یک مقام وزارت بهداشت ایران با اشاره به افزایش ۳۰ درصدی مراجعه بیماران قلبی و ریوی به بیمارستان‌ها، درباره به خطر افتادن «سلامت عمومی جامعه» در صورت تداوم گرد و غبار در کشور هشدار داد.

عباس شاهسونی، رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت، روز پنج‌شنبه، ۲۵ فروردین، به خبرگزاری ایلنا گفت که تصمیم‌گیری در زمینه آلودگی هوا «کشوری» نیست و در مورد تهران نیز «اگر شرایط به نحوی باشد که به این نتیجه برسیم که غلظت ذرات گرد و غبار و آلودگی در تهران در حال افزایش است، جلسه کمیته اضطرار آلودگی هوا را سریعا تشکیل می‌دهیم».

در همین حال صادق ضیاییان، رئیس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا، از وزش باد شدید و خیزش گرد و خاک در برخی مناطق کشور در روز جمعه، ۲۶ فروردین، و روزهای آینده خبر داد.

به گفته آقای ضیاییان، این سامانه از روز جمعه در مناطقی از جنوب غرب، جنوب و مرکز و بخش‌هایی از شمال کشور موجب رعد و برق، وزش باد شدید و خیزش گرد و خاک خواهد شد و تا روز دوشنبه به استان‌های شرقی کشور خواهد رسید.

هوای مناطق گسترده‌ای از غرب، جنوب غرب و مرکز ایران در پی ورود سامانه گرد و غبار به کشور از بیش از یک هفته گذشته دچار آلودگی شدید و وضعیت آن در بسیاری از مناطق «خطرناک» اعلام شده است.

برخی کارشناسان و مسئولان در هفته گذشته مدیریت بحران در این وضعیت از سوی ارگان‌های مسئول را مورد انتقاد قرار داده‌اند. در واکنش به این انتقادها، سازمان‌ها و مراکز مسئول نیز منشاء این گرد و غبار را عراق و عامل آن را سیاست‌های آبی ترکیه اعلام کرده‌اند.

در همین زمینه محمود صادقی، نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی، روز پنج‌شنبه در توییتی نوشت: «دو هفته است همه کشور را ریزگرد گرفته، هیچ‌ یک از مسئولان ککش نمی‌گزد!»

او در ادامه افزوده است: «آن وقت رهبری می‌فرمایند: منظومه قدرت جمهوری اسلامی و دستاوردهای گوناگون آن در بخش‌های مختلف، ایران را به الگویی جذاب برای ملت‌ها تبدیل کرده است.»

سمیه رفیعی، رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس ایران، نیز روز ۲۰ فروردین از عدم تخصیص بودجه توسط دولت ابراهیم رئیسی برای مقابله با ریزگردها انتقاد کرده و گفته بود: «دقیقاً معلوم نیست که چرا مرکز ملی مقابله با ریزگردها در سازمان محیط زیست هم درخواست برای تأمین اعتبارات لازم در خصوص این معضل در شرایط بحرانی را نداشته و پیگیر نبوده است.»