لارا روزن، روزنامهنگار آمریکایی میگوید ایالات متحده هنوز پاسخی به پیشنهاد اخیر ایران برای خروج از بن بستی که در مذاکرات احیای توافق هستهای برجام پیش آمده، نداده است.
همزمان، وزارت خارجه ایران چند مقام آمریکایی را در فهرست تحریمهای خود قرار داده است.
خانم روزن در مقالهای به نقل از منابع دیپلماتیک خود گفته است “انتظار میرفت ایالات متحده در روزهای اخیر یک پیشنهاد متقابل به ایران ارسال کند، اما هنوز این اتفاق نیفتاده تا احتمالا راهی برای غلبه بر مشکل نهایی در پیشنویسی توافق که اساسا محتوایی متفاوت از پیشنهاد اخیر ایران دارد، پیدا شود”.
پیشنهاد ایران از طریق انریکه مورا هماهنگ کننده اتحادیه اروپا در مذاکرات احیای توافق اتمی برجام به ایالات متحده ارسال شده است. آقای مورا در اواخر تعطیلات نوروزی به تهران سفر کرد و پس از دیدار با مقام های ایرانی عازم واشنگتن شد.
او در آمریکا با رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، برت مکگورک، مسئول امور خاورمیانه در شورای امنیت کاخ سفید و ویکتوریا نولاند، معاون سیاسی وزارت خارجه آمریکا دیدار کرده بود.
در این مقاله به نقل از دیپلمات های غربی گفته شده که دولت های مذاکره کننده در وین هنوز منتظر پاسخ ایالات متحده به پیشنهاد ایران هستند اما ظاهرا آمریکا این پیشنهاد را غیرقابل قبول ارزیابی کرده است.
پیش از این، ایران پیشنهاد آمریکا را برای خارج کردن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از فهرست سازمان های تروریستی خارجی ایالات متحده در ازای تعهد ایران به توقف هدف قرار دادن مقام های دولت دونالد ترامپ رد کرده بود.
بر اساس گزارش ها مقام های ایرانی حاضر نشده اند که تعهد کنند در برابر خارج کردن نام سپاه پاسداران از این فهرست از هدف قرار دادن مقام های دولت ترامپ که در طرح عملیات کشتن قاسم سلیمانی فرمانده پیشین نیروی قدس شاخه برون مرزی سپاه دست داشتند، چشمپوشی کند.
ایران میگوید یکی از دلایل توقف مذاکرات وین، مخالفت آمریکا با خارج کردن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از فهرست سازمانهای تروریستی خارجی ایالات متحده است. آمریکا گفته است که این موضوع ارتباطی با توافق برجام ندارد.
در روزهای اخیر وزارت خارجه آمریکا گفته است که جو بایدن، رئیس جمهور این کشور نیروی قدس سپاه را گروهی “تروریستی” می داند اما به کلیت سپاه پاسداران اشاره ای نشده است. سپاه در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ در فهرست سازمان های تروریستی خارجی، در کنار القاعده، داعش و جندالله قرار گرفت.
برخی از مقامهای ایران گفتهاند که با توجه به حضور سپاه در اغلب بخشهای اقتصادی ایران، باقی ماندن آن در این فهرست باعث میشود ایران نتواند از منافع رفع تحریمهای ایالات متحده برخوردار شود.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران، پیش از این گفته بود که فرماندهان سپاه پاسداران گفتهاند که در صورت مهیا بودن توافق آن را به مسائل مرتبط با سپاه منوط نکنند.
این اظهارات به موافقت ایران با پیشنویس توافق با وجود باقی ماندن سپاه در فهرست سازمانهای تروریستی آمریکا تعبیر شد اما ساعاتی پس از این، حسین شریعتمداری، نماینده آیتالله خامنهای در روزنامه کیهان، از وزیر خارجه بابت این اظهارات بهتندی انتقاد کرد.
آقای امیرعبداللهیان بعدا در پستی اینستاگرمی تلویحا گفتههای خود را پس گرفت.
هدف از مذاکرات وین، رفع تحریم های اتمی آمریکا در برابر اعمال مجدد محدودیت بر برنامه اتمی ایران است.
تحریم ۱۵ شهروند آمریکایی و برگزاری روز ملی فناوری اتمی در ایران
در حالی که مذاکرات وین برای احیای توافق هسته ای از پیش از نوروز ۱۴۰۱ متوقف شده و چشم اندازی برای از سرگیری آن وجود ندارد، وزارت خارجه ایران امروز همزمان با روز ملی فناوری هسته ای، ۱۵ تبعه آمریکایی در دولت های مختلف ایالات متحده را تحریم کرده است.
برخی از مقام های وزارت بازرگانی آمریکا و دفتر کنترل دارایی های خارجی، سفرای این کشور و فرمانده پیشین ستاد مشترک آمریکا در میان تحریمشدگان هستند.
وزارت خارجه ایران در بیانیهای اعلام کرده است تحریم این افراد بر اساس “قانون مقابله با نقض حقوق بشر و اقدامات ماجراجویانه و تروریستی آمریکا در منطقه” و “بهدلیل اقدامات تروریستی، ترویج و حمایت از تروریسم و نیز نقض فاحش حقوق بشر” صورت گرفته است.
مقامهای ایرانی امروز در تهران روز ملی فناوری هستهای برگزار کردهاند و ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور و محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی هم در آن شرکت کردهاند. آقای اسلامی در این مراسم گفته “دنیا بداند ما از این پس به پیشرفت تصاعدی فکر میکنیم”.
در این مراسم از برنامه “تولید ۱۰ هزار مگاوات برق هستهای، توسعه کاربرد پرتوها و ساخت نیروگاه تمام بومی ۳۶۰ هزار مگاواتی در دارخوین” خبر داده شد.