یک هفته پس از دستگیری و ربوده شدن چندین فعال زن در کابل، سازمان ملل متحد روز پنج‌شنبه ۲۷ ژانویه/هفتم بهمن، در مورد سرنوشت این زنان ابراز نگرانی کرد. آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد و دبورا لاینز، نماینده ویژه وی در امور افغانستان ضمن ابراز نگرانی شدید در مورد این زنان خواستار رهایی هر چه زود‌تر آنان شدند.  

سخنگوی آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد روز پنج‌شنبه ۲۷ ژانویه/هفتم بهمن، با انتشار توییتی در مورد دستگیری و ربوده شدن فعالان زن در افغانستان ابراز نگرانی کرد. در این توییت آمده است: «من به شدت نگران گزارش‌های اخیر در مورد دستگیری و ربوده شدن خودسرانه فعالان زن در [افغانستان] هستم». 

#Afghanistan
“I am deeply concerned by recent reports of arbitrary arrests and abductions of women activists.

I strongly appeal for their release.”
@antonioguterres to the @UN Security Council todayhttps://t.co/si4eiOyvgK— UN Spokesperson (@UN_Spokesperson) January 27, 2022

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، پس از برگزاری نشست روز چهارشنبه شورای امنیت در مورد افغانستان  در خصوص دستگیری و ربوده شدن چندین فعال زن در این کشور نگرانی‌های شدید خود را ابراز کرد و خواستار رهایی هر چه زود‌تر آن‌ها شد. 

تمنا زریاب پریانی همراه با سه خواهرش و همچنین پروانه ابراهیم‌خیل، از جمله فعالان زن در افغانستان هستند که پس از اعتراض به سیاست‌ها و عملکردهای گروه طالبان یک هفته پیش (چهارشنبه ۱۹ ژانویه ۲۰۲۲) در کابل دستگیری و ربوده شدند. به گفته فعالان زن در افغانستان این بانوان از سوی نیروهای گروه طالبان بازداشت شده‌اند و تاکنون از وضعیت آن‌ها اطلاعی در دست نیست.

دستگیری و ناپدید شدن این زنان واکنش‌های زیادی را در داخل و بیرون از افغانستان در پی داشت. شماری از نهادها و سازمان‌های بین‌المللی، از جمله سازمان ملل متحد، دیدبان حقوق بشر و سازمان عفو بین‌الملل ضمن تاکید بر رهایی این زنان در مورد سرنوشت آنان ابراز نگرانی کردند.

در میان، دبورا لاینز، نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد در امور افغانستان و رئیس دفتر «یوناما» روز چهارشنبه (۲۶ ژانویه) در مورد دستگیری فعالان زن در این کشور ابراز نگرانی کرد. وی طی سخنانی پس از برگزاری جلسه شورای امنیت سازمان ملل گفت: «ما به شدت نگران سرنوشت چندین فعال زن هستیم که از خانه‌های شان ربوده و ناپدید شده‌اند». 

رئیس دفتر هیئت معاونت سازمان ملل «یوناما» همچنین تاکید کرد که شرایط افغانستان باید طوری تغییر کند که دیگر هیچ شهروند این کشور به خاطر شرکت در تجمعات اعتراضی شب را در وحشت و ترس به سر نبرد و هیچ خانواده‌ای به دلیل ناپدید شدن فرزند خود غمگین نباشد.   

در همین حال، نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد از طالبان خواست تا درباره رخدادهای حقوق بشری تحقیق کنند و اطلاعات روشنی را به نهاد‌های بین‌المللی ارائه کنند. وی همچنین از صاحبان قدرت در کابل خواست عاملان چنین وقایعی را مورد بازخواست قرار دهند.

دبورا لاینز در نشست اخیر شورای امنیت همچنین تاکید کرد که گروه طالبان باید به تعهدات خود از جمله تعهد برای تشکیل حکومت فراگیر و احترام به حقوق بشر در افغانستان پایبند باشد.

از سوی دیگر، رینا امیری، نماینده ویژه آمریکا در امور زنان و حقوق بشر برای افغانستان نیز با انتشار توییتی اعلام کرد که وی در نشست اخیر اسلو بر رهایی فوری تمنا پریانی، پروانه ابراهیم خیل، عالیه عزیزی و دیگر زندانیان سیاسی در افغانستان تاکید کرده است.  

In Oslo, @US4AfghanPeace & I pressed for immediate release of Tamana Parwani, Parwana Ibrahimkhel, Alia Azizi & others. Raids & arrests of protesters need to end. Echoing demands of #AfghanWomen, we pushed for concrete action on education, employment & human rights.— U.S. Special Envoy Rina Amiri (@SE_AfghanWGH) January 26, 2022

پیش از اظهارات اخیر آنتونیو گوترش، دبورا لاینز و رینا امیری در مورد دستگیری و ربوده شدن خودسرانه فعالان زن در افغانستان، هدی خموش، نماینده جنبش زنان این کشور دومین سخنرانی خود را روز دوشنبه ( ۲۴ ژانویه) تحت عنوان «به نام آزادی و برابری» منتشر و خواستار آزادی آنان شد.