رئیس شورای امنیت روسیه میگوید که این کشور بهدنبال تغییر دولت در اوکراین نیست.
نیکلای پاتروشف روز دوشنبه هشتم فروردین گفت حدس و گمان غرب از عزم روسیه برای تغییر دولت در اوکراین درست نیست.
اظهارات آقای پاتروشف در حالی است که مقامات ارشد روسیه، از جمله ولایمیر پوتین رئیسجمهوری این کشور در ابتدای تهاجم نظامی به اوکراین صراحتا و بارها از قصد کرملین برای ساقط کردن دولت کییف و آنچه «نازیزدایی» در اوکراین عنوان کرده بودند، خبر دادند و حتی خواستار در دست گرفتن دولت توسط ارتش اوکراین برای «تسهیل» مذاکرات با روسیه شده بودند.
در این میان کیریلو بودانف رئیس اطلاعات نظامی اوکراین روز یکشنبه گفته بود روسیه قصد دارد این کشور را مانند کره شمالی و جنوبی به دو بخش تقسیم کند و گفت جنگ چریکی «تمام عیار» برای جلوگیری از این اقدام به راه خواهد افتاد.
دومین دور مذاکرات وزیران خارجه روسیه و اوکراین
قرار است دومین دور مذاکرات وزیران خارجه اوکراین روسیه روز سهشنبه در ترکیه برگزار شود. امروز قرار است هیات مذاکرات دو کشور راهی استانبول شوند و مذاکرات مقدماتی برای دیدار وزیران خارجه در روز دوشنبه انجام شود.
ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهوری اوکراین روز دوشنبه اظهار آمادگی کرده بود که در صورت دریافت تضمین امنیتی، کشورش آماده است به عنوان بخشی از توافق صلح با روسیه، «موضع بیطرفی» اتخاذ کند؛ موضعی که به معنی عدم تلاش برای عضویت اوکراین در ناتو است.
او گفت تنها مذاکرات رو در روی رهبران دو کشور میتواند به جنگ خاتمه دهد.
سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه نیز روز دوشنبه اعلام کرد دیدار رؤسای جمهوری دو کشور میتواند اتفاق بیفتد، اما ابتدا باید مسائل کلیدی که لازمه یک توافق احتمالی است، قبلا حل شده باشد.
او مقامات اوکراین را متهم کرد که بهدنبال «مذاکرات فوری» هستند و توجهی به لزوم «حل مسائل کلیدی» در مناقشات، قبل از دیدار رهبران دو کشور، ندارند.
این در حالی است که آقای زلنسکی گفته است خواستار صلح «بدون تاخیر» است و حق حاکمیت ملی و تمامیت ارضی کشور نیز در اولویت مذاکرات است، اگرچه بر سر منطقه «دونباس» در شرق اوکراین که شبهنظامیان مورد حمایت روسیه طی هشت سال گذشته همواره در جنگ با ارتش اوکراین بودهاند، میتواند امتیازاتی بدهد یا حداقل تمام این منطقه را در کنترل خود نگیرد.
در این میان، یک مقام آمریکایی روز دوشنبه به خبرگزاری رویترز گفت که به نظر نمیرسد ولادیمیر پوتین آماده مصالحه با اوکراین برای اتمام جنگ باشد.
این مقام وزارت خارجه آمریکا که نخواست نامش فاش شود، گفته است در این مقطع زمانی رئیسجمهوری روسیه خواهان سازش نیست.
تمرکز ارتش روسیه بر اشغال شرق اوکراین
آغاز دور دوم مذاکرات وزیران خارجه روسیه و اوکراین در حالی است که بنابر گزارشها نیروهای روسی که طی هفتههای گذشته توانایی پیشروی در اوکراین را نداشتهاند، نیروهای خود را از مناطق غربی اوکراین عقب کشیده و تمرکز خود را بر اشغال مناطق شرقی کشور گذاشتهاند.
البته وزارت دفاع اوکراین میگوید نشانهای از عقبنشینی نیروهای روسی از اطراف کییف دیده نمیشود.
اوکراین میگوید ۱۶۰ هزار شهروند این کشور در شهر بندری ماریوپل که طی هفتههای گذشته زیر بمباران سنگین نیروهای روسی بودند، گرفتار شده و تلاشها برای تخلیه شهر به جایی نرسیده است.
نبرد در خارکیف، دومین شهر بزرگ اوکراین، نیز به شدت ادامه دارد و نیروهای روسی مناطق مسکونی، مدارس و بیمارستانها را زیر حملات موشکی سنگین خود گرفتهاند.
تاکنون ۱۰ میلیون اوکراینی از خانه و کاشانه خود آواره شده و چهار میلیون شهروند این کشور نیز به خارج پناه آوردهاند.
جو بایدن رئیسجمهوری آمریکا روز دوشنبه در دیدار با پناهندگان اوکراینی در لهستان ولادیمیر پوتین را «قصاب» خواند و گفت او نمیتواند در قدرت بماند.
البته کاخ سفید بعدا اعلام کرد که آمریکا در پی تغییر رژیم در روسیه نیست.
سخنگوی کرملین اظهارات آقای بایدن را محکوم کرد و گفت «این مردم روسیه هستند که رئیسجمهور خود را انتخاب میکنند».
آمریکا و اتحادیه اروپا تحریمهای سختی علیه روسیه وضع کرده و به دنبال جایگزین کردن واردات نفت و گاز دیگر کشورها با منابع انرژی روسیه هستند.
تعلیق فعالیت یک روزنامه روسی دیگر
در همین حال، روزنامه «نوایا گازتا»ی روسیه روز دوشنبه اعلام کرد فعالیتهای آنلاین و چاپی خود را تا پایان آنچه «عملیات نظامی روسیه» در اوکراین خوانده است، به حالت تعلیق در میآورد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، این روزنامه تحقیقی که سردبیر آن دمیتری موراتوف یکی از برندگان جایزه صلح نوبل سال گذشته است، پیشتر نیز با هشدار نهاد تنظیمکننده ارتباطات دولتی روسیه، مطالبی را از وبسایت خود در مورد تهاجم نظامی روسیه به اوکراین حذف کرده بود.
فشار دولت روسیه بر رسانههای آزاد در این کشور از زمان تهاجم نظامی مسکو به اوکراین افزایش چشمگیری یافته است.
علاوه بر تعلیق فعالیت شماری از رسانههای محلی، همچنین دسترسی به سایتهای خبری تعدادی از رسانههای بینالمللی از جمله بیبیسی، صدای آمریکا و رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی در روسیه مسدود شده است.