در حالی که در وین خوش بینی ها بیشتر شده و صحبت از رسیدن مذاکرات احیای برجام به «یک قدمی توافق نهایی» است، حدود ۲۰۰ نماینده مجلس نمایندگان آمریکا در نامهای به جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا هشدار دادند که هر گونه توافق اتمی جدید با ایران بدون تایید نمایندگان کنگره به سرنوشت توافق هستهای پیشین موسوم به «برجام» دچار خواهد شد.
این نمایندگان، چهارشنبه ۱۶ فوریه، از دولت بایدن خواستند که هیچ گونه ضمانتی در رابطه با برنامه اتمی ایران به مقامات تهران ارائه ندهد.
در این نامه خطاب به رئیسجمهوری آمریکا آمده، «اگر بدون موافقت کنگره با رهبر جمهوری اسلامی به توافق رسیدید، بدون شک موقت و گذرا خواهد بود و به سرنوشت برجام دچار خواهد شد.»
نمایندگان کنگره تاکید کردند، «ملزم هستیم یادآوری کنیم که شما (بایدن) اجازه ارائه تضمین به تهران را ندارید.»
این نامه اشاره کرده که پیش از هر گونه لغو تحریم باید «جمهوری اسلامی در مورد تمام فعالیتهای اتمی پنهانی خود پاسخ داده و همه زیرساختهای مرتبط با غنیسازی را جمعآوری و فعالیت در این زمینه را کاملا متوقف کند.»
در این نامه آمده: «برای بازگرداندن و تشدید تحریمهای مرتبط با تروریسم، برنامه موشکی و حقوق بشر، از جمله تحریمهای مرتبط با بانک مرکزی و شرکت ملی نفت، که به موجب برجام مشمول تخفیف شده، به تلاش خود ادامه میدهیم.»
نمایندگان کنگره همچنین اظهار داشتند، با هر تلاشی برای برداشتن نام سپاه پاسداران ایران از فهرست سازمانهای تروریستی مخالفت خواهند کرد. آنها تاکید کردند که تحریم نهادها و افراد مرتبط با سپاه پاسداران را تشدید خواهند کرد.
درخواست امیرعبداللهیان
این اقدام نمایندگان کنگره آمریکا یک روز پس از اظهارات حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران صورت گرفت که گفته بود، سخنان جو بایدن، بهعنوان تضمین کافی نیست و کنگره آمریکا باید پایبندی به «برجام» را به شکل «بیانیه سیاسی» اعلام کند.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده هم چهارشنبه در گفتوگو با خبرنگاران گفت که کشورش به مرحله نهایی و تعیینکننده مذاکرات غیرمستقیم با ایران برای احیای توافق هستهای ۲۰۱۵ موسوم به «برجام» رسیده است.
او تاکید کرد: «به مرحلهای تعیینکننده رسیدهایم که معلوم خواهد کرد آیا ایران حاضر میشود به پایبندی به مفاد برجام بازگردد یا خیر.»
همزمان علی باقریکنی مذاکرهکننده ارشد ایران در مذاکرات وین چهارشنبه با اعلام اینکه «به توافق نزدیک شدیم»، شرط تحقق آن را «توافق درباره همه یا هیچچیز» عنوان کرد.
ژان ایو لودریان، وزیر خارجه فرانسه نیز چهارشنبه هشدار داد که اگر ظرف چند روز آینده، توافقی در وین میان ایران و قدرتهای بزرگ درباره برنامه هستهای این کشور حاصل نشود، جهان با «بحران» شدید گسترش هستهای مواجه خواهد شد.
او تاکید کرد: «اکنون به نقطه عطف رسیدهایم. دیگر بحث هفتهها در میان نیست، بلکه صرفا چند روز برای تصمیمگیری درباره احیای توافق هستهای باقیمانده و تهران باید تصمیمات سرنوشتساز سیاسی بگیرد.»
در آستانه ی پایان؟
خبرگزاری جمهوری اسلامی در گزارش از وین نوشته است: گفتوگوها در وین به لطف ابتکارات تیم مذاکره کننده ایران، به یک قدمی خط پایان رسیده اما سوال اصلی اینجاست که آیا غرب حاضر است با نشان دادن رفتار مسئولانه و اخذ تصمیمات سیاسی لازم به تهدید توافق نهایی پایان دهد؟
تحرکات و تعداد اعضای هیاتهای مذاکره کننده در وین در روزهای اخیر افزایش مشهودی داشته است. به گفته یک منبع آگاه غیرایرانی، شمار هیات های مذاکره کننده سه کشور اروپایی در روزهای اخیر بیشتر شده و آنها از صبح تا دیر وقت سرگرم جلسات پیدرپی در ساختمان محل برگزاری مذاکرات هستند.
هیات مذاکرهکننده ایرانی هم در روزهای اخیر فربه تر شده و جمع بیشتری از کارشناسان جمهوری اسلامی ایران با هدف انجام بررسیهای دقیقتر و رایزنیهای فنی به روند گفتوگوها ملحق شدهاند.
این روزها رایزنی های فشردهای در قالب جلسات داخلی و بین هیاتها، هم در سطح روسا و هم در سطح کارشناسان جریان دارد. به تعبیر میخائیل اولیانوف مذاکره کننده ارشد روسیه جلسات پایانی، بیوقفه در حال برگزاری است. وی معتقد است که توافق نهایی تا ماه فوریه حاصل میشود.
دیروز «وانگ کوان» مذاکره کننده ارشد چین هم ارزیابی مشابهی را از روند مذاکرات ارائه و عنوان کرد: در یک قدمی توافق نهایی قرار داریم. او به خبرنگاران مقابل هتل کوبورگ گفت: ما در مرحله آخر مذاکرات هستیم. امیدوارم گامهای (نهایی) به سمت یکدیگر برداشته شود، چرا که ما در یک قدمی توافق نهایی هستیم. این دیپلمات چین دو روز آینده را برای مذاکرات وین حیاتی خواند و گفت که همه طرفها در مذاکرات جدی هستند اما به حس فوریت بیشتری نیاز است.