وزیر دفاع اسرائیل روز دوشنبه ۲۲ فروردین گفت که در صورت احیای برجام، کشورش در صدد تشکیل یک «ائتلاف اطلاعاتی» برخواهد آمد تا نقض تعهدات ایران را رصد کند.

بنی گانتز همچنین گفت که اگر سوریه بخواهد دوباره عضوی از اتحادیه عرب باشد، «باید با ایران و تروریسمی که ایران در سوریه رواج می‌دهد، قطع رابطه نظامی کند».

به گزارش رسانه‌های اسرائیل، آقای گانتز در سخنرانی مجازی خود از تل‌آویو برای محققان و روزنامه‌نگاران بین‌المللی در اندیشکده واشینگتن برای سیاست خاور نزدیک، گفت اگر توافق تازه‌ای برای احیای برجام بدست آید، تلاش اسرائیل افزایش همکاری از طریق شکل دادن یک ائتلاف اطلاعاتی برای گزارش نقض تعهدات ایران خواهد بود.

او به آمریکا به عنوان شریک «ائتلاف اطلاعاتی» جهت رصد اقدامات ایران اشاره کرد و گفت «ممکن است این امر شامل جنبه‌های دفاع هوایی نیز باشد».

به گفته ژنرال گانتز، شرایط پس از توافق احتمالی میان آمریکا و ایران به نسبت امروز «کاملا متفاوت» خواهد بود زیرا چنین توافقی «پول زیادی را در اختیار ایران قرار خواهد داد».

وی افزود که دستیابی ایران به منابع سرشار مالی، «بر ثبات منطقه تاثیر منفی خواهد داشت».

او اظهار داشت که ایران با ادامه غنی‌سازی اورانیوم به نقطه‌ای رسیده که اگر تنها اراده کند، می‌تواند در سطح ۹۰ درصد نیز غنی‌سازی کند و از این نظر، خوب است که توافقی در این مورد به دست آید اما اگر توافق خوبی حاصل نشود، باید ایرانی‌ها را به عقب برگرداند و اکنون زمان اجرای فوری طرح جایگزین است.

اسرائیل سال‌ها تلاش کرده بود تا جهان را به دستیابی به توافقی با ایران بکشاند که عملا برنامه هسته‌ای ایران را متوقف سازد اما اکنون که احتمال دستیابی به توافق قوت گرفته است، تاکید دارد که این توافق باید مستحکم باشد، از جمله بند غروب آن باید طولانی و حتی بدون تاریخ انقضاء باشد، برنامه موشکی ایران را مانند برنامه هسته‌ای محدود سازد و حضور منطقه‌ای ایران را از بین برده یا به‌شدت کاهش دهد.

ژنرال گانتز در سخنان دوشنبه شب خود طرح جایگزین علیه ایران را نیز مجموعه‌ای از فشارهای اقتصادی، همکاری اطلاعاتی، فشار دیپلماتیک، نمایش قدرت و اقدامات ضدتروریستی در منطقه توصیف کرد.

در حالی که ژنرال مارک میلی، رئیس ستاد نیروهای مشترک آمریکا و همچنین کاخ سفید در روزهای اخیر گفته‌اند که نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی یک نهاد تروریستی است، ژنرال گانتز گفت که هم نیروی قدس و هم کلیت سپاه تروریستی و «بزرگ‌ترین صادر کننده تروریسم» به جهان است.

وزیر دفاع اسرائیل این را نیز گفت که اولویت اسرائیل در تقابل با ایران، تقویت توانایی‌های تهاجمی و تدافعی اسرائیل و وارد کردن ضربه تا حد نابودی تحرکات منطقه‌ای ایران است.

بنی گانتز که کشورش در دوره اخیر مناسبات نزدیکی با امیرنشین‌های خلیج فارس برقرار کرده و حضور نظامی در آب‌های جنوبی ایران را از طریق اعزام نماینده دایمی نیروی دریایی به بحرین رسمیت بخشیده، در مورد سوریه نیز گفت اگر بشار اسد مشتاق است که مناسبات خود با منطقه و همسایگانش را عادی کند و دوباره عضوی از اتحادیه عرب باشد، باید روابط نظامی‌اش با ایران را قطع کند.

معلوم نیست که شرط آقای گانتز برای بازگشت سوریه به اتحادیه عرب، از سوی کشورهای عضو این اتحادیه چه واکنشی داشته باشد.

این در حالی است که امارات متحده عربی، دوست جدید منطقه‌ای اسرائیل، خود در دوره اخیر اقدام به بهبود روابط با سوریه کرده و حاکم ابوظبی میزبان بشار اسد بوده است.

بنی گانتز گفت که سوریه به تازگی با ثبات بیشتری روبروست اما اسرائیل کماکان علیه نقل و انتقال تجهیزات نظامی و خطرات ایران در سوریه اقدام می‌کند.

دو روز پیش از آن، در یک حمله موشکی منتسب به اسرائیل، اهدافی در منطقه مصیاف در استان حما در سوریه بمباران شد.

نگرانی اسرائیل از موافقت احتمالی آمریکا با ایران در حالی دوباره مطرح شده که آمریکا در روزهای اخیر اعلام کرده که احیای برجام نه قطعی است و نه قریب‌الوقوع. با این حال، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران مدعی شده که «مکث در مذاکرات وین به دلیل زیاده‌خواهی آمریکا است».

مقامات اسرائیلی در روزهای گذشته گفته بودند که با اقداماتی از جمله از طریق سفیر اسرائیل در واشینگتن توانستند از فرصت تعلل در مذاکرات وین استفاده کرده و افکار عمومی و موضع سیاستمداران آمریکا را علیه احتمال احیای برجام، تحت تاثیر قرار داده و موجب قفل شدن روند گفت‎‌وگوهای وین شوند.