در پی دیدار رؤسای جمهور ایران و روسیه قرار شد “نقشه راه بیست ساله همکاری دو کشور” تهیه شود. حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران ضمن اعلام این تصمیم از دیدار آتی خود با لاوروف در این راستا خبر داد.
به گفته حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، ابراهیم رئیسی و ولادیمیر پوتین، رؤسای جمهور ایران و روسیه در دیدار سه ساعته خود به موضوع همکاری درازمدت دوجانبه پرداخته و بر آن تأکید کردند.
این دیدار به رغم شرایط سخت کرونایی در روسیه و با رعایت پروتکلهای بهداشتی انجام گرفت.
بنا بر اظهارات وزیر خارجه ایران، تمام موضوعات مربوط به مناسبات دوجانبه در عرصههای سیاسی و راهبردی، اقتصادی، تجاری، فرهنگی، علم و فناوری، تجارت بخش خصوصی و دیگر موضوعات مورد علاقه دو طرف در این دیدار مرور شده است.
امیرعبداللهیان شامگاه چهارشنبه ۲۹ دی ( ۱۹ ژانویه) در گفتوگویی با صدا و سیمای جمهوری اسلامی ضمن شرح جزییات دیدار رئیسی و پوتین گفت رؤسای جمهور ایران و روسیه دستور تهیه “نقشه راه همکاری بیستساله” را صادر کردهاند.
به کانال اینستاگرام دویچه وله فارسی بپیوندید
او که رئیسی را در سفر به روسیه همراهی میکند، همچنین تصریح کرد، رؤسای جمهور دو کشور وزیران خارجه را مأمور کردهاند تا در راستای تهیه این نقشه راه اقدام کنند.
وزیر خارجه ایران افزود، با سرگئی لاوروف، همتای روس خود در رابطه با این نقشه و همچنین موضوعات دیگر دیدار و گفتوگو میکند.
امیرعبداللهیان بدون آنکه توضیحات بیشتری در مورد این نقشه راه دهد، تصریح کرد، “برخی از مباحثی را که باید به فوریت توسط وزارت خارجه دو کشور پیگیری شود، با هم مرور خواهیم کرد تا برنامه کاری را تعیین کنیم”.
او ضمن اشاره به “خشنودی روسیه از عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای متذکر شد: «اکنون که حدود سه ماه از عضویت دائم ایران در سازمان همکاری شانگهای می گذرد، یک ظرفیت بسیار بزرگی به شانگهای افزوده شده و از این نظر پوتین احساس خرسندی کرد و بر اهمیت نقش ایران تاکید داشت.»
از دیگر وزیران دولت ابراهیم رئیسی که به روسیه سفر کرده، جواد اوجی وزیر نفت جمهوری اسلامی است.
خبرگزاری ایرنا امروز پنجشنبه (۳۰ دی) به نقل از او خبر داد، “در دیدار و نشستهای متعددی که با مقامات و شرکت های توانمند نفت و انرژی روسیه داشته است توافقات و اسناد مهمی امضا شده که نتیجه آنها را مردم ایران به زودی خواهند دید.”
به گزارش ایرنا “توافقنامههای خوبی در حوزه همکاریهای نفت و انرژی با خیلی از شرکتهای توانمند روسی در خصوص مشارکت در حوزه توسعه میادین گاز و نفت، احداث پتروپالایشگاهها، انتقال تکنولوژی و تجهیزات فناورانه که نیاز این صنعت هست، به امضا رسیده است”.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی
اعلام خبر “تهیه نقشه راه همکاری بیست ساله” میان جمهوری اسلامی و روسیه در حالی منتشر میشود که امضای توافقنامه ۲۵ ساله با چین واکنشهای گوناگونی را در پی داشت و با انتقادات زیادی روبرو شد.
برخی منتقدان در شبکههای اجتماعی این سند را که با دستور علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی پیگیری و اجرایی شد، با عهدنامه ترکمنچای مقایسه کردهاند و آنرا سند فروش ایران به چین میدانند.
توافقنامه مزبور در هفتم فروردین ماه امسال در مراسمی در تهران به امضای محمدجواد ظریف، وزیر خارجه وقت ایران و همتای چینی او رسید.
امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران هفته گذشته (۱۴ ژانویه / ۲۴ دی) اعلام کرده بود، “سند همکاریهای ۲۵ ساله ایران و چین” از امروز ۲۴ دی اجرایی میشود. این در حالی است که افکار عمومی ایران هنوز از متن کامل این سند خبر ندارد.
پایگاه خبری انتخاب روز گذشته به نقل از یعقوب رضازاده، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی نوشت این توافق “کاملا محرمانه است و قابل انتشار نیست”. رضازاده در عین حال به این نکته اشاره کرد که محتوای آن “تمام زمینههای اجتماعی، فرهنگی، صنعت، نفت، دارو، خودروسازی، مواد غذایی و کشتیرانی را در بر میگیرد”.
مناسبات نزدیک و امضای همکاریهای درازمدت با چین و روسیه حال بحث رویکرد جمهوری اسلامی با شعار “نه شرقی، نه غربی” را به جریان انداخته است.
شماری از منتقدان چنین روابط نزدیکی با چین و روسیه را ناقض شعار “نه شرقی، نه غربی” میدانند، در حالیکه مدافعان این مناسبات ضمن رد این انتقادات بر منافع چنین روابطی تأکید میورزند.
امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران در گفتوگویی تلویزیونی چهارشنبه شب (۲۹ دی) تأکید کرد وزارت خارجه “سیاست نه شرقی و نه غربی در حوزه استقلال سیاسی و سیاست برقراری رابطه و توسعه رابطه با شرق و غرب در حوزه منافع دو کشور را با جدیت دنبال خواهد کرد”.
روزنامه جمهوری اسلامی روز پنجشنبه ۳۰ دی در نوشتهای ضمن دفاع از اهمیت چنین همکاریهایی هشدار داد: «در رابطه با کشورهای مصادیق بلوک شرق مثل چین و روسیه و امضای توافقنامههای بلندمدت با آنان نیز باید دقت و حساسیت لازم صورت گیرد.»
از دید این روزنامه “تجربه داخلی و بینالمللی نشان داده کشورهایی که در مواقع اضطرار، اقدام به امضای توافقنامههای بلندمدت با قدرتها و بازیگران بینالمللی کردهاند، در درازمدت دچار تنگناها و مضایقی شدهاند که منافع ملی آنها را در خطر قرار داده است”.
صادق زیباکلام، استاد علوم سیاسی با انتشار پستی انتقادی در اینستاگرام وزیر خارجه ایران را خطاب قرار داده و از ضرورت “انتقال سردر «نه شرقی، نه غربی» وزارت خارجه به انبار کالای متروکه روزنامه کیهان یا واگذاری آن به عنوان کالای اسقاطی به قرارگاه خاتم سپاه” سخن گفته است.