روز دوشنبه خبر رسید که شرکت دولتی سینوپک چین مذاکرات برای سرمایهگذاری در حوزه پتروشیمی و گاز روسیه را معلق کرده است. سینوپک شرکت عظیم نفت و گاز دولتی چین و مستقر در پکن است.
این شرکت قصد داشت با شرکت سیبور، بزرگترین تولیدکننده پتروشیمی روسیه، یک کارخانه فرآوردههای شیمیایی در سیبری ایجاد کند.
خبرگزاری رویترز اقدام شرکت دولتی چین را پاسخی به درخواست کشورهای غربی دانسته است که خواستار احتیاط چین در مواجهه با تحریمهای غرب علیه روسیه شده بودند.
در واکنش به تهاجم روسیه به اوکراین، آمریکا، بریتانیا، اتحادیه اروپا و کانادا، در هفتههای گذشته تحریمهای گستردهای علیه نهادهای دولتی روسیه، اعضای دولت پوتین و برخی ثروتمندان نزدیک به پوتین اعمال کرده و دسترسی برخی بانکهای روسی به سیستم سوئیفت را قطع کردهاند.
تحریمهای غرب همچنین منجر به مسدود شدن بخش اعظم داراییهای ۶۴۰ میلیارد دلاری بانک مرکزی روسیه در بانکهای خارج از این کشور شدهاست.
به گزارش رویترز یکی از تاجران روسی که در روزهای اخیر تحت تحریم اتحادیه اروپا قرار گرفتهاست، گنادی تیمچنکو، عضو هیئت مدیره شرکت سیبور است و این موضوع در توقف مذاکرات شرکت چینی سینوپک مؤثر بوده است.
روسیه به دنبال «تقسیم اوکراین»؛ زلنسکی: آماده بررسی بیطرفی هستیم
در پی هشدار یک مقام ارشد اطلاعاتی اوکراین مبنی بر طرح روسیه برای «تقسیم اوکراین»، رئیسجمهوری این کشور روز یکشنبه اعلام آمادگی کرد که در صورت دریافت تضمین امنیتی، کشورش آماده است به عنوان بخشی از توافق صلح با روسیه، «موضع بیطرفی» اتخاذ کند.
ولودیمیر زلنسکی در مصاحبه با شماری از رسانههای مستقل روسیه تصریح کرد: «این نکته مذاکرات برای من قابل فهم است و به بحث گذاشته شده و به دقت در حال بررسی است».
رئیسجمهوری اوکراین همچنین گفت که او میخواهد با روسیه بر سر دونباس سازش کند.
آقای زلنسکی در این گفتوگوی ویدئویی افزود: «تهاجم روسیه منجر به ویرانی شهرهای روسیزبان در اوکراین شده است».
او میزان ویرانیهای به بار آمده را به مراتب بدتر از جنگ روسها در چچن دانست.
سازمان نظارت بر ارتباطات و رسانههای جمعی روسیه به رسانههای این کشور هشدار داده که از بازنشر این مصاحبه خودداری کنند.
در اطلاعیه این سازمان به دلایل ممنوعیت انتشار این مصاحبه که روز یکشنبه پخش شد، اشارهای نشده است.
هشدار مقام اطلاعاتی-نظامی اوکراین در مورد مقاصد مسکو
رئیس اطلاعات نظامی اوکراین میگوید روسیه قصد دارد این کشور را مانند کره شمالی و جنوبی به دو بخش تقسیم کند و گفت جنگ چریکی «تمام عیار» برای جلوگیری از این اقدام به راه خواهد افتاد.
کیریلو بودانف در بیانیهای گفت: «در واقع این تلاشی است برای ایجاد کره شمالی و جنوبی در اوکراین».
او پیشبینی کرد که ارتش اوکراین نیروهای روسیه را به عقب خواهد راند.
رئیس اطلاعات نظامی اوکراین افزود: «به علاوه، موسم مبارزه تمامعیار چریکی آغاز خواهد شد. بعد یک سناریو برای روسها باقی خواهد ماند، اینکه چطور جان سالم بدر ببرند».
از سوی دیگر، ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، از غرب خواست تا تانک، هواپیما و موشک در اختیار کشورش قرار دهد تا نیروهای روسی را به عقب برانند. مقامهای اوکراینی میگویند که روسیه بهطور فزایندهای مخازن سوخت و انبارهای مواد غذایی را هدف قرار میدهد.
وادیم دنیسنکو، مشاور وزیر کشور اوکراین، نیز روز یکشنبه گفت روسیه در حال نابود کردن مخازن سوختی و انبارهای مواد غذایی است که به معنای این است دولت باید در آینده نزدیک آنها را پراکنده کند.
وزارت دفاع روسیه بهطور تلویحی این اظهارات را تایید کرد و گفت که روز شنبه با موشک یک مخزن سوخت را به علاوه یک آشیانه تعمیر هواپیما در نزدیکی لویو – در غرب اوکراین – هدف قرار داده است.
در همین حال، وزارت دفاع بریتانیا در آخرین ارزیابی خود اعلام کرد بهنظر میرسد نیروهای روسیه در حال تجمیع تلاشهای خود برای به محاصره در آوردن نیروهای اوکراینی در مناطق جداییطلب هستند.
این وزارتخانه گفته است: «نبرد در شمال اوکراین تا حدود زیادی متوقف شده است و نیروهای محلی اوکراین با انجام ضد حملات تلاش میکنند تا از تجمع دوباره روسها جلوگیری کنند».
درخواست تسلیحات سنگین از غرب
رئیسجمهوری اوکراین اوایل روز یکشنبه از کشورهای غربی خواست تا تجهیزات نظامی خود را که در انبارهایشان «خاک میخورد» به اوکراین بدهند و افزود که کشورش فقط نیازمند یک درصد هواپیماها و یک درصد تانکهای ناتو است.
کشورهای غربی تاکنون موشکهای ضد تانک و هواپیما بهعلاوه تجهیزات سبک در اختیار اوکراین گذاشتهاند و هیچ تجهیزات سبک یا هواپیما به این کشور تحویل ندادهاند.
ولودیمیر زلنسکی همچنین از رویکرد بلاتکلیف دولتهای غربی در مورد اینکه «چه کسی و چگونه باید جنگندهها را تحویل اوکراین دهد» انتقاد کرد، در حالیکه غیرنظامیان در اوکراین هدف حملات موشکهای روسی قرار دارند.
آقای زلنسکی در این زمینه گفت: «ما ۳۱ روز است که منتظر هستیم. چه کسی در جامعه یورو-آتلانتیک مسئول است؟ آیا هنوز مسکو است، چون تهدید میکند؟»
او مدعی شد که رهبران کشورهای غربی از ترس روسیه حاضر به تحویل تجهیزات نظامی نیستند.https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?dnt=false&embedId=twitter-widget-0&features=eyJ0ZndfZXhwZXJpbWVudHNfY29va2llX2V4cGlyYXRpb24iOnsiYnVja2V0IjoxMjA5NjAwLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfSwidGZ3X2hvcml6b25fdHdlZXRfZW1iZWRfOTU1NSI6eyJidWNrZXQiOiJodGUiLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfSwidGZ3X3NrZWxldG9uX2xvYWRpbmdfMTMzOTgiOnsiYnVja2V0IjoiY3RhIiwidmVyc2lvbiI6bnVsbH0sInRmd19zcGFjZV9jYXJkIjp7ImJ1Y2tldCI6Im9mZiIsInZlcnNpb24iOm51bGx9fQ%3D%3D&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1507149697349160960&lang=fa&origin=https%3A%2F%2Fwww.radiofarda.com%2Fa%2Fzelensky-accuses-west-of-lack-of-courage%2F31772922.html&sessionId=476602c3b611297b7c1a39208199347707362cc4&siteScreenName=RadioFarda_&theme=light&widgetsVersion=2582c61%3A1645036219416&width=550px
اوکراین میگوید برای شکست روسیه به هواپیماهای جنگنده نیاز دارد و تامین موشک و دیگر تسلیحات دفاعی که تا به حال توسط غرب انجام گرفته است، برای بیرون راندن نیروهای روسی کفایت نمیکند.
پیشنهاد انتقال جنگندههای لهستان به اوکراین در میانه نگرانیهای فزاینده ناتو در مورد گسترش درگیری نظامی با روسیه به مرزهای کشورهای عضو این سازمان، با مخالفت دولت جو بایدن روبهرو شده است.
آقای زلنسکی با تمجید از شهامت و مقاومت مدافعان در شهر محاصرهشده ماریوپل گفت: «اگر کسانیکه ۳۱ روز است دارند فکر میکنند تحویل دهها جنگنده و تانک را به چه نحوی انجام دهند، فقط یک درصد شهامت (تصمیمگیری) داشتند»، این شهر بندری در جنوب اوکراین احتمالا متحمل این میزان ویرانی و تلفات نمیشد.
واکنشها به سخنرانی رئیسجمهوری آمریکا در ورشو
این سخنان آقای زلنسکی پس از آن بیان میشود که جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا، روز شنبه در یک سخنرانی تندوتیز در لهستان گفته بود که ولادیمیر پوتین، رهبر روسیه، «نمیتواند در قدرت باقی بماند» و هیچ توجیهی برای جنگ تجاوزکارانه روسیه در اوکراین وجود ندارد.
سخنرانی رئیسجمهوری آمریکا که در قلعه سلطنتی در ورشو در پایان یک سفر سه روزه به اروپا انجام شد، واکنش فوری کرملین را در پی داشت.
دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، با تقبیح سخنان آقای بایدن گفت: «به رئیسجمهوری آمریکا و آمریکاییها مربوط نیست که تصمیم بگیرند چه کسی در روسیه در قدرت بماند». کاخ سفید نیز بلافاصله اعلام کرد که بایدن به دنبال «تغییر رژیم» در روسیه نیست.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا در تلاش برای تلطیف اظهارات رئیسجمهوری آمریکا تصریح کرد منظور ساده بایدن این بود که پوتین نباید «توانایی دست زدن به جنگ» علیه اوکراین یا کشور دیگری را داشته باشد.
تهاجم روسیه به اوکراین هماکنون وارد روز سیودوم شده و در بسیاری از نواحی متوقف مانده است، بهطوری که به گفته رئیسجمهوری اوکراین، این تهاجم به «جنگی فرسایشی» مبدل شده است.
روسیه هنوز نتوانسته است هیچ شهر عمده این کشور را به تصرف خود در آورد و مسکو روز شنبه اعلام کرد که تمرکز خود را معطوف به امن کردن منطقه دونباس در شرق اوکراین خواهد کرد، جایی که جداییطلبان مورد حمایت روسیه از هشت سال پیش در حال نبرد با دولت مرکزی کییف هستند.
کاخ الیزه در مورد «تنش» کلامی هشدار داد
در همین حال، رئیسجمهوری فرانسه روز یکشنبه در مورد افزایش «تنش» کلامی در میانه تهاجم روسیه به اوکراین هشدار داد.
امانوئل مکرون در مصاحبهای تلویزیونی گفت که «در وهله نخست حصول آتشبس» و سپس «خروج کامل نیروهای روسی از طریق ابزار دیپلماتیک» را وظیفه خود میداند.
رئیسجمهوری فرانسه بدون اشاره مستقیم به سخنرانی آقای بایدن افزود: «اگر خواهان عملی شدن آنها هستیم، نمیتوانیم با اظهارات یا کردارمان به تنش دامن بزنیم».
او اعلام کرد که طی دو روز آینده با پوتین صحبت خواهد کرد تا ترتیبات تخلیه غیرنظامیان از شهر بندری ماریوپل فراهم شود.بیشتر در این باره:اوکراین: حمله هوایی به تئاتر ماریوپل ۳۰۰ کشته بر جای گذاشته است
تاکید وزیر خارجه آمریکا بر میانجیگری اسرائیل
در همین حال، آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، روز یکشنبه گفت که تلاشهای اسرائیل برای میانجیگری بین مسکو و کییف با هدف توقف جنگ در اوکراین «در هماهنگی تنگاتنگ» با واشینگتن است و بر اهمیت نقش اسرائیل در حلوفصل این بحران تاکید کرد.
آقای بلینکن که برای دیداری ویژه با وزیران خارجه اسرائیل و چهار کشور عربی به اسرائیل سفر کرده است، این سخنان را در جریان ملاقات با نفتالی بنت، نخست وزیر اسرائیل، مطرح کرد.
حمله روسیه باعث ویرانی چند شهر اوکراین شده است، به بحران انسانی دامن زده و بیش از ده میلیون نفر از جمعیت این کشور را آواره کرده که نزدیک به یک چهارم جمعیت اوکراین است.
مسکو میگوید اهداف آنچه که پوتین «عملیات ویژه نظامی» خوانده است، شامل «غیرنظامی کردن» و «نازیزدایی» در اوکراین است. کییف و متحدان غربی آن این عملیات را پوششی برای یک تهاجم ناموجه خواندهاند.
یک رهبر محلی جمهوری خودخوانده خلق لوهانتسک روز یکشنبه گفت این منطقه به زودی یک همهپرسی برای پیوستن به روسیه برگزار خواهد کرد، شبیه آنچه که در سال ۲۰۱۴ در منطقه کریمه رخ داد و روسیه بعد آن را به خاک خود منظم کرد.