روسیه از آتشبس در دو شهر ماریوپل و وولنوواخا در اوکراین برای تخلیه ساکنان خبر داده است. طبق گزارشها، تخلیه ساکنان آغاز شده و اتحادیه اروپا نیز از تعلیق عضویت روسیه و بلاروس در شورای کشورهای دریای بالتیک حمایت کرده است.
● بریتانیا از شهروندان خود خواست روسیه را ترک کنند
بریتانیا از شهروندان خود خواسته تا در صورت امکان روسیه را ترک کنند.
دولت بریتانیا در لندن به شهروندان خود توصیه کرد، در صورتی که حضورشان در روسیه الزامی نیست هر چه سریعتر به خروج از این کشور مبادرت کنند.
● احتمال تقاضای پناهجویی ۲۲۵ هزار اوکراینی در آلمان
اشپیگل مینویسد، طبق یک یادداشت داخلی دولت آلمان که به دست این هفتهنامه رسیده، سازمان بینالمللی مهاجرت (IOM) تخمین زده که تا ۲۲۵ هزار آواره جنگی ممکن است از اوکراین وارد آلمان شوند.
مطابق برآورد این سازمان، ممکن است تا یک میلیون و ۷۰۰ هزار پناهجو اوکراین را به دلیل حملات روسیه ترک کنند.
سازمان ملل در برآوردی دقیقتر میگوید، تا کنون یک میلیون و ۲۰۰ هزار اوکراینی کشورشان را ترک کردهاند که ممکن است این تعداد به ۴ میلیون نیز برسد.
● کاملا هریس راهی لهستان و رومانی میشود
کاملا هریس، معاون رئیسجمهور آمریکا با توجه به ادامه جنگ در اوکراین، طی چند روز آینده به لهستان و رومانی سفر خواهد کرد. کاخ سفید اعلام کرد، این سفر در راستای تقویت و وحدت متحدان ناتو و حمایت آمریکا از این سازمان دفاعی با توجه به حمله روسیه انجام خواهد شد.
قرار است که هریس در جریان سفر خود با رهبران این دو کشور دیدار کرده و در مورد حمایت از اوکراینیها و همچنین امنیت سیاسی و کمکهای اقتصادی و بشردوستانه گفتوگو کند. محور بعدی این گفتوگوها چگونگی کمک آمریکا به لهستان و رومانی برای پذیرش و حمایت از آوارگان اوکراینی است.
● مرادی: ایرانیانی که پاسپورت اوکراینی دارند حق خروج ندارند
منوچهر مرادی، سفیر ایران در اوکراین به یکی از کاربران صفحه توییتری خود که پرسید آیا تا کنون حدود ۴ هزار ایرانی از اوکراین خارج شدهاند پاسخ منفی داد.
مرادی نوشت، بخش اعظم ایرانیان خواستار خروج از اوکراین دانشجو هستند که شامل حدود ۱۲۰۰ نفر میشوند.
بقیه نیز به گفته او، شامل ایرانیان مقیم میشود که تعداد زیادی از آنها که پاسپورت اوکراینی دارند به دلیل “فراخوان سربازی دولت اوکراین” نمیتوانند از این کشور خارج شوند.
● گفتوگوی اردوغان و پوتین
سخنگوی رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه گفت، اردوغان یکشنبه ۶ مارس با ولادیمیر پوتین گفتوگو خواهد کرد. ترکیه که روابطی نزدیک با روسیه و اوکراین دارد بارها پیشنهاد میانجیگری در مناقشه بین این دو کشور کرده است.
● واحدهای روسی به آتشبس در ماریوپل “کاملا پایبند نیستند”
شورای شهر ماریوپل میگوید، واحدهای روسی به قرار آتشبس در این شهر برای تخلیه ساکنان پایبندی کامل نشان نمیدهند.
به گفته مقامهای محلی، گفتوگوهایی با طرف روسی برقرار است تا حملات در مدت مقرر متوقف شده و امنیت خروج شهروندان تضمین شود.
ساکنان ماریوپل
● گفتوگوی وزرای خارجه روسیه و بلاروس برای خروج خارجیها
خبرگزاری ریانووستی مینویسد، سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه در گفتوگویی با همتای بلاروسی خود راجع به طرحهایی برای ایجاد کریدورهایی بشردوستانه به منظور خروج خارجیهای مقیم اوکراین تبادل نظر کرده است.
قرار است با برقراری چنین کریدوری به خارجیها کمک شود تا اوکراین را ترک کنند.
● زلنسکی فرار از کشور را تکذیب کرد
رئیسجمهور اوکراین در پیامی ویدئویی در حساب کاربری خود در اینستاگرام فرار از کشور را تکذیب کرد.
طی دو روز گذشته اخباری تأییدنشده از فرار ولودیمیر زلنسکی به لهستان و پناه آوردن به سفارت آمریکا منتشر شده بود.
زلنسکی در پیام خود گفت که دائما اخباری در مورد فرار او منتشر میشود، اما او و رئیس دفترش در کشور حضور دارند.
● حمایت اتحادیه اروپا از تعلیق عضویت روسیه و بلاروس در شورای کشورهای دریای بالتیک
اتحادیه اروپا اعلام کرد، در واکنش به حمله روسیه به اوکراین و مشارکت بلاروس در این “تهاجم غیر قابل توجیه” از تصمیم شورای کشورهای دریای بالتیک برای تعلیق عضویت روسیه و بلاروس در این شورا حمایت میکند.
این تعلیق تا زمان ازسرگیری همکاری بر پایه رعایت اصول بنیادین حقوق بینالملل توسط این دو کشور ادامه خواهد داشت.
شورای کشورهای دریای بالتیک غیر از روسیه و بلاروس شامل آلمان، استونی، لتونی، لیتوانی، دانمارک، فنلاند، ایسلند، نروژ، لهستان و سوئد میشود.
● سنگاپور روسیه را تحریم کرد
سنگاپور اعلام کرد که به دلیل جنگ اوکراین، روسیه را تحریم خواهد کرد. چهار بانک روسیه مشمول این تحریمها میشوند و ممنوعیتهایی بر صادرات لوازم الکترونیکی، رایانهها و کالاهای نظامی به روسیه اعمال میشود.
سنگاپور حمله روسیه به اوکراین را “بیدلیل” خوانده و گفته است، اجازه صادرات کالاهایی که میتواند به مردم اوکراین لطمه وارد کرده و به روسیه در حملات سایبری کمک کند را نخواهد داد.
● حدود “۶۶ هزار اوکراینی برای دفاع به میهن بازگشتند”
اولکسی رزنیکوف، وزیر دفاع اوکراین میگوید، بیش از ۶۶هزار اوکراینی برای دفاع از میهن خود در برابر ارتش روسیه به کشور بازگشتند.
او در مقالهای این افراد را تشکیلدهندههای گردانهایی تازه و “انگیزهمند” خواند و نوشت: «ما شکستناپذیریم.»
● خروج شهروندان ماریوپل از ساعت ۱۰ به وقت اروپای مرکزی
ساکنان ماریوپل میتوانند بین ساعات ۱۲ ظهر تا ۱۷ عصر به وقت مسکو (۱۰ تا ۱۵ به وقت اروپای مرکزی) این شهر تحت محاصره روسیه را ترک کنند. خبرگزاری ریانووستی روسیه به نقل از مقامهای محلی مینویسد، این کریدور بشردوستانه برای ۵ ساعت باز شده است.
شورای شهر ماریوپل اعلام کرد، خروج شهروندان از ساعت ۱۱ به وقت محلی (۱۰ به وقت اروپای مرکزی) آغاز خواهد شد.
● ارتش اوکراین: عملیات نیروهای روسی برای تصرف کییف ادامه دارد
ارتش اوکراین در بیانیهای از ادامه عملیات نظامیان روسی برای تصرف پایتخت این کشور خبر داده است. در این بیانیه آمده است: «عمده تلاشهای اشغالگران بر محاصره کییف متمرکز شده است.»
در این شهر میلیونی در روز جمعه بارها آژیر خطر حمله هوایی به صدا درآمد و از ساکنان خواسته شد خود را به پناهگاهها برسانند.
نیروهای روسی همچنین در تلاشاند تا شهر میلیونی خارکیف را نیز محاصره کنند. به گفته اوکراین، در شرق این کشور تلاش واحدهای روسی برای ایجاد کریدوری زمینی بین دو شهر تحت کنترل جداییطلبان لوهانسک و دونتسک و شبهجزیره کریمه الحاقشده به روسیه با مقاومت نیروهای اوکراین روبرو شده و شکست خورده است.
خبرگزاری رویترز که این خبر را منتشر کرده مینویسد، نمیتواند به طور مستقل این خبر را تأیید یا تکذیب کند.
کییف زیر آتش روسیه
● پیپال فعالیت خود در روسیه را متوقف ساخت
پیپال، ارائهدهنده خدمات پرداخت مالی فعالیت خود در روسیه را متوقف ساخته است. دان شولمان، مدیر اجرایی شرکت پیپال حمله روسیه به اوکراین را محکوم کرد و دلیل این تصمیم را شرایط حاضر در اوکراین خواند.
او گفت، به همین دلیل پیپال نیز به بسیاری از شرکتهای مالی و فناوری پیوسته که از شروع جنگ فعالیت خود در روسیه را به حالت تعلیق درآوردهاند.
● روسیه: آتشبس در ماریوپل برای کریدور بشردوستانه
ارتش روسیه به منظور ایجاد کریدوری بشردوستانه در دو شهر ماریوپل و وولنوواخا آتشبس اعلام کرده است. شروع آتشبس از ساعت هشت صبح به وقت اروپای مرکزی مقرر شده است.
به گزارش خبرگزاری اینترفاکس، وزارت دفاع روسیه اعلام کرده است، این کریدور به منظور فراهم کردن شرایط ترک شهرهای تحت محاصره برای غیر نظامیان ایجاد میشود.
● گازپروم: ارسال گاز روسیه به اروپا طبق روال قبلی خواهد بود
به گفته خبرگزاری ریانووستی، شرکت دولتی گازپروم روسیه اعلام کرد، ارسال گاز روسیه به اروپا از طریق اوکراین مانند قبل با حجم ۱۰۹.۵ میلیون متر مکعب در روز پیش خواهد رفت.
● سفارت آمریکا در کییف حمله به نیروگاه اتمی اوکراین را “جنایت جنگی” نامید
سفارت آمریکا در کییف حمله روسیه به نیروگاه زاپروژیا، بزرگترین نیروگاه هستهای اروپا در اوکراین را “جنایت جنگی” نامید.
در این توییت آمده که این اقدام “گام دیگر حکومت ترور” به رهبری ولادیمیر پوتین بوده است.
● ابراز نگرانی برنامه جهانی غذا از وضعیت مردم اوکراین
برنامه جهانی غذا (WFP) وابسته به سازمان ملل متحد در مورد تأمین مایحتاج جمعیت غیر نظامی اوکراین ابراز نگرانی کرده است. مارتین فریک، مدیر این برنامه در آلمان به گروه رسانهای فونکه گفته است: «وضعیت مردم اوکراین به دلیل اوج گرفتن درگیریها رو به وخامت گذاشته است.»
به گفته او، اولویت این سازمان در حال حاضر ایجاد راههایی برای تأمین مایحتاج مردم کییف و مناطق بهشدت درگیر قبل از بدتر شدن اوضاع و از دست رفتن زمان است.
● واکنش زلنسکی به عدم اعلام پرواز ممنوع از سوی ناتو
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین با انتقاد از تصمیم ناتو در عدم اعلام پرواز ممنوع در آسمان کشورش در ویدئویی که از سوی دفتر ریاست جمهوری منتشر شد، گفت: «ناتو با وجود این که میداند حملات جدید و تلفات انسانی اجتنابناپذیر است، بهعمد با بستن آسمان اوکراین مخالفت کرده است.»
او ادامه داد: «امروز رهبری این ائتلاف برای بمباران بیشتر شهرها و روستاهای اوکراین چراغ سبز نشان داد و با برقراری پرواز ممنوع مخالفت کرد.»
● دیدار زلنسکی و سنای آمریکا
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین در سنای آمریکا در دیداری مجازی سخن خواهد گفت.
خبرگزاری فرانسه گزارش داده است، با توجه به تشدید جنگ در اوکراین برخی از قانونگذاران آمریکا به جو بایدن، رئيسجمهور این کشور فشار میآورند تا با رویکردهایی مانند تعلیق واردات نفت، موضعی سختتر در برابر روسیه اتخاذ کند. کاخ سفید تا کنون این پیشنهاد را با این استدلال رد کرده که این تصمیم ممکن است بهای نفت را بالاتر برده و تورم در آمریکا را شدیدتر کند.
● بلینکن: جنگ اوکراین آنطور که پوتین فکر میکرد پیش نرفت
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا در مصاحبه با شبکه جهانی بیبیسی گفته است، جنگ در اوکراین “مطابق انتطارات و برنامهریزی ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه پیش نرفت”.