به گفته شهردار کییف حدود ۱۱۸۰ ساختمان مسکونی چند طبقه در شهر میلیونی خارکیف به کل ویران و بیش از ۵۰ کودکستان، حدود ۷۰ مدرسه و ۱۵ بیمارستان نابود شدهاند. رئیسجمهوری اوکراین گفت حدود ۲۰هزار نفر در اوکراین کشته شدهاند.
● شهردار ایرپین: شهر دوباره تحت کنترل نیروهای اوکراینی است
شهردار ایرپین که در نزدیکی کییف واقع شده اعلام کرد که این شهر بار دیگر به طور کامل در کنترل نیروهای اوکراینی است. الکساندر مارکوشین در یک پیام ویدئویی در تلگرام گفت: »امروز خبرهای خوبی داریم. ایرپین بار دیگر آزاد شد«. منابع مستقل نمیتوانند این دادهها را بررسی کنند.
● شهردار خارکیف از ویرانی ۱۰۰۰ ساختمان مسکونی خبر داد
از آغاز تهاجم روسیه به اوکراین حدود ۱۱۸۰ ساختمان مسکونی چند طبقه در شهر میلیونی خارکیف به شدت آسیب دیده یا به کل ویران شدهاند. ایهور ترخف، شهردار خارکیف گفته است که در این مدت بیش از ۵۰ کودکستان، حدود ۷۰ مدرسه و ۱۵ بیمارستان نابود شدهاند.
شهردار خارکیف افزود که واحدهای نظامی روسیه در عرض ۲۴ ساعت این شهر میلیونی را ۶۰ مرتبه با توپخانه و خمپاره هدف حملات خود قرار دادند. منابع مستقل نمیتوانند این دادهها را بررسی کنند.
تِرِخف افزود که ۳۰ درصد جمعیت، شهر را ترک کردهاند، اما برخی از آنها به شهر بازگشتهاند. خارکیف تا پیش از جنگ ۱،۵ میلیون نفر جمعیت داشت و دومین کلانشهر اوکراین محسوب میشود. نیروهای روسیه در چهار هفته گذشته از زمین و هوا به این شهر حمله کرده اند.
● شهرداری ماریوپل: ۵ هزار نفر در این شهر کشته شدهاند
بر اساس اظهارات سخنگوی شهرداری ماریوپل، ۵هزار نفر در اثر جنگ در این شهر بندری و تحت محاصره ارتش روسیه جان خود را از دست دادهاند. او جزئيات این آمار را اعلام نکرد.
● کمیسیون اتحادیه اروپا خواستار برچیدن “پاسپورت طلایی” شد
کمیسیون اتحادیه اروپا با توجه به پیامدهای جنگ در اوکراین خواستار آن شد که سیاست مناقشهبرانگیز برخی کشورهای این اتحادیه مبنی بر فروش تابعیت به اتباع غیراروپایی باید بازبینی شود. بر این اساس باید بررسی شود که آیا روسها و بلاروسهایی که در لیست تحریم قرار دارند، پیش از این موفق به دریافت “پاسپورت طلایی” شدهاند یا نه. در این صورت باید این پاسپورتها را از آنها پس گرفت.
کمیسیون اتحادیه اروپا علاوه بر این تأکید کرد، اصولا باید به اعطای “پاسپورتهای طلایی” نقطه پایان گذاشت. این کمیسیون خواسته است که نباید “ویزای طلایی” و بر اساس آن اجازه اقامت به اتباع روسیه و بلاروس فروخته شود. همچنین “ویزاهای طلایی” اعطا شده به اتباع این دو کشور باید لغو شده و تمدید نشوند.
● صدراعظم آلمان: باید در انتظار جنگزدگان خیلی بیشتری بود
اولاف شولتس، صدراعظم آلمان گفت، تاکنون بیش از ۳۰۰هزار شهروند اوکراینی در آلمان پذیرفته شدهاند، “اما این تازه آغاز کار است”. هر اندازه جنگ بیشتر به طول انجامد، به همان اندازه انسانهای بیشتری به دنبال محلی امن هستند، و این “پناه را نزد ما خواهند یافت”.
صدراعظم آلمان یک بار دیگر خواستار عقبنشینی نیروهای روسیه از اوکراین شد. او گفت: «ما این وضعیت جنگی را نمیخواهیم و نمیتوانیم خود را به آن عادت دهیم.» او ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه را فراخواند، هر چه زودتر با آتشبس موافقت کند.
اولاف شولتس، صدراعظم آلمان
● لاوروف محدویت ورود اتباع کشورهای “غیردوستانه” به روسیه را اعلام کرد
روسیه میخواهد اعطای ویزا به اتباع “کشورهای غیردوستانه” را محدود سازد. سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه در این رابطه گفت که این یک اقدام تلافی جویانه در برابر اقدامات کشورهای غربی است. اتحادیه اروپا و شماری دیگر کشورها ورود شمار زیادی از اولیگارشها و سیاستمداران روس را ممنوع اعلام کردهاند.
● گروه ۷ تقاضای روسیه برای پرداخت پول گاز به روبل را رد کرد
هفت کشور صنعتی جهان مخالفت خود را با پرداخت پول گاز روسیه به واحد پولی روبل را اعلام کردند. روبرت هابک، وزیر اقتصاد و حفاظت محیط زیست آلمان این موضوع را در پی نشست مجازی وزیران انرژی کشورهای گروه ۷ در برلین به اطلاع رسانهها رساند. آلمان ریاست دورهای گروه ۷ را برعهده دارد.
پوتین هفته گذشته اعلام کرد که “کشورهای غیردوست” از این پس باید هزینه گاز را به روبل پرداخت کنند. وزیر اقتصاد آلمان گفت که وزیران کشورهای گروه ۷ اتفاق نظر دارند که این درخواست روسیه “یکجانبه و نقض آشکار مفاد قراردادها” است و طرفین قرارداد باید به مفاد قرارداد پایبند باشند. او افزود، به همین دلیل پرداخت پول گاز به روبل “قابل پذیرش نیست”.
● زلنسکی از ۲۰ هزار کشته در جنگ خبر داد
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین گفته است، از آغاز تهاجم نظامی روسیه بدین سو حدود ۲۰هزار نفر در اوکراین کشته شدهاند. وضعیت در ماریوپل به ویژه دهشتناک است. وزارت خارجه اوکراین اعلام کرد که محاصرهشدگان ماریوپل “برای زنده ماندن” همچنان در مبارزه با واحدهای ارتش روسیه هستند و “وضعیت انسانی در این شهر فاجعهبار است”. نقل و انتقال غیرنظامیان از این شهر به دلیل درگیریها فعلا متوقف شده است.
خاکسپاری بوریس رومانچنکو، آخرین بازمانده اردوگاههای نازی، که در بمبارانهای خارکیف کشته شد
● لاوروف گمانهزنیها در مورد غیبت وزیر دفاع روسیه را رد کرد
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه گمانهزنیها در مورد غیبت سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه و احتمال یک نقشه سرنگونی در مسکو را مورد انتقاد قرار داد و آن را تکذیب کرد. لاوروف در مصاحبه با یک خبرنگار صرب در ساختمان وزارت خارجه روسیه گفت: «من نمیخواهیم این ادعا را تفسیر کنم، چون احمقانه است و از سوی سرویسهای مخفی اوکراین شایع شده است.» لاوروف “نئولیبرالهای روس” خارج کشور” را متهم کرد که به این شایعات دامن میزنند.
پیرامون غیبت ناگهانی و چندین روزه سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه از انظار عمومی شایعات زیادی پراکنده شد. لاوروف در این مصاحبه گفت: «این یک دروغ آشکار است؛ همه زنده هستند، همه سلامت هستند و همه دارند کار میکنند.»
وزارت دفاع روسیه روز شنبه ۲۶ مارس تصاویر شویگو را در یک جلسه نشان داد. لاوروف افزود: «تمام دستگاه ریاستجمهوری دارد در راستای منافع کشور کار میکند.»
● مأموریت بینالمللی برای خروج غیرنظامیان از ماریوپل در ابهام است
هنوز توافق قطعی در مأموریت فرانسه، ترکیه و یونان برای خروج غیرنظامیان از شهر بندری ماریوپل وجود ندارد. کاخ الیزه میگوید، در پی اعلام این عملیات انساندوستانه از سوی امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه در شامگاه جمعه ۲۵ مارس، هنوز باید در انتظار اعلام موافقت ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه ماند. کاخ الیزه میافزاید، هنوز زمان مشخصی برای تماس تلفنی سران دو کشور تعیین نشده است.
دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین نیز ضمن تاکید بر این که هنوز زمان تماس تلفنی میان مکرون و پوتین تعیین نشده است گفت: «از سوی دیگر، رویدادها چنان سریع رخ میدهند که این (تماس تلفنی) میتواند هر لحظه رخ دهد.»
● روسیه دویچه وله را به فهرست “عوامل بیگانه” اضافه کرد
وزارت دادگستری روسیه دویچه وله را در فهرستی از سازمانهای رسانهای قرار داد که عنوان “عوامل بیگانه” را دارد. رسانه برونمرزی آلمان در ردیف ۱۱۹ این فهرست که شامل رسانههای خارجی است، جا گرفته است.
اداره نظارت بر رسانههای روسیه (روسکومنادزور) در اوایل ماه مارس وبسایت دویچه وله را به موازات شماری دیگر از رسانهها مسدود کرده بود.
● روزنامه روسی “نووایا گازتا” فعالیت خود را متوقف کرد
روزنامه روسی “نووایا گازتا” فعالیت خود را تا اطلاع ثانوی متوقف میکند. این روزنامه منتقد دولت اعلام کرد که توقف فعالیت این رسانه تا پایان “عملیات ویژه” روسیه ادامه خواهد داشت. مقامات روسیه تهدید کردهاند که در این کشور نباید از واژه “جنگ” برای تهاجم نظامی به اوکراین استفاده کرد، در غیر این صورت پیگرد جزایی به دنبال خواهد داشت.
“نووایا گازتا” دلیل این اقدام خود را هشدار مجدد اداره نظارت بر مطبوعات روسیه (روسکومنادزور) عنوان کرده است.
روزنامه روسی و منتقد دولت “نووایا گازتا”
● روسیه به دنبال صادرات نفت به آسیا به جای اروپا
روسیه میخواهد کاهش صادرات نفت خود به کشورهای اروپایی را با صادرات به آسیا جبران کند. به گزارش خبرگزاری روسی اینترفاکس، دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین در این رابطه از بازارهای “جنوب شرقی آسیا و در شرق” سخن گفت و افزود که بازار جهانی ظرفیتهای زیادی دارد و به بازار اروپایی محدود نمیشود. این سخنگوی ولادیمیر پوتین اذعان کرد که بازار اروپایی از اولویت برخوردار است.
● حمایت رئیس حزب سوسیال دموکرات از طرح خرید سامانه پدافند موشکی
ساسکیا اسکن، رئیس حزب سوسیال دموکرات آلمان حمایت خود را از طرحهای دولت آلمان در مورد ایجاد یک سامانه پدافند موشکی برای کشور اعلام کرد. او با اشاره به ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه گفت، این اقدام واکنشی است در قبال “یک دیکتاتور” که با خشونت نظامی تلاش دارد منافع خود را به کرسی بنشاند و “باید در برابر آن خود را مجهز کنیم”. او افزود، آلمان “با یک رویکرد ضدعقلانی و پرخشونت روبرو” است که باید با آن برخورد کرد. به همین دلیل او در مقام رئیس حزب سوسیال دموکرات آلمان از تصمیمها و طرحهای اولاف شولتس و دولت او کاملا حمایت میکند.
ساسکیا اسکن، رئیس حزب سوسیال دموکرات آلمان