردود» دانستند.

بسیاری از علما، مدرسان و ائمه جمعه و جماعت اهل‌سنت در سه استان کردنشین غرب ایران طی بیانیه‌ای که تاکنون به امضای 169 تن از آنان رسیده، به متنی که چند روز پیش از سوی نهاد «مرکز بزرگ اسلامی غرب کشور» و به نام آنها، خطاب به مولوی عبدالحمید اسماعیل‌زهی در خبرگزاری‌های حکومتی «فارس»، «مهر» و غیره منتشر شده است، واکنش اعتراض‌آمیز نشان داده‌اند.

این برای نخستین بار است که این تعداد از علمای اهل‌سنت ایران بیانیه‌ای را امضا می‌کنند. آنها گفته‌اند: پیرو سخنان مورخ سوم دی‌ماه 1400 مولانا عبدالحمید، امام‌جمعه‌ محترم زاهدان درمورد مشکلات اهل‌سنت ایران و دخالت‌های غیرقانونی نهادهای دولتی در امور مذهبی و مساجد و مدارس اهل‌سنت، ازجمله مناطق کردنشین، بیانیه‌ای با نام ائمه‌‌جمعه و شوراهای افتا و مدرسان استان کردستان در خبرگزاری‌ها از جمله خبرگزاری «مهر» انتشار یافت.

در ادامه این بیانیه همچنین آمده است: «ما امضاکنندگان، به‌عنوان ماموستا، امام جماعت و امام‌جمعه و مدرس در حجره‌های پرورش و تربیت طلاب اهل‌سنت در مناطق کردنشین، اعلام می‌کنیم که از چنین بیانیه‌ای اطلاع نداشته و نداریم. ما بیانیه‌ صادرشده علیه ایشان از طریق منابعی مجهول به نام ماموستایان و نخبگان کردستان را روشی غیراخلاقی و مردود دانسته و از آن اعلام برائت می‌کنیم».

-ماجرای این واکنش‌ها و بیانیه‌های متقابل

مولوی عبدالحمید در تاریخ سوم دی ماه 1400 مصادف با 24 دسامبر 2021 در خطبه‌های نماز جمعه زاهدان اظهار داشت: «ما انتظار داریم اصل 12 قانون اساسی که آزادی تعلیم را تصریح کرده است، به درستی اجرا شود. نمازجمعه هم جزو مراسم مذهبی است که باید بدون ممانعت و مشکل برگزار شود. متاسفانه در عمل قانون اساسی بطور کامل اجرا نشد و آن آزادی‌ که قانون اساسی به ما داده است را نداریم».

وی افزود: «در مناطق کردنشین علمای کُرد خیلی ناراضی هستند. ما انتظار نداشتیم که رئیس مرکز بزرگ سنندج که یک مرکز بزرگ علمی و دینی است یک فرد شیعه و از قم باشد. در حالی‌که علمای اهل‌سنت که نظام را قبول دارند و با نظام همکاری دارند در آن منطقه هستند. چرا از علمای اهل سنت در این مرکز استفاده نمی‌شود؟».

او با اشاره به تعطیل و نیمه‌تعطیل‌شدن ده‌ها مدرسه و مکتب توسط «مرکز اسلامی غرب کشور» و مسئولان امنیتی، همچنین گفت: «کار مسئولان امنیتی این نیست که در امور حوزه‌ها و مساجد دینی دخالت کنند. نظام می‌تواند نظارت کند، اما حق دخالت را ندارد. به قدری در مسائل مذهبی و نماز جمعه و حتی نمازهای جماعت دخالت و امام جابه‌جا شده است که بسیاری از مردم مساجد را ترک کرده‌اند».

مرکز مذکور در واکنش به مولوی عبدالحمید با انتشار بیانیه‌ای تحت عنوان «بیانیه ائمه‌جمعه، شوراهای افتاء و مدرسین استان کردستان» در رسانه‌های رسمی «فارس» «مهر» و غیره اعلام کرد: «از جنابعالی انتظار می‌رود که در بیان مطالب و انعکاس مسائل از جاده انصاف خارج نگردید و به روایت راویان، قصه‌های مجعول بسنده نکنید و اگر نقدی هم به عملکرد این مجموعه دارید بجای تحریک عواطف و برانگیختن احساسات مردم در تریبون رسمی نماز جمعه آنرا به مسئولان مربوطه منعکس نمائید».

این درحالی است که در زیر بیانیه «مرکز اسلامی غرب کشور»، اسم هیچکدام از «ائمه‌جمعه و جماعت، اعضای شورای افتاء و مدرسین مناطق کردنشین ایران» وجود ندارد. این اقدام باعث شد تا آن 169 نفر که همانند روند چند روز گذشته احتمال افزایش شمارشان نیز وجود دارد، از بیانیه مرکز مذکور اعلام برائت و خاطرنشان کنند: بدیهی است علما و ماموستایان کردِ اهل‌سنت در صورت صدور هر بیانیه‌ای، با نام و مشخصات روشن آن را امضا کرده و مسئولیتش را هم برعهده می‌گیرند.