جمعی از معترضان افغان که به «بدرفتاری علیه مهاجران این کشور در ایران» اعتراض داشتند، روز دوشنبه ۲۲ فروردین سردر کنسولگری ایران در هرات را به آتش کشیدند.

همزمان گروهی از معترضان روز دوشنبه مقابل سفارت ایران در کابل تجمع کردند و علیه جمهوری اسلامی شعار دادند.

گزارش‌ها حاکی است که این تجمعات با تیراندازی هوایی طالبان متفرق شده است.

تصاویر منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی از سنگ‌پرانی، آتش زدن لاستیک و شکستن دوربین‌های امنیتی اماکن دیپلماتیک ایران و آتش زدن سردر کنسولگری ایران در هرات حکایت دارد.

خبرگزاری فرانسه گزارش داده است که این اعتراضات بعد از انتشار ویدئویی از ضرب‌وشتم مهاجران افغان توسط پلیس ایران در شبکه‌های اجتماعی صورت گرفته و معترضان در مقابل کنسولگری ایران در هرات شعار «مرگ بر ایران» داده‌اند.

این گزارش از افزایش شمار مهاجران افغانی به ایران به پنج میلیون نفر پس از قدرت‌ گرفتن طالبان در افغانستان خبر داده است.

این گزارش می‌گوید: در یکی از ویدئوها، پلیس ایران یک مهاجر افغانی را در یک اتاق کتک می‌زند و در ویدئویی دیگر جمعی از مردم یک مهاجر افغانی را روی زمین می‌کِشند و ضرب‌وشتم می‌کنند.

خبرگزاری فرانسه می‌گوید منشاء و محل وقوع این حوادث هنوز معلوم نیست.

از سوی دیگر، طی روزهای گذشته جریمه به‌کارگیری اتباع خارجی غیرمجاز در ایران نیز به شدت افزایش یافت؛ موضوعی که به نگرانی‌ها از وضعیت معیشت مهاجران افغان در ایران دامن زده است.

همچنین بعد از حادثه حمله با چاقو به سه طلبه ایرانی در مشهد توسط یک شهروند ازبک‌تبار، شماری از مهاجران افغانی از افزایش آزار و اذیت خود در ایران خبر داده‌ بودند.

سردر کنسولگری ایران در شهر هرات پس از این‌که توسط معترضان افغان آتش زده شد
سردر کنسولگری ایران در شهر هرات پس از این‌که توسط معترضان افغان آتش زده شد

در همین زمینه رادیو آزادی گزارش داده است که شماری از فعالان مدنی در برابر سفارت ایران در کابل تجمع اعتراضی برگزار کردند و خواستار پایان یافتن «بدرفتاری‌ها با افغان‌ها در ایران» شدند.

این فعالان مدنی معترض، «بدرفتاری اخیر پلیس ایران با افغان‌ها» را «نقض آشکار حقوق بشر» خواندند.

یکی از معترضان و فعالان مدنی که نخواست نامش فاش شود، به رادیو آزادی گفت: «از این افغان‌ها باید پرسیده شود، حقوق بشر چیست؟ این‌که فریاد بزنید جهان است، کشورهای اسلامی‌اند، همان کشورهای اسلامی امروز بلای جان ما شده‌اند. کسانی که این جنایات را مرتکب شده‌اند باید به دست عدالت سپرده شوند و مجازات شوند».

قرار بود امروز یک حرکت اعتراضی زنان نیز در کابل برگزار شود اما به دلایل نامعلومی لغو شد.

در همین حال، امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجۀ طالبان، و حامد کرزی، رئیس‌جمهوری پیشین افغانستان، با سفیر ایران در کابل دیدار کردند.

در اعلامیۀ وزارت خارجه طالبان آمده است که آقای متقی در دیدار با بهادر امینیان، سفیر ایران در کابل، نگرانی‌های خود را در بارۀ «رفتارهای بد با افغان‌ها در ایران» در میان گذاشت و خواستار جلوگیری از این اقدامات شد.

در این اعلامیه به نقل از سفیر ایران آمده است: «پس از آن‌که در حرم مقدس امام رضا دو روحانی با چاقو کشته و یک نفر زخمی شد، برخی گروه‌های معاند در یک توطئه برنامه‌ریزی شده، تبلیغات منفی را در رسانه‌ها با هدف ایجاد نفرت و بی‌اعتمادی بین مردم کشورهای دوست و همسایه راه‌اندازی کردند».

در این اعلامیه آمده که سفیر ایران در کابل همچنین گفته است که «دولت وی قصد رفتار بد با مهاجران افغان را ندارد و همواره تلاش خواهد کرد تا روابط نزدیک و قابل اعتماد بین دو کشور را حفظ کند».

از سوی دیگر حامد کرزی نیز در دفتر خود با سفیر ایران دیدار و دربارۀ روابط دوجانبه و ناآرامی‌های اخیر گفت‌وگو کرده است.

در اعلامیه دفتر آقای کرزی آمده است که دو طرف بر روابط خوب و احترام متقابل تأکید کردند.

سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت خارجه روز دوشنبه در واکنش به تجمعات مقابل اماکن دیپلماتیک ایران اعلام کرد که حفظ و صیانت از امنیت اماکن دیپلماتیک، مسئولیت قطعی هیات حاکمه سرپرستی افغانستان (طالبان) است.

او افزود: «برخی کلیپ‌ها و اظهار ‌نظرها با هدف ایران یا افغانستان‌هراسی در حال انتشار است که تحریک عواطف مردم دو کشور را هدف قرار داده و هوشیاری بیش از پیش مردم و مسئولین دو کشور را می‌طلبد».