روزنامه «والاستریت ژورنال» در گزارشی خبر داد که اعضای هیئت مذاکرهکننده آمریکا در مذاکرات احیای توافق هستهای موسوم به «برجام» بر سر فشار علیه تهران و زمان مناسب برای کنارهگیری از این مذاکرات با همدیگر اختلاف پیدا کردهاند.
مقامات آمریکایی هفته گذشته تایید کرده بودند که ریچارد نفیو، معاون رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، این تیم را در وین ترک کرده است.
به گزارش العربیه به نقل از والاستریت ژورنال، نفیو معمار تحریمهای پیشین اقتصادی علیه ایران بود. او در این مذاکرات خواستار اتخاذ موضع سختتری علیه ایران بوده و از اوایل ماه دسامبر سال گذشته در مذاکرات وین شرکت نمیکرده است.
یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا تایید کرد که ریچارد نفیو این هیئت را ترک کرده اما بههمکاری خود با این وزارتخانه ادامه میدهد. او همچنین خبر داد که یکی دیگر از اعضای تیم مذاکرهکننده درخواست کرده است تا از این هیئت کنار رود.
والاستریت ژورنال بهنقل از منابع آگاه خود نوشته است که دو عضو دیگر این تیم درخواست مشابهی داشته و خواستار موضع سختگیرانهتری علیه تهران بودهاند. این دو مذاکرهکننده دیگر در این رایزنیها شرکت نمیکنند.
منابع آگاه این روزنامه افزودند، یکی دیگر از موارد اختلافی بین اعضای تیم مذاکرهکننده آمریکا، تقویت تحریمهای فعلی علیه ایران بهویژه در پرونده واردات نفت این کشور توسط چین است.
خروج آمریکا از این مذاکرات با توجه به پیشرفت برنامه هستهای ایران و بهدرازا کشیدن این گفتوگوها توسط تهران از جمله موارد اختلافی دیگر بین هیئت آمریکایی است.
به گفته منابع والاستریت ژورنال، آغاز برخی از این اختلافات زمانی بود که تیم جدید ایران در اوایل ماه دسامبر سال گذشته، به این مذاکرات بازگشت و بیشتر امتیازاتی را که حکومت پیشین تهران در بهار ۲۰۲۱ از آن دست کشیده بود، دوباره به میز مذاکرات کشاند.
به گفته این نشریه آمریکایی، موارد اختلافی دیگری نیز بین هیئت آمریکایی وجود دارد. از جمله اینکه برخی در این تیم معتقد هستند که میباید آژانس بینالمللی انرژی اتمی را وادار کرد، تا تهران را بهدلیل مانعتراشیهای خود در زمینه فعالیت بازرسان آژانس در مراکز هستهای این کشور محکوم کند.
به گفته والاستریت ژورنال، یکی دیگر از نقاط اختلافی بین هیئت آمریکایی این است که چه زمانی احیای برجام، با توجه به پیشرفت برنامه هستهای ایران به امری غیرممکن تبدیل خواهد شد.
مذاکرات وین برای احیای توافق هستهای با ایران که هشتمین دور آن در جریان است علاوه بر روند «کُند» آن و باقی ماندن فرصتی کوتاه تا کنون بهدلیل عدم متوقف شدن پیشرفتهای هستهای ایران و همچنین سرسختی و زیادهخواهی طرف مذاکرهکننده ایرانی مبنی بر رفع کامل تحریمها و دریافت تضمین به عدم خروج مجدد آمریکا از برجام در صورت بازگشت به آن، بهنتیجه ملموسی نرسیده است.