سراج‌الدین حقانی، وزیر داخله/کشور طالبان که در بالاترین سطح تحت تعقیب پلیس فدرال آمریکا قرار دارد، پس از شش ماه از بازگشت گروه طالبان به قدرت در کابل، برای اولین‌بار چهره خود را نشان داده است.

او امروز شنبه (۱۴ حوت/اسفند) در مراسم فارغ التحصیلی شماری از افسران پلیس از آکادمی پلیس افغانستان شرکت کرد و تلویزیون ملی افغانستان تحت کنترل طالبان چهره او را نشان داد.

رسانه‌های طالبان با تبلیغات گسترده خبر چهره‌نمایی او را نشر کرده‌اند. این رسانه‌ها پیش‌تر چهره او را برای حفظ امنیت‌اش تار می‌کردند.

او فرمانده “شبکه حقانی” است که در دو دهه گذشته پیچیده‌ترین عملیات‌های خونین را در دو دهه گذشته علیه نیروهای غربی، سفارت‌ها در کابل و نیروهای ارتش پیشین افغانستان انجام داده که در آنها شمار زیادی از غیرنظامیان نیز کشته شدند.

شبکه حقانی، نهادهای عمده امنیتی در کابینه سرپرست طالبان را از جمله وزارت داخله و استخبارات و شماری از وزارت‌خانه‌های دیگر در دست دارد.

دستکم ۵ عضو کابینه طالبان از فرماندهان مهم شبکه حقانی هستند. اما طالبان می‌گوید شبکه حقانی بخشی از “امارت اسلامی” است و “نام و تشکیلات جداگانه‌ای ندارند”.

.
توضیح تصویر،سایت پلیس فدرال آمریکا سراج الدین حقانی را به عنوان “بالاترین تحت تعقیب” نام برده و برای اطلاعاتی که منجر به دستگیری او شود، جایزه ۱۰ میلیون دلاری را اعلام کرده است.
line

رهبران طالبان احتیاط امنیتی به جان خود در برابر آمریکا را کنار گذاشته‌اند

علی حسینی، بی‌بی‌سی

پنهان‌بودن سراج‌الدین حقانی هر چه بیشتر می‌شد، بیشتر به‌عنوان نشانه‌ای منفی برای او، شبکه حقانی و در کل طالبان تلقی می‌شد.

طرفداران آقای حقانی او را “خلیفه‌ صاحب” می‌خوانند.

اگر به این‌ سئوال که چرا “خلیفه‌صاحب” چهره‌اش را نشان نمی‌دهد، این پاسخ داده می‌شد که به‌خاطر مسائل و نگرانی‌های امنیتی، باز هم به‌نحوی نشان‌دهنده ضعف و نگرانی طالبان بود که حالا قدرت را در دست گرفته‌اند. از این‌رو در نهایت دیر یا زود باید سراج‌الدین حقانی دیده می‌شد.

زمان و مکانی که او تصمیم گرفته تا چهره‌اش نشان داده شود، به‌نظر می‌رسد تصادفی انتخاب نشده است. چهره قدرتمندترین چهره نظامی طالبان و شبکه حقانی در مراسم برنامه فارغ‌التحصیلی “افسران پلیس ملی” نشان داده شد. (هم طالبان و هم خود شبکه حقانی قبول ندارند که چنین شبکه‌‌ای مجزا از جریان اصلی طالبان وجود دارد.)

طی حدود هفت ماه گذشته تقریبا همه رهبران و اعضای طالبان آن احتیاط بیست سال قبل را کنار گذاشتند و در برابر رسانه‌ها حاضر شدند، در شبکه‌های اجتماعی عکس گذاشتند و نام‌های مستعارشان را به نام اصلی‌شان تغییر دادند. دلیل این‌که چرا سراج‌الدین حقانی، مشهور به “خلیفه‌صاحب” در بین طالبان، تازه چنین تصمیمی گرفته است را به‌طور دقیق نمی‌توان گفت، اما پنهان‌کاری شش ماه گذشته را می‌شود به احتیاط امنیتی تا اندازه‌ای ربط داد. او اما امروز گفت که حالا به توانایی تامین امنیت توسط نیروهای طالبان اطمینان دارد و با اتکا به توانایی آن‌ها چهره خود را نشان می‌دهد.

اداره فدرال آمریکا هنوز ده میلیون دلار جایزه برای بازداشت سراج‌الدین حقانی را لغو نکرده است. اما این روزها که بحران اوکراین مسئله اول بسیاری‌ها از جمله آمریکاست و افغانستان تقریبا فراموش شده است، رونمایی در یک مراسم نظامی، زمان مناسبی است.

از طرف دیگر چنین اقدامی را می‌توان در مسیر عادی‌سازی حاکمیت طالبان در داخل و خارج از افغانستان عنوان کرد. حاکمیتی که یکی از عمده‌ترین مقام‌هایش همیشه چهره خود را می‌پوشاند، امری عادی به‌نظر نمی‌رسید.

حالا سئوال اصلی در این زمینه این است که نوبت هبت‌الله آخوندزاده رهبر پنهان طالبان چه وقت فرا می‌رسد؟

line

این اقدام در حالی صورت گرفته است که استخبارات طالبان که تحت کنترل شبکه حقانی است، شماری از زنان فعال و معترض در کابل را بازداشت کرده است.

نیروهای امنیتی طالبان در روزهای اخیر بازرسی خانه به خانه در کابل و ولایت‌های شمالی که پایگاه اصلی جنبش مقاومت ضد طالبان است را پیش می‌برند.

اتحادیه اروپا و نهادهای مدافع حقوق بشری از طالبان خواستار توقف فوری عملیات جستجو شده‌اند.

پیش‌تر، هبت‌الله آخوندزاده رهبر طالبان فرمان عفو عمومی صادر کرد و از نیروهای طالبان خواسته بود که وارد خانه‌های مردم نشوند.

شبکه حقانی چیست؟

آمریکا شبکه حقانی را در سال ۲۰۱۲ در فهرست گروه‌های تروریستی قرار داد، در حالی که نام گروه طالبان در این فهرست وارد نشده است.

در سایت پلیس فدرال آمریکا سراج الدین حقانی یک “ترویست بین‌المللی” خوانده شده و بر سر او جایزه ۱۰ میلیون دلاری تعیین شده است.

وجه تسمیه شبکه حقانی پس از آن بود که خانواده او عامل شماری از مرگبارترین حملات به غیرنظامیان افغان معرفی شدند.

برخی از اعضای خانواده حقانی در رسانه‌ها وجود شبکه حقانی را انکار کرده و اصرار می‌ورزند که آنها اکنون بخشی از طالبان هستند.

اف‌بی‌آی برای خلیل ‌الرحمن حقانی، کاکا (عمو) او که وزیر امور مهاجرین تعیین شده نیز ۵ میلیون دلار تعیین کرده است.

در سایت ضد تروریسم پلیس فدرال دولت آمریکا شبکه حقانی “کشنده ترین و پیچیده ترین گروه” خوانده شده است.

ساختار دولت طالبان