کاخ کرملین با ادعای تحقق دستاوردهایی در پی تلاشهای ارتش روسیه و مذاکرهکننده این کشور، از احتمال پایان قریبالوقوع «عملیات نظامی روسیه در اوکراین» خبر داد. دیمیتری پسکوف، سخنگوی کاخ کرملین با اشاره به «تلاش» ارتش روسیه و مذاکره کنندگان روسی در جهت پیشبرد «اهداف» تهاجم نظامی مسکو علیه اوکراین، گفت: «عملیات نظامی در اوکراین احتمالا در آیندهای نزدیک پایان مییابد.» پسکوف در بخش دیگری از اظهارات خود گفت مسکو آگاه است که برخی از کشورهایی که سعی در اتخاذ موضعی متوازن داشتهاند، پنجشنبه تحت فشار قرار گرفتند تا به تعلیق عضویت روسیه در شورای حقوق بشر سازمان ملل، رای مثبت بدهند. مجمع عمومی سازمان ملل متحد، پنجشنبه، عضویت روسیه در این شورا را به دلیل گزارشهایی مبنی بر «نقض فاحش و سیستماتیک حقوق بشر» در اوکراین، تعلیق کرد. بدین ترتیب مسکو وادار شد تا خروج خود از این شورا را اعلام کند.
تلفات سنگین روسیه
همزمان، روسیه از زبان سخنگوی کرملین، با ارائه توصیفی تاریک از کارنامه جنگ شش هفتهای خود در اوکراین، تلفات سنگین نیروهای خود در اوکراین و از سوی دیگر عواقب وخیم ناشی از اعمال بستههای تحریم علیه اقتصاد این کشور را «تراژیک» خواند. مسکو پیشتر اذعان کرده بود که حمله به اوکراین با آن سرعتی که برنامهریزی شده بود، جلو نرفته اما در تحولی جدید پسکوف پنجشنبه، از شمار بالای کشتهشدگان روسیه در این جنگ ابراز تاسف کرد. او به «اسکای نیوز» گفت:«تلفات بسیار زیادی دادیم. این یک تراژدی بزرگ برای ما است.» از سوی دیگر، بن والاس، وزیر دفاع بریتانیا، جمعه در جریان سفر به رومانی به خبرنگاران گفت که در صورت تغییر تاکتیکهای عملیاتی مسکو در جنگ، حمایتهای دفاعی ارائه شده به اوکراین در برابر روسیه نیز تغییر خواهد کرد.
هزینه روزانه اوکراین در جنگ
دنیس شمیکال، نخستوزیر اوکراین، جمعه با بیان این که هزینه روزانه کشورش در مقاومت مقابل تهاجم روسیه، بالغ بر ۸۶ میلیون دلار است، خاطرنشان کرد که پشتیبانی شرکا برای خروج از جنگ با روسیه، امری ضروری است. شمیکال افزود که کشورش برای جبران خسارتهای وارده، داراییهای روسیه را ملی خواهد کرد و اوکراین امیدوار به دستیابی به تامین منابع مالی از محل داراییهای مسدود شده روسیه در سطح جهانی است.
روسیه یک ژنرال با سابقه جنگ در سوریه را مسئول جنگ اوکراین کرد
مقامهای غربی میگویند یک ژنرال روسی، با تجربه گسترده در جنگ سوریه به عنوان فرمانده جنگ در اوکراین منصوب شده است. ژنرال آلکساندر دورنیکوف، فرمانده منطقه نظامی جنوب روسیه وظیفه بهبود هماهنگی بین نیروهای روسی در اوکراین را به عهده گرفته است. یک مقام غربی به بیبیسی گفته است این انتصاب، برای بهبود هماهنگی بین واحدهای مختلف نظامی انجام شده است. تا کنون واحدهای مختلف به طور جداگانه سازماندهی و فرماندهی میشدند. مقامهای غربی میگویند هنوز مشخص نیست که آیا فرماندهان روسی روشهای نظامی خود را تغییر دادهاند یا نه اما آنها انتظار دارند که حملات جدیدی در جنوب و شرق اوکراین انجام شوند.روسیه تمایل دارد تا قبل از ۹ مه، زمان پیروزی در جنگ جهانی دوم، به نوعی پیروزی و موفقیت در جنگ اوکراین دست یابد.
بایدن: آمریکا سامانه موشکی پاتریوت را در اسلواکی مستقر میکند
جو بایدن رئیس جمهور آمریکا ضمن تشکر از اسلواکی برای ارائه سامانه موشکی اس-۳۰۰ به اوکراین گفت که برای اطمینان از ادامه امنیت اسلواکی، سامانه موشکی پاتریوت را در این کشور مستقر خواهد کرد. بایدن در بیانیهای گفت: در حالی که ارتش روسیه برای مرحله بعدی این جنگ آماده میشود، من به دولت خود دستور دادهام که از هیچ تلاشی برای شناسایی و ارائه قابلیتهای تسلیحاتی پیشرفته به ارتش اوکراین که برای دفاع از کشور خود به آنها نیاز دارد، دریغ نکند. رئیس جمهور آمریکا مدعی شد: ارتش روسیه ممکن است در هدف خود برای تصرف کییف شکست خورده باشد، اما همچنان به اقدامات بیرحمانه و وحشتناک علیه مردم اوکراین ادامه میدهد. از سوی دیگر لوید آستین وزیر دفاع آمریکا اعلام کرد که نیروهای نظامی آمریکا کنترل سامانه پاتریوت در اسلواکی را بر عهده خواهند داشت و این سامانه ظرف چند روز آینده در این کشور مستقر خواهد شد.
ادوارد هگر نخست وزیر اسلواکی گفت که کشورش یک سامانه دفاع هوایی اس ۳۰۰ خود را به اوکراین اهدا کرده است تا به این کشور برای دفاع در مقابل تجاوزهای روسیه کمک کند. هگر گفت: جمهوری اسلواکی پس از درخواست کمک از سوی اوکراین سامانه دفاعی اس ۳۰۰ را به این کشور اهدا کرده است. او این را هم گفت که سیستم دفاعی اسلواکی در روزهای آینده با یک سامانه دفاع موشکی اضافی از سوی متحدانش تقویت خواهد شد. ماه گذشته اسلواکی اعلام کرد که سامانه موشکی ضد هوایی ساخت روسیه را تنها به شرط دریافت جایگزین به منظور جلوگیری از شکاف امنیتی ناتو در اختیار اوکراین قرار میدهد. همچنین جمهوری چک اعلام کرده است که تانکهای نوع تی ۷۲ را به اوکراین اهدا کرده است. بوریس جانسون نخست وزیر انگلیس هم روز جمعه اعلام کرد که به عنوان بخشی از بسته کمکی نظامی جدید این کشور به اوکراین به ارزش ۱۰۰ میلیون پوند (۱۳۰ میلیون دلار)، انگلیس تسلیحات ضدهوایی و ضد تانک بیشتری به کییف میدهد.
محکومیت حمله موشکی به ایستگاه قطار
حمله موشکی به ایستگاه قطار در شرق اوکراین که منجر به مرگ بیش از ۵۰ نفر و زخمی شدن ۱۳۰ نفر دیگر شد با موجی از محکومیتهای بین المللی مواجه شده است. ولودیمیر زلنسکی، رییس جمهوری اوکراین حمله موشکی به ایستگاه قطار در کراماتورسک را “یکی دیگر از جنایتهای جنگی روسیه” خوانده است. جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا این حمله را یک جنایت وحشتناک خوانده است. روسیه دست داشتن در این حمله را رد کرده و آن را به نیروهای مسلح اوکراین نسبت داده است. جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم گفته است حمله به منظور در هم شکستن روحیه صورت گرفته است. در ساعات گذشته، شماری از کشورهای اروپایی اعلام کردند تجهیزات نظامی بیشتری به اوکراین ارسال میکنند. اسلواکی گفته است یک سامانه پدافند هوایی اس-۳۰۰ در اختیار اوکراین قرار میدهد. جمهوری چک تانک، موشک انداز و خودروهای زرهی به اوکراین میفرستد. اتحادیه اروپا مجموعه جدیدی از تحریمها را علیه روسیه و نهادهای مرتبط با کرملین تصویب کرده است. تحریمهای جدید شامل مسدود شدن داراییها و ممنوعیت سفر برای ۲۱۶ نفر از جمله دو دختر ولادیمیر پوتین میشود. دمیتری مدودف، رئیسجمهوری سابق روسیه و متحد نزدیک ولادیمیر پوتین، گفته است تحریمهای غرب علیه روسیه اعلان جنگ اقتصادی است.
سی ان ان: سوئد و فنلاند بزودی به ناتو ملحق می شوند
رسانه های غربی مدعی شده اند که سوئد و فنلاند بزودی به ناتو ملحق خواهند شد. شبکه خبری سی ان ان با انتشار این خبر افزود: کشورهای فنلاند و سوئد بزودی قادرند تا به ناتو ملحق شوند، اقدامی که به نظر خشم مسکو را به همراه خواهد داشت. بنابراین گزارش مقامات ناتو به سی ان ان گفتند که مذاکرات درباره پیوستن فنلاند و سوئد به این ائتلاف نظامی از زمان حمله نظامی روسیه به اوکراین هرچه جدی تر مطرح شده و مقامات ارشد وزارت امورخارجه آمریکا نیز به این شبکه خبری آمریکایی گفته اند که این درخواست قرار است درجریان نشست هفته جاری وزرای خارجه ناتو که وزرای خارجه این دو کشور نیز در آن حضور دارند، مطرح شود. یک مقام وزارت امورخارجه آمریکا که سی ان ان اشاره ای به نام وی نکرد به این رسانه آمریکایی گفت: چنانچه به افکار عمومی در هردو کشور فنلاند وسوئد نگاهی بیاندازید، درخواهید یافت که طی شش هفته گذشته نظرات به شدت دراین دو کشور تغییر کرده است و تصور می کنم این نیز یکی دیگر از خطاهای راهبردی (روسیه) بوده است.
این گزارش می افزاید: «سانا مارین» نخست وزیر فنلاند، ۱۹ فروردین ماه ۱۴۰۱ اعلام کرد که پارلمان کشورش طی هفته های پیش رو قرار است درمورد پیوستن احتمالی به ناتو بحث کند، وی ابراز امیدواری کرد که این مذاکرات تا پیش از اواسط تابستان امسال به پایان و به نتیجه رسد. بنابراین گزارش نخست وزیر فنلاند دراین باره گفت: با توجه به شرایط بسیار جدی که با آن مواجه ایم، تصور می کنم که بحث های بسیاری دقیقی صورت گیرد. سی ان ان در ادامه گزارش داد: «ماگدالنا اندرسون» نخست وزیر سوئد نیز در مصاحبه ای که در اواخر ماه مارس با شبکه تلویزیون ملی سوئد داشت، احتمال عضویت کشورش در ناتو را رد نکرد.سی ان ان افزود: «میکو هائوتالا» سفیر فنلاند در امریکا نیز دراین باره گفت که دو کشور سوئد و فنلاند در این خصوص در همکاری نزدیک بایکدیگر بوده اما هر کشور بطور مستقل دراین مورد تصمیم گیری خواهد کرد.
«الکساندر ستاب» نخست وزیر سابق فنلاند به سی ان ان گفت: در ۲۴ فوریه (۵ اسفند ۱۴۰۰)، زمانی که روسیه به اوکراین حمله کرد، تقریباً این موضوع (پیوستن به ناتو) تمام شده بود.
ستاب با یادآوری جنگ اتحاد جماهیرسابق شوروی با این کشورکه از نوامبر ۱۹۳۹ تا مارس ۱۹۴۰ روی داد، در مصاحبه با سی ان ان گفت: فنلاندی ها معتقدند اگر پوتین قادر است برادران، خواهران و دیگر بستگان خود را دراوکراین سلاخی کند، کاری که هم اکنون دارد انجام می دهد، بنابراین چیزی نمی تواند وی را از انجام چنین کاری در فنلاند باز دارد.
ساولی نینیستو رئیس جمهور فنلاند ۱۹فروردین ماه ۱۴۰۱ به روزنامه آلمانی “زود دویچه تسایتونگ” گفته بود: کشورش در حال ارائه تقاضای عضویت در ناتو است. او قصد دارد تصمیم در این مورد را به پارلمان واگذار کند و روی موافقت اکثریت نمایندگان حساب میکند. نینیستو انتظار دارد که در صورت درخواست عضویت از جانب فنلاند، ناتو سریعا تصمیمگیری کند.
با این حال، نینیستو که کشورش هم مرز با روسیه است، در بحبوحه جنگ اوکراین و در ۷ فروردین ماه ۱۴۰۱ در مصاحبه با با شبکه تلویزیونی «یله تی وی ۱» (YLE TV۱) ضمن اشاره به فواید پیوستن به پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) بر افزایش خطر تنش با روسیه تاکید کرده بود.