همزمان با هشدار مقام‌های اوکراینی در مورد حمله قریب‌الوقوع ارتش روسیه به مناطق شرقی از جمله دونباس و درخواست از ساکنان شرق کشور برای تخلیه هر چه سریع‌تر مناطق، وزیر خارجه اوکراین از ناتو خواست تسلیحات بیشتری در اختیار کشور جنگ‌زده‌اش قرار دهد تا از تکرار احتمالی فجایعی چون کشتار بوچا جلوگیری شود.

دمیترو کولِبا، وزیر خارجه، روز پنج‌شنبه، ۱۸ فروردین، پس از ورود به مقر ناتو در بروکسل برای گفت‌وگو با وزیران خارجه این سازمان نظامی درباره تهاجم روسیه و جنگ در اوکراین گفت: «ما بلدیم چطور بجنگیم. بلدیم چطور پیروز بشویم. اما بدون تجهیزات پایدار و کافی مورد نیاز اکراین، این بُردها با فداکاری‌های عظیم همراه خواهد بود.»

وزیر خارجه اوکراین همچنین تصریح کرد که هر چه بیشتر و سریع‌تر، سلاح‌های درخواستی اوکراین تامین شود، «جان‌های بیشتری هم حفظ خواهد شد».

در همین حال، رئیس جمهوری اوکراین روز پنج‌شنبه هشدار داد که مسکو دست‌ کم گرفته شده و این در حالی است که ارتش روسیه هم‌اکنون در حال آرایش جدید نظامی برای دستیابی به «جاه‌طلبی‌های بیمارگونه» خود در دونباس است.

ولودیمیر زلنسکی تصریح کرد: «آن‌ها (نیروهای نظامی روسیه) برای از سرگیری یک حمله فعال آماده می‌شوند.»

با افزایش هراس و نگرانی از حمله قریب‌الوقوع ارتش روسیه به شرق اوکراین، مقام‌های محلی در لوهانسک و دونتسک از غیرنظامیان درخواست کرده‌اند هر چه سریع‌تر و «در حالی‌ که هنوز امکان‌پذیر است» این مناطق را ترک کنند.

فرماندار محلی لوهانسک در شبکه اجتماعی فیس‌بوک گزارش داد که بیش از هزار و ۲۰۰ تن تا پایان روز چهارشنبه منطقه را تخلیه کرده‌اند، اما تلاش‌ها برای ادامه تخلیه غیرنظامیان به دلیل حملات و آتشباران مداوم نیروهای روسی عملا ناممکن شده است.

این مقام اوکراینی اعلام کرد برای افرادی که هنوز موفق به ترک منطقه نشده‌اند غذا، دارو و لوازم بهداشتی به عنوان بخشی از کمک‌های بشردوستانه به شرق اوکراین ارسال شده است.

از سوی دیگر، رئیس اداره نظامی منطقه‌ای دونتسک گفت که حملات نیروهای روسیه، نقاط امدادرسانی را هدف قرار داده است.

پاولو کریلنکو در پیامی در فیس‌بوک، ارتش روسیه را متهم کرد که مستقیما جان غیرنظامیان را هدف گرفته است.

همزمان گزارش‌ها حاکی است که شهر صنعتی سورودونستک، شرقی‌ترین منطقه تحت کنترل نیروهای اوکراینی از زمین و هوا هدف حملات نیروهای روسی قرار دارد.

یک شهروند ۳۸ ساله اوکراینی به خبرگزاری فرانسه گفت: «هیچ‌جایی برای رفتن نداریم و روزهاست که اوضاع به همین منوال است.»

کمیساریای‌ عالی پناهندگان سازمان ملل هفته گذشته اعلام کرد تعداد پناهجویان اوکراینی که از این کشور خارج شده‌اند به بیش از چهار میلیون نفر رسیده و حدود نیمی از این جمعیت به لهستان رفته است.

برآوردهای دیگر حاکی است که بیش از هفت میلیون تن تنها در داخل خاک اوکراین آواره شده‌اند.

قبل از شروع تهاجم نظامی روسیه در روز پنجم اسفند سال گذشته جمعیت ساکن مناطق تحت کنترل حکومت اوکراین، منهای ناحیه کریمه و مناطق تحت کنترل شورشیان مورد حمایت روسیه، حدود ۳۷ میلیون نفر بود. مقایسه این ارقام نشان می‌دهد که حداقل یک نفر از هر چهار اوکراینی ساکن مناطق تحت کنترل حکومت از محل زندگی خود گریخته است.

مقام‌های اوکراینی پیش از این نیز در روزهای گذشته هشدار داده بودند که ارتش روسیه در حال آماده شدن برای حملات بیشتر به منطقه شرقی دونباس و همین طور شهر خارکیف است.

نیروهای روسیه در روزهای اخیر در شرایطی از حومه کی‌یف، پایتخت اوکراین، عقب‌نشینی کرده‌اند که ویرانی قابل توجهی به جا گذاشته‌اند، از جمله در شهر بوچا که گزارش‌های کشتار در این شهر جامعه بین‌المللی را در بهت و خشم فرو برده و دور تازه‌ای از تحریم‌های غرب علیه کرملین را به دنبال داشته است.

در حالی‌ که مسکو اتهام ارتکاب جنایات جنگی به دست ارتش روسیه در اوکراین از جمله در بوچا را رد کرده است، برخی کشورهای اروپایی همچنین در واکنش به گزارش‌های مربوط به «کشتار عمدی» غیرنظامیان در بوچا، از اخراج ده‌ها دیپلمات روسی از پایتخت‌های خود خبر دادند.

اتریش، دانمارک، سوئد، ایتالیا و اسپانیا اعلام کردند که به مسکو اطلاع داده‌اند حضور دیپلمات‌های این کشور در پایتخت‌های آن‌ها از این پس غیرقانونی است.