جنگ روسیه در اوکراین آن‌طور که پوتین تصور می‌کرد پیش نرفته است. پوتین از “اطلاعات نادرست” مشاوران خود خشمگین است و ظاهرا دست به “پاکسازی” در سرویس امنیت فدرال این کشور زده است. ۱۵۰ مامور اخراج و یا زندانی شدند.

ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه از آغاز تهاجم به اوکراین بارها مدعی شد “عملیات ویژه نظامی” ارتش این کشور در اوکراین طبق برنامه پیش می‌رود. اما اکنون مشخص شده است که رئیس‌جمهور روسیه از روند پیش‌روی سربازانش راضی نیست.

پوتین به دلیل “تلفات زیاد” در جنگ اوکراین و “اطلاعات نادرست” مشاوران خود خشمگین است و سرگئی بسدا، ژنرال بلندپایه سرویس امنیت فدرال روسیه را زندانی کرده است. اکنون ظاهرا در این نهاد امنیتی “پاکسازی” گسترده‌ای در جریان است.

شبکه روزنامه‌نگاری تحقیقی”بلینگ‌کت” (Bellingcat) از اخراج و دستگیری حدود ۱۵۰ مأمور سرویس امنیت فدرال روسیه خبر داده است.

کریستو گروزف، مدیر اجرایی “بلینگ‌کت” در مصاحبه‌ای با کانال یوتیوب Popular Politics گفت: «گویا نیروهای سرویس امنیت فدرال روسیه خانه‌های بیش از۲۰ تن از همکاران را که مظنون به تماس با خبرنگاران بوده‌اند، تفتیش و بازرسی کرده‌اند.»

گروزوف منبع اطلاعات خود را ذکر نکرد ولی افزود، ماموران مخفی اخراج شده برای بخشی از سرویس امنیت فدرال کار می‌کردند که مسئول جاسوسی و کنترل جمهوری‌های شوروی سابق از جمله اوکراین بوده است. این بخش ویژه در سال ۱۹۹۸ زمانی که پوتین رئیس سرویس امنیت فدرال روسیه بود، ایجاد شد. 

دستگیری بسدا و معاونش

آندره سولداتوف روزنامه‌نگار تحقیقی روس هم در توییتر نوشت سرگئی بسدا رئیس سرویس پنجم سازمان امنیت فدرال روسیه (اف.اس.بی) و معاونش از ماه مارس در بازداشت به سر می‌برند.

سرگئی بسدا رسما متهم به “عدم وفادارای” است اما گروزف مدیر شبکه روزنامه‌نگاری تحقیقی می‌گوید، دلیل واقعی بازداشت بسدا گویا ارائه اطلاعات نادرست در مورد وضعیت واقعی اوکراین پیش از حمله روسیه بوده است.

آندره سولداتوف هم در مصاحبه با “تایمز” گفته است، با دستگیری بسدا و انتقال او به زندان مخوف “لفوروتو”، پوتین “پیام بسیار محکمی” به دیگر نخبگان روسیه ارسال کرده است. این زندان در خلال “پاکسازی بزرگ استالین” توسط سرویس مخفی شوروی “ک گ ب” در اتحاد جماهیر شوروی به عنوان شکنجه‌گاه استفاده می‌شد. 

سولداتوف تاکید می‌کند: «پوتین می‌توانست بسدا را اخراج کند اما او این کار را نکرد. لفورتو مکان خوبی نیست و فرستادن او به آنجا نشانه‌ای از این است که موضوع برای پوتین چه قدر جدی است.» 

پوتین از “پاکسازی خائنان” خبر داد

سولداتوف در مقاله‌ای برای “مسکو تایمز” هم نوشته است این احتمال نیز وجود دارد که بسدا مظنون به انتقال اطلاعات به سازمان سیا بوده باشد. چونکه او قبل از اینکه رئیس اداره پنجم سرویس امنیت فدرال روسیه شود، در نهاد ضد جاسوسی کار می‌کرد.

این روزنامه‌نگار روس در ادامه گفته است که او به این گونه احتمالات اعتقادی ندارد اما فکر می‌کند که برای پوتین امری عادی است که در جستجوی یک مقصر برای ناکامی‌های جنگ اوکراین باشد و “مقصر دانستن یک خائن” همیشه در روسیه معمول بوده است. پوتین ماه گذشته در یک سخنرانی از “پاکسازی خائنان” در روسیه هم خبر داده بود.

به گفته گروزف، مدیر اجرایی بلینگ‌کت در سال‌های پیش از تهاجم روسیه به اوکراین، اداره پنجم سرویس امنیت فدرال فعالانه برای بی ‌ثبات کردن اوکراین در تلاش بوده است.

این نهاد امنیتی علاوه بر آموزش سیاستمداران طرفدار روسیه، در تلاش بود که از طریق مأموران خود در میان گروه‌های راست افراطی در غرب اوکراین نیز ناآرامی ایجاد کنند.

گروزف معتقد است که سرویس مخفی روسیه میلیاردها دلار را در تلاش برای جلب حمایت “سیاستمداران مشکوک” اوکراینی صرف کرده است. بخش بزرگی از این پول برای سفرهای گران‌قیمت سربازان اوکراینی به تایلند، قبرس یا مالدیو هزینه شده است. گروزف تاکید می‌کند سرویس امنیت فدرال روسیه در ایجاد ناآرامی در اوکراین به طور کامل شکست خورده است. 

  • کی‌یف، پایتخت اوکراین چهارشنبه ۱۶ مارس؛ زنی با یک کودک جلوی ساختمان مسکونی آسیب دیده بر اثر گلوله‌باران نیروهای روسی. ویتالی کلیچکو، شهردار کی‌یف می‌گوید، روسیه عصر چهارشنبه محله مسکونی را در منطقه پودیل کی‌یف هدف قرار داده که باعث ویرانی تعدادی از منازل، تخریب خطوط گاز و آتش‌سوزی شده است. او در پیامی گفته که آتش مهار شده است.