درگیری میان فلسطینیان با نیروهای امنیتی اسرائیل در مسجدالاقصی در شرق اورشلیم/بیت‌المقدس از بامداد پنج‌شنبه، اول اردیبهشت، از سرگرفته شد.

ساعاتی پیش از آن، اسرائیل در پاسخ به دومین حمله راکتی از غزه به جنوب اسرائیل، اهدافی در باریکه غزه را بمباران کرد.

پلیس اورشلیم اعلام کرد که نیروهایش روز پنج‌شنبه پس از آن وارد الاقصی شدند که فلسطینیان در محوطه مسجد باعث ناآرامی شده و از جمله بطری آتش‌زا به سوی نیروهای امنیتی اسرائیل پرتاب کردند.

این سومین بار در یک هفته گذشته است که نیروهای اسرائیلی وارد محوطه الاقصی می‌شوند. پلیس از گاز اشک‌آور و نارنجک‌های صوتی استفاده کرد. اما صدها تن از فلسطینیان جوان کماکان در داخل مسجد به تحرکات خود در برابر پلیس ادامه داده‌اند.

با وجود تنش، پلیس به صدها تن دیگر از یهودیان اجازه داده که روز پنج‌شنبه برای برگزاری یک آیین دینی خود وارد محوطه الاقصی شوند.

پلیس با این حال اعلام کرده که به دستور دولت، ورود یهودیان در روزهای پایانی ماه رمضان به این مکان ممنوع خواهد بود.

روز چهارشنبه نیز بیش از ۱۱۰۰ یهودی با همراهی نیروهای مراقبتی پلیس، وارد الاقصی شده بودند.

یهودیان این مکان را بخشی از «معبد مقدس یهود» می‌دانند و معتقدند که نیایش در آن حق هر شهروندی است. با این حال، مجوز دولت اسرائیل برای نیایش نیست و یهودیان با مراقبت پلیس تنها دقایقی کوتاه از این محوطه عبور می‌کنند.

در مقابل فلسطینیان به ورود یهودیان به این مکان حساسیت جدی نشان داده و محمود عباس آن را نیت دولت اسرائیل برای «تقسیم الاقصی میان یهودیان و مسلمانان» تلقی کرده و نسبت به عواقب آن هشدار داده است.

جنبش جهاد اسلامی فلسطین که ارزیابی شده، عامل حملات راکتی اخیر به اسرائیل بوده، روز پنج‌شنبه مدعی شد که «در صورت تحمیل جنگی از سوی اسرائیل نیروهای مقاومت آمادگی کامل دارند».

جنبش حماس نیز که حکومت غزه را در دست دارد، روز اول اردیبهشت دوباره در بیانیه‌ای به اسرائیل هشدار داد که ادامه ورود یهودیان به الاقصی «تحمل نخواهد شد».

اسماعیل هنیه، دبیرکل حماس، از محل زندگی خود در دوحه، پایتخت قطر، گفت که «ورود یهودی‌نشینان به الاقصی تمامی ابعاد راهبردی درگیری را عملی خواهد کرد».

به ادعای دبیرکل حماس، هشدارهای فلسطینیان باعث شد که برنامه یهودیان برای برگزاری «راهپیمایی پرچم» در شرق بیت‌المقدس لغو شود. وی افزود به همین شیوه «سیاست تهاجم اسرائیل به الاقصی را نیز شکست خواهیم داد».

نفتالی بنت، نخست‌ وزیر اسرائیل، روز چهارشنبه در پی رایزنی با وزیران دفاع و امنیت داخلی، برگزاری راه‌پیمایی از سوی برخی از یهودیان در نزدیکی مناطق حساس فلسطینی در شرق اورشلیم را ممنوع کرد تا این امر به درگیری بیشتر در این شهر منجر نشود. با دخالت پلیس، این راهپیمایی در مسیر کوتاه متفاوتی برگزار شد.

با این حال، عملکرد پلیس و نیروهای امنیتی اسرائیل به دستور دولت این کشور در قبال فلسطینیان در روزهای گذشته به موضوعی برای درگیری لفظی میان نفتالی بنت با کریستین امان‌پور، مجری شبکه سی‌ان‌ان مبدل شد.

آقای بنت چهارشنبه شب در نخستین گفت‌وگوی تلویزیونی خود با خانم امان‌پورگفت که مطالبی که این مجری در مورد رفتار گروه قلیلی از یهودی‌نشینان کرانه باختری نقل قول می‌کند، ایجاد شائبه و قرینه‌سازی است که گویا همه آن‌ها طرفدار خشونت هستند و «این دروغ است».

مجری سی‌ان‌ان به آقای بنت گفت که چگونه او را به دروغگویی متهم می‌کند، در حالی که گفته‌های وی نقل قول از «ژنرال‌های اسرائیلی» است.

همزمان ارتش اسرائیل بامداد پنج‌شنبه اعلام کرد که اهداف متعلق به شبه‌نظامیان حماس را در جنوب و مرکز باریکه غزه را بمباران کرده است.

سخنگوی ارتش اسرائیل همچنین گفت که «تجهیزات یگان دفاع هوایی حماس» آسیب دیده است. حماس گفته بود که به سوی هواپیماهای اسرائیلی شلیک هوایی کرده است.

در همین حال، ارتش اسرائیل تایید کرد که پس از حمله راکتی چهارشنبه شب، در طول بامداد پنج‌شنبه حمله راکتی از غزه به وقوع نپیوسته، بلکه اسرائیل شلیک ضد هوایی حماس را اشتباها شلیک راکت تلقی کرده است.

ارتش اسرائیل اعلام کرد که ورود فلسطینیان کرانه باختری به اسرائیل در روزهای اول تا سوم اردیبهشت، مقارن با روزهای پایانی عید پسح یهودیان، ممنوع است.

همزمان رسانه‌های اسرائیل گزارش دادند که در برخی از شهرهای اسرائیل که جمعیت مختلط عربی- یهودی دارد، پس از یک سال آرامش، شامگاه ۳۱ فروردین دوباره درگیری‌هایی رخ داده و پلیس حدود ۶۰ عرب تبعه اسرائیل را بازداشت کرد

از اندکی قبل از ماه رمضان درگیری‌ میان اسرائیل و فلسطینیان از سرگرفته شده و پیامد آن تاکنون کشته شدن ۱۴ اسرائیلی و دست‌کم ۲۰ فلسطینی و زخمی شدن ده‌ها فلسطینی دیگر و بازداشت صدها تن بوده است.