صدراعظم آلمان پوتین را به تلاش برای ایجاد “امپراطوری روسیه” متهم کرد. خارکف صحنه نبرد خیابانی بین سربازان روس و نیروهای اوکراینی است. سازمان ملل می‌گوید ۲۰۰هزار اوکراینی به کشورهای همسایه گریخته‌اند.

● دولت آلمان ۱۰۰میلیارد یورو برای پروژه‌های تسلیحاتی ارتش اختصاص داد
ارتش آلمان از ردیف بودجه سال ۲۰۲۲ دولت، ۱۰۰میلیارد یورو برای سرمایه‌گذاری در پروژه‌های تسلیحاتی دریافت خواهد کرد. این خبر را اولاف شولتس، صدراعظم در جلسه ویژه مجلس فدرال با موضوع جنگ اوکراین اعلام کرد و گفت: «از این به بعد و هر سال، بیش از دو درصد از تولید ناخالص داخلی کشور برای امور دفاعی سرمایه‌گذاری خواهد شد.»
شولتس افزود که حفاظت از آزادی و دمکراسی مستلزم سرمایه‌گذاری در امنیت کشور است. او تاکید کرد که هدف از اختصاص بودجه ویژه، ارتشی کارآمد، مدرن و پیشرفته است. صدراعظم آلمان اذعان کرد که این هدف هزینه هنگفتی دارد اما “باید برای کشوری به بزرگی و اهمیت ما در اروپا” قابل دستیابی باشد. 

● اوکراین خواستار سلب حق رای روسیه از شورای امنیت شد
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین در تازه‌ترین پیام ویدئویی خود، حمله روسیه به کشورش را “نسل‌کشی” خواند و گفت: «جهان باید کرسی مسکو در شورای امنیت را به خاطر این شرارت بگیرد.» 

رئیس جمهوور اوکراین

● شولتس: جنگ برای روسیه یک فاجعه خواهد بود
صدراعظم آلمان پوتین را به تلاش برای ایجاد “امپراطوری روسیه” متهم کرد و افزود برلین حق تحریم‌های بیشتر علیه مسکو را برای خود محفوظ می‌داند. اولاف شولتس گفت: «بیایید خودمان را گول نزنیم. پوتین یک شبه تغییر نخواهد کرد. جنگ برای اوکراین یک فاجعه است اما برای روسیه نیز دستاوردی غیر از این نخواهد داشت.» 

شولتس تاکید کرد که رهبری روسیه به زودی هزینه سنگین تصمیم خود را احساس خواهد کرد. او که در مجلس فدرال “بوندستاگ” سخن می‌گفت، در دفاع از ارسال سلاح به اوکراین عنوان کرد که هیچ پاسخ دیگری برای تجاوز پوتین وجود نداشت. صدراعظم آلمان تصریح کرد که جهان آزاد  اجازه نمی‌دهد پوتین زخم‌های قدیمی را بگشاید و دنیا را به بیراهه ببرد.

● سازمان ملل: ۲۰۰هزار نفر از اوکراین گریخته‌اند
کمیساریای عالی پناهجویان UNHCR می‌گوید شمار آوارگان اوکراینی که به کشورهای همسایه فرار کرده‌اند از ۲۰۰هزار نفر گذشته است.
در حساب رسمی این نهاد در توییتر امده که اعداد دائما در حال تغییر هستند و بیم می‌رود که در ۲۴ ساعت آتی جهش قابل ملاحظه‌ای داشته باشند. صبح یکشنبه این آمار ۱۶۰هزار نفر اعلام شده بود.https://www.youtube.com/embed/Rp2nFftA_as?wmode=transparent

● فنلاند و دانمارک حریم هوایی خود را به روی روسیه می‌بندند
وزیر حمل و نقل فنلاند در پیامی توییتری از آماده شدن کشورش برای ممنوعیت پرواز هواپیماهای روسی خبر داد. وزیر خارجه دانمارک نیز در توییتر نوشت که کپنهاگ حریم هوایی خود را به روی هواپیماهای روسی مسدود می‌کند. پیه کوفود افزوده که در نشست وزیران حارجه اتحادیه اروپا، برای چنین تصمیمی در سراسر اروپا پافشاری خواهد کرد. استونی، لتونی، لیتوانی، لهستان، جمهوری چک و بلغارستان پیش‌تر چنین اقدامی انجام داده‌اند. مسکو هم در واکنشی تلافی‌جویانه حریم خود را به روی پروازهای سه کشور بالتیک بسته‌ است.

● اسرائیل برای موج پناهجویان یهودی از اوکراین آماده می‌شود
یک سازمان حامی مهاجران یهودی اعلام کرده که اسرائیل در صدد است شش مرکز پذیرش پناهجویان اوکراینی در مرزهای لهستان، مولداوی، رومانی و مجارستان ایجاد کند. قرار است یهودیان اوکراینی  در مراکز کشورهای مرزی اسکان داده شوند تا سر فرصت امکان انتقال به اسرائیل را بیابند.  طبق برآورد وزارت خارجه اسرائیل، دستکم ۱۲۰هزار یهودی در اوکراین زندگی می‌کنند. هم اینک شمار زیادی از مهاجران اوکراینی در این کشور به سر می‌برند. 

● چین تخلیه شهروندانش از اوکراین را موقتا متوقف کرد
سفارت پکن در کی‌یف می‌گوید، وضعیت برای خروج شهروندان چینی از اوکراین بغرنج و نامشخص است و روند تخلیه آنها تا امن شدن شرایط معلق می‌شود. حدود شش هزار چینی در اوکراین مشغول کار یا تحصیل هستند. اکثر کشورهای غربی در هفته‌های گذشته کارکنان مراکز دیپلماتیک خود را از کی‌یف خارج کرده و از شهروندان خود خواسته بودند که اوکراین را ترک کنند. چین تا روز حمله روسیه منتظر ماند و سپس از ترتیب دادن پروازهای چارتر خبر داد. در همین روز اما اوکراین حریم هوایی خود را به روی هواپیماهای غیرنظامی بست. فان شیان‌رونگ، سفیر چین در اوکراین گفته است که خودش هم‌چنان در سفارت‌خانه حضور دارد. 

نانسی فزر: آلمان به پناهجویان اوکراینی کمک می کند

● آلمان: آماده هر حمایت ممکن از پناهجویان اوکراینی هستیم
خانم نانسی فزر، وزیر کشور آلمان وعده داده که از هیچ کمکی به پناهجویان اوکراینی دریغ نمی‌شود. او به روزنامه “بیلد ام زونتاگ” گفته است: «ما برای هرگونه پیامد قابل تصور این جنگ آماده‌ایم.» فزر افزوده، مهم آن است که همه در اروپا با سرعت و همبستگی در این زمینه عمل کنند. بحث در باره نحوه پذیرش و برخورد با آوارگان اوکراینی در اتحادیه اروپا هم‌چنان ادامه دارد. 

● کرملین: عملیات نظامی با وجود احتمال مذاکره ادامه دارد
سخنگوی کرملین می‌گوید، نیروهای روسیه به رغم گفت‌وگوی احتمالی بین طرفین، به پیشروی در اوکراین ادامه خواهند داد. رسانه‌های دولتی روسیه به نقل از دیمتری پسکوف نوشته‌اند: «ما به طرف اوکراینی هشدار داده‌ایم که این بار، عملیات نظامی مانند دیروز متوقف نخواهد شد.» روز شنبه و طبق تایید وزارت دفاع آمریکا، تحرکات نیروهای روسی در خاک اوکراین کندتر شده بود. 

● زلنسکی مردم بلاروس را به حمایت از کشورش فراخواند
رئیس جمهور اوکراین در پیامی ویدئویی خطاب به مردم بلاروس، خواهان همبستگی آنها با کشورش شد. ولودمیر زلنسکی گفتٰ: «نیروهای فدراسیون روسیه از خاک شما به ما موشک شلیک می‌کنند. از قلمرو شما فرزندان ما به کام مرگ می‌روند و خانه‌هایمان خراب می‌شود.»
زلنسکی در سخنان خود از مردم بلاروس خواست موضع روشنی بگیرند و گفت: «ما همسایه شما هستیم. ما اوکراینی هستیم. شما هم بلاروس باشید نه روسیه!»

الکساندر لوکاشنکو، رئیس جمهور بلاروس می‌گوید، این کشور هیچ سرباز یا ادوات نظامی در اوکراین ندارد. او هم‌زمان اذعان کرده که دو موشک روسی از قلمرو بلاروس به اوکراین شلیک شده‌اند.

 تعلیق پوتین از ریاست افتخاری فدراسیون جهانی جودو 
در واکنش به حمله روسیه به اوکراین، فدراسیون جهانی جودو (IFJ) ریاست افتخاری ولادیمیر پوتین را معلق کرد و نمایندگی نمادین این رشته ورزشی را از او گرفت. رییس جمهور روسیه کمربند سیاه جودو دارد.

●  درگیری‌های خیابانی در خارکف
مقامات محلی دومین شهر بزرگ اوکراین از نبردهای خیابانی بین نیروهای مقاومت و سربازان روسی خبر می‌دهند. فرماندار خارکف می‌گوید، مهاجمان با زره‌پوش‌های سبک به مرکز این شهر یک میلیون و ۵۰۰هزار نفری رسیده‌اند. از کلیه غیرنظامیان خواسته شده از خانه‌ها بیرون نیایند. 

تصویر ماهواره‌ای از جاده سوبوما در شمال خارکف تاثیر استفاده از جنگ افزارهای سنگین بر مزارع را نشان می دهد

● اوکراین مذاکره در بلاروس را رد کرد
ولودیمیر زلنسکی می‌گوید، پیشنهاد مسکو برای گفت‌وگو در بلاروس پذیرفتنی نیست زیرا این کشور در تهاجم کنونی دست داشت. رئیس جمهور اوکراین افزوده که باب گفت‌وگو در کشورهای دیگر باز است. او در بیانیه‌ای تاکید کرد: «ما خواهان صلح و پایان دادن به جنگ هستیم. ورشو، براتیسلاوا، استانبول، باکو … همه اینها را پیشنهاد کرده‌ایم.» زلنسکی قبلا هم مذاکره در بلاروس را رد کرده بود.

● کرملین: هیات روس در بلاروس آماده گفت‌وگو با اوکراین است
دیمتری پسکوف، سخنگوی کرملین از ورود یک هیات روسی به شهر هومل (Homel) برای مذاکره با نمایندگان اوکراین خبر داد. این هیات شامل نمایندگانی از وزارت خارجه، دفاع و نهاد ریاست جمهوری روسیه است. پسکوف گفته است: «ما آماده‌ایم و اکنون منتظر طرف اوکراینی هستیم.»

● زلنسکی: یگان‌بین‌المللی با داوطلبان خارجی تشکیل می‌دهیم

رئیس جمهور اوکراین در بیانیه‌ای اعلام کرد، کشورش در حال ایجاد یک یگان بین‌المللی از نیروهایی است که داوطلب کمک هستند. زلنسکی گفته است که تشکیل این یگان “گواه قاطع حمایت‌ها” از کشورش خواهد بود. 

●  مسکو: ۴۷۱ اوکراینی را اسیر کرده‌ایم
وزارت دفاع روسیه می‌گوید یک هنگ کامل مجهز به سامانه‌های دفاع موشکی زمین به هوا (Buk-M1) در نزدیکی شهر خارکف در شرق اوکراین تسلیم شده است. ایگور کوناشنکوف، سخنگوی این وزارت‌خانه ادعا کرده که اوکراینی‌ها از نبرد دسته‌جمعی خودداری کردند و ۴۷۱ سرباز به اسارت درآمدند. به گفته او، با اسرا با احترام رفتار می‌شود و آنها پس از تشریفات اداری به خانواده‌های خود ملحق خواهند شد. کوناشنکوف افزوده که از زمان شروع حمله، هشت فروند جنگنده، هفت هلی‌کوپتر و ۱۱ پهپاد اوکراین سرنگون شده و ۲۸ هواپیما و ۲۲۳ تانک و خودروی زرهی دیگر در زمین منهدم شده‌اند. هیچ اطلاعاتی اما در باره خسارات وارده به ادوات نظامی روسیه یا شمار کشته‌شدگان ارائه نشده است.

  • دروازه براندنبورگ در قلب برلین شاهد تظاهرات اعتراضی نسبت به حمله روسیه به اوکراین بود. این دروازه در شب با نورپردازی به رنگ پرچم اوکراین درآمد. شهرهای دوبلین در ایرلند، هلسینکی فنلاند، قبرس، استانبول ترکیه، مادرید و بارسلونای اسپانیا، بیروت لبنان، لاهه هلند، پراگ جمهوری چک، نیویورک آمریکا و پاریس فرانسه نیز شاهد تظاهرات ضد جنگ بودند. حمله به اوکراین؛ اعتراضات مردمی علیه جنگ و تجاوزبرلیندروازه براندنبورگ در قلب برلین شاهد تظاهرات اعتراضی نسبت به حمله روسیه به اوکراین بود. این دروازه در شب با نورپردازی به رنگ پرچم اوکراین درآمد. شهرهای دوبلین در ایرلند، هلسینکی فنلاند، قبرس، استانبول ترکیه، مادرید و بارسلونای اسپانیا، بیروت لبنان، لاهه هلند، پراگ جمهوری چک، نیویورک آمریکا و پاریس فرانسه نیز شاهد تظاهرات ضد جنگ بودند.

1234567891011121314

● اوکراین: نیروهای روسی به خارکف رسیدند
منابع اوکراینی از ورود خودروهای نظامی سبک روسیه به دومین شهر بزرگ این کشور خبر می‌دهند. اوله سینگوبوف، فرماندار خارکف می‌گوید، تلاش برای عقب راندن نیروهای روسیه ادامه دارد و به غیرنظامیان گفته شده که در خانه‌ها بمانند. ویدئوهایی که مشاور وزارت کشور اوکراین در شبکه‌های اجتماعی منتشر کرده، چندین خودروی نظامی سبک و یک تانک در حال سوختن را نشان می‌دهند.

● کره شمالی آمریکا را مسئول بحران اوکراین خواند
کره شمالی برای اولین بار رسماً در باره تشدید بحران اوکراین اظهار نظر کرد و ایالات متحده را مسبب وضعیت موجود دانست. وزارت خارجه این کشور در وبسایت خود متنی را منتشر کرده که واشنگتن را به “برتری‌جویی نظامی و نادیده گرفتن خواسته‌های امنیتی مشروع روسیه” متهم کرده و موضوع را به “خودکامگی و خودسری” ایالات متحده  نسبت داده است.

مراقبت از پایگاه نظامی واسیکیف در منطقه کی‌یف

● محاصره دو شهر در جنوب اوکراین
خبرگزای ریا به نقل از وزارت دفاع روسیه از محاصره دو شهر چرسون و بردیانسک در جنوب اوکراین گزارش داد. سربازان روسی شهر هیچسک و فرودگاهی در نزدیکی کرسون را نیز تصرف کرده‌اند. هم‌زمان ارتش اوکراین اعلام کرد که “گروه‌های خرابکار” به کی‌یف نفوذ کرده‌اند. 

● تاکید چین بر مخالفت با تحریم روسیه 
وانگ یی، وزیر خارجه چین در بیانیه‌ای اعلام کرد که پکن از ابزار تحریم برای حل مشکلات حمایت نمی‌کند و با تحریم‌های یکجانبه که مبنایی در قوانین بین‌المللی ندارند، مخالفت است.  وانگ یی، در گفت‌وگویی تلفنی با آنالنا بربوک، وزیر خارجه آلمان گفته است: «شورای امنیت باید به حل بحران کنونی کمک کند، نه به ایجاد رویارویی‌های جدید.» بربوک در این تماس به مسئولیت ویژه چین به عنوان عضو دائمی شورای امنیت اشاره داشت. چین به قطعنامه محکومیت روسیه در شورای امنیت رای ممتنع داد. 

 ۱۶۰هزار اوکراینی به کشورهای همسایه گریخته‌اند
سازمان ملل برآورد می‌کند که ۳۰۰هزار اوکراینی در سه روز جنگ آواره شده باشند. دفتر امدادهای اضطراری این نهاد به نقل از کمیساریای عالی پناهندگان می‌گوید از این تعداد، ۱۴۰ هزار نفر در داخل کشور در به‌در شده‌‌اند و باقی به کشورهای همسایه و بیش از همه به لهستان و مولداوی گریخته‌اند. مقامات اوکراینی بیم دارند که شمار پناهندگان و آوارگان به پنج میلیون نفر برسد. سفیر آمریکا در سازمان ملل پیش‌تر نسبت به بروز یکی از بزرگ‌ترین بحران‌های پناهندگی هشدار داده بود.  

صف طویل سکنه شهرغربی در ایستگاه قطار لویو برای فرار به مناطق امن‌تر

● پنتاگون: روس‌ها با مقاومت غیرمنتظره روبرو شده‌اند
دولت آمریکا می‌گوید پیشروی نیروهای روسی در اوکراین به دلیل ایستادگی مردم و ارتش کند شده است. یک مقام وزارت دفاع ایالات متحده اعلام کرده که مقاومت بیش از حد انتظار روس‌ها بوده و آنها به ویژه از عدم پیشرفت در بخش‌های شمالی نومید شده‌اند. پنتاگون می‌گوید، نیروهای مسلح روسیه تاکنون در پیشروی در جنوب، از کریمه و دریای سیاه موفق‌تر بوده‌اند: «سخت‌ترین مقاومت در شمال است و نبردهای شدید همچنان در خارکف و حومه شمالی کی‌یف جریان دارد.»

● اصابت موشک روسی به پایانه نفتی واسیلی،کف
شهردار شهر واسیلیکف در جنوب غربی کی‌یف از آتش گرفتن یک پایانه نفتی بر اثر اصابت موشک خبر داد. تصاویر و ویدئوهایی که در فضای مجازی منتشر شده‌اند، شعله‌های آتش را نشان می‌دهند که زبانه می‌کشند. مقامات به ساکنان در باره بخارهای سمی هشدار داده‌اند. هم‌زمان ، جدایی طلبان تحت حمایت روسیه در لوهانسک گفته‌اند که یک موشک اوکراینی، پایانه نفتی در شهر  روونکی را منفجر کرده است. 

Ukraine Invasion

● اتصال بانک مرکزی روسیه به شبکه بانکی جهانی محدود می‌شود
آمریکا، اتحادیه اروپا، کانادا و چند کشور غربی برای قطع دسترسی بانک‌های روسی به شبکه سوئیفت توافق کردند. در بیانیه این کشورها آمده که این تصمیم برای متوقف کردن تلاش‌های مسکو در راستای کم کردن اثر تحریم‌ها اتخاذ می‌شود. 

● روسیه حریم هوایی خود را روی هواپیماهای تعدادی از همسایگان بست

طبق بیانیه اداره هوانوردی روسیه، هواپیماهای لتونی، استونی، لیتوانی و اسلوونی حق پرواز به روسیه یا عبور از حریم این کشور را ندارند. به گزارش خبرگزاری تاس، این واکنشی است تلافی‌جویانه علیه اقدام مشابه این کشورها.

● ۴۶۰نفر در تجمعات ضد جنگ در روسیه دستگیر شدند
تشکل‌های حقوق بشری در روسیه از بازداشت‌های گسترده معترضان حمله به اوکراین  در ۳۴ شهر خبر می‌دهند. پورتال خبری Owd-Info می‌نویسد از بین ۴۶۰ دستگیری، ۲۰۰ مورد در مسکو بوده است. جنبش خودجوش ضد جنگ در روسیه، طوماری علیه حمله به اوکراین تهیه کرده که تا روز شنبه به امضای ۷۸۰هزار نفر رسیده و بزرگ‌ترین طومار آنلاین در سال‌های اخیر در روسیه است. 

Ukraine-Konflikt - Proteste in St. Petersburg


● اتحادیه اروپا حریم خود را به روی هواپیماهای روسی می‌بندد
کشورهای عضو اتحادیه اروپا آماده‌شده‌اند تا ممنوعیت عبور و مرور هواپیماهای روسی در آسمان‌های خود را به اجرا بگذارند. وزارت حمل و نقل آلمان نیز از این تصمیم خبر داد. سه کشور حوزه بالتیک، استونی، لتونی و لیتوانی حریم هوایی خود را از نیمه شب یکشنبه به روی کلیه هواپیماهای فدراسیون روسیه مسدود کرده‌اند و تنها برای فرودهای اضطراری و پروازهای بشردوستانه استثنا قائل می‌شوند. لهستان، جمهوری چک و بلغارستان پیش‌تر چنین اقدامی کرده‌اند. هواپیمایی لوفت‌هانزا اعلام کرده که عجالتا هیچ پروازی را به مقصد روسیه یا از طریق حریم روسیه انجام نخواهد داد. مدیریت لوفت‌هانزا گفته است: «ایمنی مسافران و خدمه اولویت اصلی و همیشگی ماست.»

برای دریافت خبرهای بیشتر در باره جنگ اوکراین اینجا را کلیک کنید.