بر اساس آخرین آمار در جریان سفرهای نوروزی ۵۲۰ نفر در تصادفات جاده‌ای جان خود را از دست داده‌اند. کمبود امکانات، عدم آمادگی برای”سونامی سفرهای نوروزی” و تخریب محیط زیست هم چشمگیر بوده است.

بنابر اعلام جانشین رئیس پلیس راهور ناجا سال ۱۴۰۱ به‌عنوان یکی از “سال‌های پر حادثه “در ایران ثبت شده است. بر اساس آخرین آمار از ۲۵ اسفند ۱۴۰۰ تا ۸ فروردین ۱۴۰۱، ۵۲۰ نفر در تصادفات جاده‌ای جان خود را از دست دادند.

تیمور حسینی با اشاره به این که استان‌های شمالی، خوزستان، بوشهر، اصفهان، خراسان رضوی و جنوبی بیشترین میزان تردد را در نوروز امسال داشته‌اند، گفت، امسال جزو “سال‌های پر حادثه “ثبت شده و “سبقت غیرمجاز در راه‌های دوطرفه و جداسازی نشده “علت بیشتر تصادفات بوده است.

به گفته حسین اشتری، فرمانده نیروی انتظامی، سفرهای نوروزی در مقایسه با سال گذشته، ۵۰ درصد افزایش داشته است. او به مردم توصیه کرد، در این روزهای باقی مانده از تعطیلات “دقت “کنند تا سفر خوبی داشته باشند. مشخص نیست با وجود جاده‌های ناامن و خودروهای غیراستاندارد مردم چگونه می‌توانند برای جلوگیری از حادثه “دقت “کنند.

در آبان ۱۳۹۹ ایوب شرافتی، جانشین رئیس پلیس‌راه ایران در گفتگو با ایسنا اعلام کرده بود، “بیش از ۳۰۰۰ نقطه حادثه‌خیر “در جاده‌های کشور وجود دارد که “تنها ۶۰ نقطه حادثه‌خیز “ایمن‌سازی شده‌اند.

ادعای پیش‌بینی “سونامی سفر “

عزت الله ضرغامی، وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری روز ۷ فروردین با حضور در ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر گفت: «آن پیش‌بینی که کردم ما با سونامی سفر مواجه خواهیم بود، کمابیش به وقوع پیوست ولی الحمدلله با آمادگی کامل با آن روبه‌رو شدیم.»

ضرغامی با اذعان به این واقعیت که امکانات اقامتی متناسب با سفرها نیست، افزود: «با یک حرکت جهادی همه امکاناتی که قابلیت اقامت مردم را داشت، از قبیل مدارس، حسینیه‌ها، امامزاده‌ها، ورزشگاه‌ها و… به کار گرفته شد.»

خبرگزاری مهر در گزارشی که روز ۲۳ اسفند ۱۴۰۰ منتشر شد خبر از “کمبود امکانات و افزایش چشمگیر سفرهای نوروزی “با عنوان “سونامی سفر “داده بود.

در این گزارش با اشاره به تقاضای زیاد برای سفر آمده بود: «باید بتوان تقاضای سفر را کنترل کرد چون در غیر این صورت نه تنها سونامی کمکی به سفر و موزه‌ها نخواهد کرد بلکه آنها را نیز دچار آسیب می‌کند و ترافیک جاده‌ها و خدمات نامطلوب مراکز اقامتی در پی افزایش مسافر لذتی برای سفر باقی نمی‌گذارد.»

از سوی دیگر منوچهر فخری، معاون عمرانی استانداری کرمانشاه با محتمل دانستن وقوع “سونامی سفر “در نوروز گفته بود: «با توجه به این که شیوع کرونا بیش از دو سال است ادامه پیدا کرده، مردم به لحاظ روحی به سفر نیاز دارند و هرچند شیوع اومیکرون را داریم، اما احتمال وقوع سونامی سفر وجود دارد.»

با وجود این که نهادهای مسئول انتظار افزایش چشمگیر سفر در نوروز ۱۴۰۱ را داشته‌اند تدابیر کافی برای آن در نظر گرفته نشده بود چرا که زیرساخت‌ها و امکانات کافی برای گردشگری در ایران وجود ندارد.

ضرغامی بدون توضیح قانع‌کننده برای عدم وجود امکانات تنها ابراز امیدواری کرده است که بتواند مشکلات موجود را در هیئت دولت و یا با وزیران مربوطه مطرح کند. به گفته او، کشته‌شدن این تعداد از شهروندان “دردآور “است و باید با همکاری دستگاه‌ها و فرهنگ‌سازی برای مردم به سمت کاهش تلفات پیش رفت.

وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری از مردم تقاضا کرده است: «در محیط‌های مذهبی، مثل امامزاده‌ها، مساجد و اماکن مذهبی که قواعد خاصی دارد و بعضی از حرمت‌های رفتاری و اخلاقی مثل پوشش‌ها باید جدی‌تر دیده شود، آن را مد نظر قرار دهند.»

وضعیت اسفناک انباشت زباله در شمال کشور

در شرایطی که امکانات رفاهی و زیر ساختی برای سفر و گردشگری در کشور فراهم نیست، بی‌دقتی شهروندان برای حفظ محیط زیست، به ویژه انباشت زباله در جاده‌ها و شهرهای شمالی ایران و در جمله سواحل دریای خزر چشمگیر است.

بر اساس آمارهای منتشر شده، فقط در استان مازندران روزانه حدود ۳ هزار تن و در روزهای اوج مسافرت حدود ۷ هزار تن زباله تولید و جمع‌آوری‌شده است. در این استان، نزدیک به “۳۰ کوه زباله ” در دل جنگل‌ها، کناره نهرها و در کوهستان‌ها وجود دارد.

بنابر اعلام محمدابراهیم لاریجانی، شهردار تنکابن در استان مازندران، میانگین زباله در روزهای عادی سال، حداکثر ۱۲۰ تن در روز است، اما در روز یکم فروردین این حجم به ۱۸۳ تن، در روز دوم به ۲۰۶ تن و در روز سوم فروردین به ۲۱۲ تن رسیده است.

انباشت و دفن زباله از عواملی هستند که روند تخریب جنگل‌های شمال ایران را با وضعیت نگران‌کننده‌ای روبرو کرده‌اند.